Tobias Lindholm har svært ved at skjule sin begejstring, nu hvor Hollywoods manuskriptforfattere er blevet enige om en foreløbig aftale med film- og tv-selskaberne.
- Det er jo fuldstændig fantastisk, siger den danske instruktør og manuskriptforfatter.
For med aftalen ser 146 dages strejke ud til at være slut – også for hans vedkommende.
I foråret flyttede Tobias Lindholm til New York for at hellige sig nye konkrete opgaver i USA, efter at danskeren havde markeret sig med den anmelderroste Netflix-film 'The Good Nurse', som han instruerede.
Men der har været rigtig god tid til at komme på plads i familiens nye hjem. Kort efter flytningen gik medlemmerne af fagforeningen Writers Guild of America (WGA) nemlig i strejke og lammede filmbranchen.
En fagforening, som Lindholm også er medlem af.
- Jeg har det som om, jeg har været i en corona-nedukning én gang til. Jeg flyttede jo herover for at arbejde og flyttede min familie med på dette eventyr - og så har jeg ellers siddet stille siden, siger han over en FaceTime-forbindelse.
Der har ikke været så mange strejke-arrangementer i New York, da de fleste filmstudier ligger i Los Angeles, så Tobias Lindholm har mest af alt bare bakket op hjemmefra østkysten.
- Det vigtigste har været ikke at arbejde, så konsekvenserne for filmstudierne var så mærkbare som mulig. Men nu kan vi komme i gang, siger han.
'Strejken har været nødvendig'
Helt konkret skal Tobias Lindholm i gang med en planlagt tv-serie, der handler om de brand- og redningsfolk, der blev syge af kræft efter terrorangrebet 11. september 2001.
'Succession'-stjernen Jeremy Strong er allerede tilknyttet projektet, og Tobias Lindholm havde desuden hyret en medforfatter, da strejken brød ud.
Derfor bliver den første opgave efter endt strejke at komme i gang med at skrive den internationale serie, som Tobias Lindholm i øvrigt også skal instruere.
- Det glæder jeg mig til. Men strejken har været nødvendig for at få defineret nogle nye spilleregler, siger han.
Det er endnu ikke meldt ud, hvad aftalen helt konkret indeholder, men hos WGA er man godt tilfreds.
- Vi kan med stor stolthed sige, at denne aftale er enestående - med meningsfulde gevinster og beskyttelse til forfattere i alle dele af medlemskabet, lyder det på WGA's hjemmeside.
Det handler om streaming og sygeforsikring
Et af strejkens vigtigste temaer har været ønsket om bedre rettighedsbetaling.
Før tjente man som forfatter rettighedspenge for hver enhed, der blev solgt på dvd eller som biografbillet, men i dag fylder streaming det meste, og derfor er mange filmarbejderes indtægt skrumpet.
Det betyder, at nogle manuskriptforfattere ikke tjener de cirka 45.000 dollar om året (cirka 315.000 danske kroner), det kræver, hvis de og deres familie skal kvalificere sig til en sygeforsikring gennem fagforeningen.
Det er noget, der fylder hos Tobias Lindholm.
- Der er familier, der før i tiden var velstillede, som ikke længere har en sygeforsikring. Det har været den vigtigste hurdle at komme over, fordi det helt konkret betyder, at folk ikke har råd til at komme på hospitalet, siger han.
Men nu mangler medlemmerne altså kun at stemme ja til aftalen, så dele af branchen igen kan genoptage arbejdet. Strejken er med andre ord først slut, når et flertal af medlemmerne har godkendt aftalen.
Hvis du hungrer efter næste sæson af strejkeramte serier som 'Stranger Things' på Netflix og 'The Last Of Us' på HBO Max, må du dog vente lidt endnu.
Skuespillerne, der har strejket siden juli, mangler nemlig stadig at blive enige om en lignende aftale, inden arbejdet med filmene og serierne kan genoptages.