Hønsestrik er politisk provokation

SPROG: Hvor stammer ordet hønsestrik egentlig fra, og hvad betyder det? Fakta er, at det begyndte som provo-strik og et opgør mod et mandsdominerende forlag.

Har du nogensinde undret dig over, hvor ordet Hønsestrik kommer fra?

Høns kan ikke strikke, og man kan ikke lave garn af høns.

Næh,ordet Hønsestrik bliver strikket ind i det danske sprog I 1973, da Kirsten Hofsätter opsummerer 68-generationens foretrukne strikke-stil i en revolutionær strik-bog ved navn Hønsestrik.

Som oprindeligt hed "Strikkemanifestet", forklarer modejournalist Chris Pedersen.

Til at begynde møder Kirsten Hofsätter modstand med sin bog. Det venstreorienterede forlag Røde Hane afviser bogen, fordi de ikke finder den ideologisk nok.

Derfor vælger Kirsten Hofsätter at starte et forlag selv. Først kalder hun det Røde Høns, som en provokation mod det mandsdominerende Røde Hane og som en ironisk reference til opfattelsen af kvinder som en flok kaglende høns.

Hun kommer dog på mere politisk korrekte tanker og kalder i stedet forlaget for Hønsetryk. Bogen får derefter navnet Hønsestrik.

Protest mod strikkediktaturet

Hønsestrikken har sin oprindelse i energi-krisen i 1972, hvor en række sjællandske rødstrømper mødes i en basis-gruppe for at diskutere rigets tilstand.

Verden er politiseret ned til mindste detalje, og de revolutionære hænder bruges til at protestere imod tidens "Strikkediktatur"'. Et kapitalistisk system, hvor garnforretningerne kun udleverer strikkeopskrifter mod, at man køber fabrikanternes syntetiske garn og følger deres symmetriske, borgerlige og chauvinistiske opskrifter slavisk.

Den nye provo-strik bliver strikket af farverige restgarner. Mønstret tegner man selv, det er strikket i etniske inspirerede borter, og motiverne er gerne dyr, mennesker eller planter i en herligt iøjefaldende blanding. Venstrefløjen tager de lune gevandter til sig, og bøgerne bliver ligesom striktrøjerne en ren landeplage.

Hønsestrik er i dag synonymt med venstrefløjen og kvindebevægelsen, men den er også blevet en del af det nutidige modebillede. Den danske designer Henrik Vibskov lader sig ofte inspirere af den barnlige strik med de politiske undertoner.

Og de danske biblioteker melder om ventetider på Hønsestrik 1, 2 og 3 samt på børne-strikbogen kyllingestrik fra 1977.