Historiker: Hitlers brutale håndlanger fik massage før massemord

Nyfundne dagbøger kan kaste nyt lys over den nazistiske SS-leder Heinrich Himmlers tanker om og forbindelse til holocaust, mener historiker.

Heinrich Himmler med sin datter Gudrun under en indendørs sportsopvisning i 1938. (Foto: ukendt © Scanpix)

De minutiøse noter kunne til forveksling ligne dagbogsskriblerier fra en mand på forretningsrejse.

"4. oktober 1943: 12:00 Landede i Lublin, samlet op af SS-Obergruppenführer Krüger og SS-Gruppenführer Globocnik. Spiste i lufthavnen."

"15.00 – 16.00 rundvisning hos SS Sonderkommando."

Hvad noterne ikke afslører, er de morderiske detaljer om det sted, som reichsführer og leder af SS Heinrich Himmler den dag inspicerede: KZ-fanger tvunget til at skaffe ligene af gassede jøder af vejen, inden de selv blev dræbt i en lejr, hvor den diseldrevne dræbermaskine gassede i alt 250.000 mennesker ihjel, skriver The Sun.

Men der er ingen blodstænk eller stank af dieselos i beskrivelsen, som er et uddrag fra en af Heinrich Himmlers dagbøger, der er fundet efter at have været begravet 71 år i russiske arkiver.

Historiker: Et almindeligt menneske

Dagbøgerne viser ved første øjekast ikke en koldblodig morder, men i stedet en mand, som passede sine morderiske pligter ind mellem luksuriøse møder og middagsaftaler, fortæller lektor i historie ved Roskilde Universitet Claus Bundgaard Christensen.

- Han var ikke noget monster, og det er måske det monstrøse ved det hele. Han var på mange måder et ganske almindeligt menneske, siger han.

Den forhenværende landmand og kyllingeproducent blev som leder af det berygtede SS-korps en af de hovedansvarlige for nazisternes udryddelsesprogram. Men dagsbogsnoterne viser samtidig en mand, som ringede hjem til konen og børnene, inden han tog ud for at inspicere den industrialiserede nazistiske dødsmaskine.

- En af dagene får han massage, og kort efter afsiger han en dødsdom over en række polakker, fortæller Claus Bundgaard Christensen.

Forbindelse til Hitler er vigtig

Dagbøgerne dækker årene 1938, 1943 og 1944. Andre af Himmlers dagbøger har i mange år været tilgængelige, men de nye bøger kan muligvis være med til at kaste mere lys over forbindelsen mellem de øverste ledere i Nazityskland og så de - der som Himmler - var med til at udføre uhyrlighederne, fortæller han.

- Det er selvfølgelig vigtigt, når en af hovedgerningsmændenes dagbøger dukker op. Det kan forhåbentligt give et endnu dybere indblik i, hvordan Heinrich Himmler forholdte sig til sin chef, Adolf Hitler, siger han.

For især Hitlers direkte forbindelse til det massive folkemord på millioner af mennesker er ifølge Claus Bundgaard Christensen et underbelyst kapitel i historiebøgerne. Og det er muligvis noget af det, som dagbøgerne kan bringe historikere tættere på.

- Vi har ikke nogen skriftelige ordrer fra Hitler, hvor han giver ordre til det industrialiserede massemord på jøderne. Det er ikke fordi, Hitler ikke har været klar over det. Det er bare blevet givet som en mundtlig ordre, siger han.