H&M forvandler dig til Lisbeth Salander

Butikskæde lancerer kollektion inspireret af Lisbeth Salander fra "Mænd der hader kvinder". En skæg og positiv tendens, siger kulturanalytiker.

Figurer fra film og tv har altid fascineret. Til tider så meget at de har inspireret folk til at klæde sig på en særlig måde.

Tænk bare på James Deans læderjakke og Elvis Presleys anderumpe, eller Jane Fondas benvarmere og Miami Vice opsmøgede jakkeærmer.

Til december kommer den svenske butikskæde H&M med en tøjkollektion, der er inspireret af én af den moderne populærkulturs absolutte stjerne-figurer: Den kvindelige superhacker Lisbeth Salander fra "Millenium-serien".

Opdateret Pippi vs. Sex and the City-kvinder

Den hårdkogte og frygtløse hacker Lisbeth Salander er mere end journalist Mikael Blomkvists sidekick i Stieg Larssons populære krimiserie. Hun er blevet et slags moderne kvinde-ikon i populærkulturen.

- Lisbeth Salander er en opdateret Pippi Langstrømpe og er blevet et ikon på en moderne handlekraftig heltinde, der afløst Sex and the City-kvinderne, fortæller kulturanalytiker Iben Albinus Sabroe til DR Kultur.

Iben Albinus Sabroe, der skriver en blog om rollemodeller i populærkultur, mener at Salander, som modeikon er en skæg og positiv tendens.

- Selvom Sex and the City har promoveret kvinder-kan-selv-synspunktet, så er tendensen til hele tiden at skulle ligne en succes altid tilstede. Det er Lisbeth Salander ligeglad med.

Androgynt look

Salander er et anderledes kvindeligt stil-ikon. Hun er meget androgyn i sit udtryk.

H&M-tøjet er inspireret af Lisbeth Salanders rå og punkede stil og kommer til at bestå af 30 forskellige designs, heriblandt læderjakker, hullede jeans, hættetrøjer og læderstøvler.

- Vi laver en lille kollektion, der er baseret på essensen af Lisbeth Salanders rolle, siger designer Trish Summerville ifølge E Online.

Trish Summerville står bag H&M-kollektionen og er kostumedesigner på den amerikanske udgave af "Mænd der hader kvinder", hvor selve titlen - "The Girl with the Dragon Tattoo" - refererer direkte til Salander-karakteren.

At udleve sin indre Salander

Salanders rå og antiautoritære attitude virker, ifølge Iben Albinus Sabroe, befriende på mange moderne kvinder. Og ved at købe sig til en stil, der minder som seje Salanders kan man måske føle sig lidt mere rebelsk.

- Vi er en generation af kvinder, der er vokset op med Pippi Langstrømpe. Pippi-delen af os prøver vi som voksne at leve ud gennem Salander-karakteren, siger hun.

Samtidigt understreger Albinus Sabroe, at H&Ms nylancering er et åbenlyst forsøg på, at tjene penge på tendensen og tvivler på, at Lisbeth Salander-figuren ville bryde sig om det.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk