'Hold da op..!': Simone fik voldsom besked af lægerne, da hun blev gravid med trillinger

Simone og Benjamin Juul Michelsen havde i forvejen Hugo på under et år, da hun blev gravid med trillinger.

(Foto: Martin Fält © dr)

- Benjamin troede, jeg tog pis på ham, da jeg fortalte, det var trillinger.

Simone Juul Michelsen var 23 år og kæresten, Benjamin Juul Michelsen - der sidenhen er blevet ægtemanden - var 24 år, da en tidlig scanning i sommeren 2019 viste, at hun var gravid igen. Med trillinger.

To uger før hun gav den chokerende nyhed til kæresten, havde hun ellers været til en scanning på en privat jordemoderklinik, hvor beskeden lød, at der var tvillinger i sigte.

En konstatering, der ikke kom som en stor overraskelse for Simone Juul Michelsen:

- Jeg vidste godt, at der var en chance for, at det ville blive tvillinger, fortæller hun.

For ligesom med deres lille søn Hugo på dengang knap et år havde parret forud for graviditeten været i fertilitetsbehandling, hvor hun var blevet insemineret.

Denne gang havde der været to modne æg klar, hvilket forøgede chancen for, at begge æg ville blive befrugtet på samme tid under inseminationen – og dermed resultere i tvillinger.

- Jordemoderen kunne se to små fostre, fortæller Simone Juul Michelsen, der dog selv undrede sig over et tredje, mørkt område på scanningsbilledet af hendes livmoder.

- Jeg tror, jeg spurgte tre gange: "Hvad er så den tredje sorte plet på skærmen?" Men jordemoderen sagde, at det ikke var noget. Det var bare en "udposning på livmoderen", fortæller hun.

Simone Juul Michelsen i køkkenalrummet med trillingerne Holger, Holly og Hjalmer. Og hunden Bjarne. Kigger du nærmere på billedet, vil du opdage nogle af de mange lavpraktiske detaljer, der følger med et liv med trillinger: de mange højstole, arsenalet af fødselsdagsflag og trillingegyngen eksempelvis. (Foto: Martin Fält © dr)

Men det var altså ikke samme besked, hun fik to uger senere til den første officielle scanning hos gynækologen.

- Jeg spørger ham jo bare lidt dumt: "Hvor mange er der?", selvom jeg godt selv kan se, at der faktisk er tre fostre.

- Og jeg tror, han var ved at falde ned af stolen, da han måtte svare, at "der er tre".

Selvom de inden inseminationen havde set, at der var to modne æg klar til at blive befrugtet, må et tredje æg altså ubemærket have gjort sin entré, hvilket altså resulterede i hele tre befrugtede æg på samme tid.

Hvordan kan man vælge en trilling fra?

DR-dokumentarserien 'Tillykke, I skal have trillinger!' har fulgt parret i det hæsblæsende år, hvor de gik fra at være en familie på tre til en på seks.

Men at vente trillinger afføder ikke kun lykønskninger. For det er en graviditet med langt større risici involveret. Både for mor og børn.

Det oplevede Simone Juul Michelsen, da lægen kunne konstatere, at der voksede tre og ikke 'kun' to fostre i hendes livmoder.

For efter den besked gik det stærkt:

- Lægen henviser mig faktisk med det samme til en reduktionssamtale på Rigshospitalet. Jeg tænkte "Hold da op..!", husker Simone Juul Michelsen om scanningen, der på mange måder blev en chokerende oplevelse.

- Jeg måtte ikke engang få billederne fra scanningen med hjem, fordi lægen mente, at der var så stor risiko for, at jeg ville abortere et eller flere børn undervejs i graviditeten, fortæller hun om scanningen, der blev starten på en graviditet fyldt med bekymringer.

- Jeg hylede bagefter. For selvom at jeg nu vidste, at der var tre børn, vidste jeg ikke hvor mange af dem, jeg skulle have - eller om jeg overhovedet skulle have nogle af dem, fortæller hun i dag om de mange tanker, der straks myldrede frem.

Simone Juul Michelsen måtte ikke få det første scanningsbillede af trillingerne med hjem fra lægen, da der med trillingegraviditeter er så stor risiko for at en eller flere fostre går til undervejs i graviditeten. Her er billedet fra en af de senere scanninger. (Foto: Martin Fält © dr)

At være gravid med mere end et foster udgør en øget risiko for enten spontan abort – eller for at føde (meget) for tidligt, hvilket kan have store konsekvenser for børnene.

Den risiko vokser desuden markant, når der er tale om mere end to fostre.

Ifølge dansk lovgivning har man derfor ret til en 'fosterreduktion' – en fjernelse af et eller flere fostre - inden udløbet af den 12. graviditetsuge, hvis man er gravid med tre eller flere børn.

Og flerfoldsgravide, som man kalder det, når man er gravid med mere end ét barn, skal derfor lovmæssigt tilbydes en reduktionssamtale, hvis der er tre eller flere fostre.

Ligesom Simone Juul Michelsen blev det.

- Fredagen, hvor jeg den efterfølgende mandag skulle til reduktionssamtalen på Rigshospitalet, var jeg til nakkefoldsscanning på Hillerød Hospital, hvor alle tre så sunde og raske ud.

Derfor spurgte hun personalet, hvorfor hun så skulle til en reduktionssamtale, når nu de alle tre så sunde ud:

- De sagde,"det er, hvis du skal have fjernet nogle af dem." Men jeg kunne da ikke tage stilling til, om man skulle fjerne nummer et, to eller tre, når nu nakkefoldsscanningen viste, at de alle tre var sunde og raske, fortæller hun.

Så derfor valgte parret at beholde alle tre fostre og at takke nej til reduktionssamtalen.

"Det var bare forfærdeligt"

Hvis du synes, de første måneder af Simone Juul Michelsens graviditet lyder som en lang række af chokerende nyheder og svære valg, så kan jeg desværre ikke trøste dig med, at det blev nemmere.

- Fra uge syv til uge 12, troede jeg, at jeg skulle have fjernet et barn. For det var det, min gynækolog havde sagt. I uge 12 får jeg så at vide, at de alle tre er raske, og at vi kan beholde dem alle tre, fortæller hun og fortsætter:

- Til gengæld får jeg så at vide, at jeg ikke må lave noget som helst, men bare skal sørge for, at de bliver inde i maven. For hvis jeg føder inden uge 28, skal jeg på Rigshospitalet – og føder jeg inden uge 24, så er der meget lille chance for, at de overlever.

Simone Juul Michelsen tager en dyb indånding oven på den kontante opsummering af en graviditet, der på ingen måde lignede den, hun tidligere havde været igennem.

Udover de mange nye bekymringer, havde hun i øvrigt også så meget kvalme - og dertilhørende opkast - at hun jævnligt skulle indlægges for at få tilført væske.

- Det var bare forfærdeligt. Det er virkeligt ikke en graviditet, jeg kan anbefale andre.

Derfor blev 27. december 2019 også lidt af en milepæl for den voksende familie. Det var den dag, Simone Juul Michelsen nåede uge 28 i sin trillingegraviditet:

- Der faldt bare en sten fra mit hjerte, for nu vidste jeg, at jeg ville få tre børn med hjem. Det kunne godt være, at de ville være syge, men jeg ville få tre børn med hjem.

Og 12 dage efter milepælen skete det så. Holly, Holger og Hjalmer kom til verden på Hillerød Hospital.

- Det er den bedste lyd i verden, siger Simone Juul Michelsen om den første lyd fra trillingerne, da de kommer verden midt om natten under et akut kejsersnit.

Benjamin Juul Michelsen arbejder som elektriker og var 24 år, da han blev far til fire. Han nåede i øvrigt slet ikke at mødes med den videojournalist, der har fulgt parret i det første år som trillingeforældre i programmet 'Tillykke, I skal have trillinger!', før fødslen gik i gang ti uger før tid. (Foto: Martin Fält © Martin Fält)

"Mere besværligt, men ikke mindre lykkeligt"

Hverdagen hjemme i Gilleleje byder på flere bleskift og praktiske udfordringer, end den normale børnefamilie skal håndtere.

Men selvom udfordringerne er mange, når man pludseligt er forældre til fire blebørn, så er der også masser af glæde. Eller som Simone Juul Michelsen selv siger kærligt konstaterende:

- Det er mere besværligt, men ikke mindre lykkeligt.

At de fire børn aldersmæssigt er så tæt på hinanden, ser Simone Juul Michelsen som en fordel, da hun håber, de altid kommer til at være tætte og have glæde af hinanden. (Foto: Martin Fält © dr)

Når man spørger ind til, hvad der er særligt fantastisk ved at være mor til Hugo, Holger, Hjalmer og Holly, kommer svaret også promte:

- Det er, når de begynder at lege med hinanden. Når trillingerne pludrer med Hugo, og man bare ved, hvor meget glæde de kommer til at få af hinanden.

- Hugo er stadig så lille, at han ikke rigtigt kan huske, hvordan livet var, før han fik tre søskende. Fordi der kun er halvandet år imellem dem, er de faktisk pseudofirlinger.

- De fire vil altid have hinanden, og det er bare dejligt.

Skrald nok til at fylde en container

Selvom trillingerne var sunde og raske ved fødslen, har de alle tre sarte luftveje, hvilket har betydet, at Simone Juul Michelsen måtte opsige sit job som social- og sundhedshjælper i en privat plejeservice for handicappede for i stedet at blive dagplejemor for trillingerne.

- Trillingerne bliver indlagt på en helt almindelig forkølelse, så det dur jo ikke, at de kommer i vuggestue. Det har lægerne, sundhedsplejersken og fysioterapeuter direkte frarådet, fortæller hun.

- Det giver en tryghed at vide, at jeg kommer til at følge dem tæt herhjemme de næste to år, og at de kan blive i de bakterier, de er vant til, fortæller Simone Juul Michelsen.

På en mindre skala kan Simone Juul Michelsen også hurtigt komme i tanke om en lang række andre udfordringer, der pludseligt opstår, når man kun er to voksne til de mange små børn:

- Vi kan for eksempel ikke selv flyve med vores børn, da de skal sidde på en voksens skød, når de er under to år. Og vi har jo ligesom kun to skød at placere dem på, griner hun.

- Benjamin og jeg kan heller ikke selv tage i svømmehallen med børnene, fordi man skal være en voksen per barn. Det er jo bare irriterende. Så vi har været nødt til at købe vores eget bassin til haven.

  • En af de udfordringer, som man måske ikke overvejer inden ankomsten af de tre nye familiemedlemmer, er mængden af bleer og affald, der følger med trillinger. Familien har været nødt til at bestille en særlig skraldecontainer hos kommunen for at få plads til det. (Foto: Martin Fält © dr)
  • Holly ser lidt betuttet på fotografen Martin Fält, mens mor og fars arme er optaget af nogle af hendes brødre. (Foto: Martin Fält © dr)
  • - Benjamin og jeg kan ikke tage i svømmehallen med børnene selv, fordi man skal være en voksen per barn. Det er jo bare irriterende. Så vi har været nødt til at købe vores eget bassin til haven, fortæller Simone Juul Michelsen. (Foto: Martin Fält © dr)
  • - Hugo er så lille, at han jo ikke kan huske, hvordan livet var, før han fik tre søskende. Fordi der kun er halvandet år imellem dem, er de faktisk pseudofirlinger, hvilket betyder, at de kommer til at få så meget glæde af hinanden hele livet, fortæller Simone Juul Michelsen. (Foto: Martin Fält © dr)
1 / 4

- Vi har også været nødt til at betale for at få en særlig skraldecontainer, da der simplethen ikke er plads til alle vores bleer i en almindelige skraldespand.

Og det kræver også en større bil - og fire styks af det meste:

- Når jeg skal købe noget så kedeligt som huer og sokker, så løber det hurtigt op i 1.000 kroner, når jeg ligger ting i kurven, fordi jeg skal have fire af alt, forklarer hun med et let grin.

Der lyder et lille skrig i baggrunden. Lurtiden er ved at være overstået og Simone Juul Michelsen må tilbage til Holly, Hjalmer og Holger, inden Hugo kommer hjem fra vuggestuen.

Det har tidligere fremgået af artiklen, at alle flerfoldsgravide lovmæssigt skal tilbydes en samtale om reduktion. Det er nu udspecificeret, at der kun er tale om graviditeter med tre eller flere fostre.

Facebook
Twitter