Hold øje med dit barn: Uhyggelige børnevideoer florerer på Youtube

Tusindvis af uhyggelige videoer, der ligner tegnefilm for børn florerer på videotjeneste Youtube - blandt andet videoer med den populære Gurli Gris.

Det er en god idé at holde øje med de søde små, hvis de får lov at se tegnefilm på ipaden. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Gurli Gris med onde øjne, bomber, knive og andre ting, der i den grad er uegnede for børn florerer i stor stil på videotjenesten YouTube.

Selvom det måske ligner en 'almindelig' tegnefilm med Gurli Gris, Paw Patrol eller Mickey Mouse, så er det det ikke nødvendigvis.

Eksempelvis her, hvor Gurli Gris begynder at spise af sin far, og 'skræller' sin egen hud af til bacon. (ADVARSEL - indholdet er ikke er egnet for børn).

I starten ser alt måske idyllisk ud, lige indtil Gurli Gris får spidse tænder og blod i munden.

Derfor er det nok en god idé, hvis forældrene holder lidt ekstra øje med deres børn, når de surfer rundt på Youtube efter tegnefilm.

- Man skal simpelthen tage stilling til, hvordan man bruger medierne og hvilken rolle, de spiller i hjemmet, siger Jacob Brøndum Pedersen fra Center for Digital Dannelse.

Snak med dit barn

Han arbejder blandt andet med etik på nettet og virtuelle fællesskaber.

- Hvis man giver sine børn et af de her 'devices', som de så kan sidde med, mens mor og far har travlt med at gøre rent og lave mad, så er der jo mange muligheder på Youtube, men også i form af spil, hvor man kan skyde fem mænd eller den slags, siger Jacob Brøndum Pedersen.

Børn bruger i dag meget tid foran skærmene. Ifølge en rapport fra DR Medieforskning bruger de tre-seks-årige i gennemsnit lige godt halvanden time om dagen på skærme, mens de 7-12-årige bruger lidt over tre timer dagligt på skærme.

Og videoerne på Youtube bliver i den grad set. Videoen her, hvor Mickey Mouse får klippet sit øre af, har over 11 millioner visninger på Youtube. (ADVARSEL - indholdet er ikke er egnet for børn).

Jacob Brøndum Pedersen råder forældre til at snakke med børnene om, hvad de må og ikke må, og hvis børnene er for små til det, så skal de måske ikke have lov til at søge frit på eksempelvis Youtube og sidde alene med det.

- Og så findes der jo masser af andre funktioner som Lego, Ramasjang og mange andre, der er specielt egnet til børn, hvor den slags ikke er. Youtube er en gratis mulighed, men ikke den mest børnevenlige, siger han.

Lav din research

Men helt ligesom man vil lave sin research omkring andre miljøer - for eksempel i fysiske legerum, hvor man vil undersøge, hvor farlige eller ikke farlige, de er, så skal man også gøre det i de virtuelle legerum, siger han.

- Man skal simpelthen scanne miljøet og se, om der er nogen steder, man kan 'falde ned', siger Jacob Brøndum Pedersen.

Videoen her ser også fin ud lige i starten, indtil Gurli Gris møder en zombie... (ADVARSEL - indholdet er ikke er egnet for børn).

ADVARSEL: Hvis du klikker på ovennævnte videoer, kan der komme flere af samme slags op i foreslåede videoer på Youtube. Vær opmærksom på dette, hvis du overlader computeren til et barn efterfølgende.