Hollywood blæser til kamp mod kontroversiel abortlov: Vil boykotte hel stat

Flere filmproduktioner stopper deres optagelser i staten Georgia efter nyt lovforslag.

Et abortlovforslag har nu fået flere filmproduktioner til at trække sig fra staten Georgia. Her ses skuespiller Frances Fisher (medvirkede i 'Titanic' og er med i HBO's kommende 'Watchmen'-serie) tale under en demonstration foran Georgia State Capitol building 21. maj. (Foto: ELIJAH NOUVELAGE © Scanpix)

En nyt lovforslag har fået Hollywood på bagbenene, og større filmselskaber og kendte skuespillere og instruktører boykotter nu Georgia og nægter at indspille film i staten.

'Hjerteslags-lovforslaget' vil gøre det ulovligt at få foretaget en abort, efter fosteret har udviklet et hjerteslag, hvilket sker så tidligt som seks uger inde i graviditeten. Eller sagt på en anden måde: omkring to uger efter en udeblevet menstruation.

Da mange kvinder slet ikke opdager deres egen graviditet inden de seks uger, anses loven derfor som et reelt forbud mod abort.

Georgia, der ellers er et yndet sted at filme, da de giver store skattefordele til film- og tv-produktioner, oplever derfor at flere filmproduktioner nu trækker sig fra staten.

Heriblandt skuespiller Jason Bateman ('Arrested Development', 'Ozark' og et hav af komediefilm) og indiefilm-instruktørerne Mark Duplass og Christine Vachon, der opfordrer deres kolleger til at trække deres produktioner fra staten. Også den Oscar-vindende intruktør Ron Howard har sagt, at han ikke vil producere i Georgia, hvis loven træder i kraft fra januar som planlagt.

Skuespilleren Jason Bateman har sagt, at han ikke længere vil producere film i Georgia. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

Senest har holdet bag den populære film 'Brudepiger' trukket sig helt fra staten. Kristen Wiig og Annie Mumolos kommende komediefilm ’Barb and Star Go to Vista Del Mar’ havde ellers planlagt optagelser i netop staten Georgia. De planer er nu aflyst på grund af det nye lovforslag, meddeler de til Variety.

Blandt dem, der vælger at fortsætte deres produktioner i Georgia, har flere, heriblandt producer og instruktør J.J. Abrams (Star Wars og Star Trek), i stedet valgt at donere penge til organisationer, der arbejder imod lovforslaget.

I løbet af i år er lovforslaget blevet underskrevet af staterne Ohio, Kentucky, Mississippi og altså senest Georgia.

Ekspert: Boykot kan give bagslag

Når fokusset er stort på Georgia, skyldes det, at filmselskaberne alene sidste år lagde over 2,7 milliarder dollars i deres produktioner i staten. Men at Hollywood boykotter staten får dog formentligt ikke nogen indvirkning på gennemførelsen af loven, mener USA-ekspert og adjunkt ved Københavns Universitet, Frederik Georg Hjorth.

- Langt de fleste amerikanske vælgere betragter abort som et moralsk spørgsmål. Forskning viser, at ved netop moralske emner, så laver man ikke en afvejning af eksempelvis de økonomiske konsekvenser.

At stjernerne fra Hollywood går ind i kampen kan derimod risikere at have den modsatte effekt, mener han.

- Hollywood er kendt i den amerikanske offentlighed som værende venstreorienteret, så de konservative amerikanere, der støtter abortstramninger, ser derfor ikke op til Hollywood. Deres boykot kan derfor lige såvel give bagslag.

Georgias republikanske guvernør Brian Kemp giver heller ikke meget for filmbranchens modstand:

- Vi er partiet for frihed og muligheder. Vi værdsætter og beskytter uskyldigt liv - også selvom det får c-liste kendisser til at skråle op, sagde han tidligere på ugen.

Kendisser har før brugt boykot som våben

Det er ikke første gang, at kendisser har valgt at boykotte en hel stat.

I 2016 aflyste den ærkeamerikanske sanger Bruce Springsteen sin stadionkoncert i staten North Carolina, efter de blandt andet lovgav mod transkønnedes valgfrihed, når det kom til toiletbesøg – de skulle nu bruge det toilet eller omklædningsrum, der stemte overens med det køn, de havde ved fødslen.

Sådan så det ikke ud i North Carolina i 2016. For Bruce Springsteen aflyste sin koncert i staten, efter de havde indført lovforslaget 'House Bill2', der blev kritiseret for særligt at diskriminere mod transseksuelle. På billedet fester Springsteen i Parken i København. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Også Nick Jonas, Demi Lovato, Pearl Jam og flere andre aflyste koncerter i staten, og efter mere end et års heftig debat og boykot endte North Carolina med at trække enkelte dele af loven tilbage.

Individet og religionen

Den samme tilbagetrækning ser Frederik Georg Hjorth dog ikke som en mulighed i tilfældet om 'Hjerteslags-lovforslaget'.

- I USA har holdninger til homoægteskaber rykket sig markant de sidste to til tre årtier. Det er meget plausibelt, at det samme er ved at ske med holdninger til eksempelvis transkønnede.

Men modsat abort, så handler spørgsmålet om homoseksuelles rettigheder ikke om moral. Det handler om individets frihed, mener Frederik Georg Hjorth.

- Hvor debatten om eksempelvis homoseksuelles rettigheder har været vinklet på individets ret til ligestilling og frihed, så er abortspørgsmålet i stedet delt i to lejre: Dem, der mener, at det handler om to individer, altså en mor og et barn, og dem, der mener, at det handler om ét individ: en kvinde.

Og så er religion heller ikke til at komme udenom, når man taler om abort i USA.

- Den helt store skillelinje omkring abort i USA er ikke mellem mænd og kvinder. Den er mellem religiøse og ikke-religiøse.

Facebook
Twitter