Per Højholt-manuskript stjålet

En stor del af et manuskript til en endnu ikke udgiven Per Højholt bog er blevet stjålet fra den afdøde forfatters datters hjem.

Den 20. oktober blev et pengeskab, et par computere, nogle kontanter, nogle familiefotos og et pengeskab stjålet fra en villa i Vanløse, hvor den afdøde forfatters datter bor. I pengeskabet lå en række efterladte kapitler og notater til Per Højholts ufuldendte roman - "Hans Henrik Mattesen - En monografi".

Og det er Per Højholts forlag, Gyldendal rigtig ked af.

- Manuskriptet er delt op i to dele - og den ene del, ca. 60-70 % af det færdige manuskript, er der allerede lavet kopi af. Den sidste del af manuskriptet er en masse notater og udkast. Dem skulle vi lige til at kopiere. Så det er rigtig ærgerligt!, siger Simon Pasternak, redaktør fra Gyldendal.

Tyvene, som nok ikke var klar over hvilken værdi indholdet af pengeskabet havde, stak af med en indholdsfortegnelse over bogen, en kronologi over Mattesens liv, en plan over de noveller, det var meningen Mattesen skulle skrive og en plan over hans død. Alt sammen var ordentligt samlet i én mappe. For Mattesen var jo uddannet bibliotekar.

Bogen kan alligevel udgives

"Hans Henrik Mattesen - en monografi" har ikke et klart roman-forløb, men handler om en fyr, der flytter hjem til sin far i Sønderjylland efter et mislykket uddannelsesforløb. Han bliver lærevikar, men da han ikke kan få eleverne til at høre efter begynder han at lave referencer til de film, der går i biografen.

Selvom forlaget er meget ærgerlig over at så stor en del af manuskriptet er forvundet, mener de godt, at bogen kan udgives:

- Der er 75 siders tekst, som er meget underholdende. Men vi mangler at komme ind i Højholts hoved. Til det har vi brug for de sidste sider. Så det vil, alt andet lige, blive en amputeret bog, hvis ikke manuset dukker op, siger Simon Pasternak.

Hør Simon Pasternak forklare mere om forløbet i P2 plus i dag kl. 12.45