Hollywood siger fra efter chikane og overfald: Stop hadet mod asiater

Flere asiater i USA oplever, at chikane og vold er steget efter udbruddet af coronavirus.

Olivia Munn er blandt dem, der kæmper for at stoppe hadfulde overfald på asiater. (Foto: TIBRINA HOBSON © 2020 Getty Images)

Flere kendte amerikanere med asiatisk baggrund har valgt at lægge videoer og opslag ud på sociale medier for at fordømme den stigende vold mod asiatisk-udseende amerikanere.

Opslagene har fået flere andre til at lægge lignende opslag ud, hvor de støtter op under hashtagget #StopAsianHate.

Fremtrædende Hollywood-personligheder som Ken Jeong og Olivia Munn samt Michelle Lee, der er chefredaktør på det amerikanske kvindemagasin Allure, er blandt de kendte, som nu råber op.

- Meget af det (voldssagerne, red.) skyldes uberettiget had, vrede og frustration over pandemien, så meget at de ældre risikerer at blive angrebet, siger Michelle Lee i sin video.

Hendes opslag kommer som følge af, at antallet af hadforbrydelser og chikanetilfælde er steget efter udbruddet af coronavirusset, der først havde sit epicenter i kinesiske Wuhan.

Senest er en 84-årig kvinde fra Thailand død i San Francisco, efter hun blev overfaldet af en 19-årig mand. Og i den nærliggende by, Oakland, har en mand overfaldet tre personer, heriblandt en 91-årig.

Det skriver CNN.

Det vides ikke med sikkerhed, om overfaldene er racistisk motiverede og kommer som følge af coronaudbruddet, men det er oplevelsen fra flere NGO'er og det asiatiske samfund i USA. I januar anerkendte præsident Biden, at der på grund af corona havde været stigende chikane mod asiater, der har udsat asiatiske personer, familier, samfund og forretninger for fare.

Flere fra Hollywood støtter op

Michelle Lee fortæller på sin instagramprofil, at hun håber andre vil hjælpe til med at få stoppet forbrydelserne.

- Vi har råbt op om det i månedsvis nu, men folk ser ud til at være ligeglade, siger hun.

Bruce Lees familie skriver på Twitter, at asiaterne får skylden for udbruddet af coronavirus.

- Det er, hvad der sker, når man forsøger at finde nogen at skyde skylden på. Vi vil finde et sted at placere vores vrede og frustration, og så finder vi et nemt offer, skriver de.

Ken Jeong, der spillede hovedperson i tv-komedieserien 'Dr. Ken' og er kendt fra 'Tømmermænd i Las Vegas', har ligesom andre delt et opslag med flere af de overfald, som er sket i USA. Og skuespilleren Olivia Munn, der har asiatiske rødder, har i sidste uge også opfordret til, at hadet mod asiater skal stoppe.

Desuden har filmstudiet Paramount Pictures og tv-serieselskabet CBS lagt støtteerklæringer ud på Twitter.

Jeg føler mig usynlig og hjælpeløs

Phillip Lim, der er prisvindende amerikansk tøjdesigner med kinesiske rødder, har også valgt at lægge en video ud.

Her fortæller han, hvordan det har ramt ham, når han har set videoer, hvor asiatiske forretninger er blevet smadret.

Det fik ham til at spørge kolleger og venner med asiatisk baggrund, om de også havde mærket til det stigende had. De fortalte ham, hvordan de var blevet mobbet, chikaneret og angrebet i deres nabolag i de seneste uger.

- Jeg sidder her og føler mig hjælpeløs og usynlig, fordi vores historier ikke bliver fortalt i de store medier. Det føles, som om vi ikke har nogen betydning eller eksisterer, siger Phillip Lim.

Bliver kaldt "gul satan"

Andre har lagt lignende opslag op, hvor de støtter kampen. Blandt andet har flere delt influenceren Chriselle Lims video, hvor hun fortæller, at hun ikke længere vil have, at hendes mor lufter sin hund, og at hun blandt andet bliver kaldt en "gul satan".

Andre amerikanere opfordrer også til at råbe op og ikke længere bare acceptere, at de bliver chikaneret af andre.

- Fremmedhad er et problem. Vi skal stoppe med at tie stille og holde dem ansvarlige for, hvad de gør, skriver en bruger blandt andet.

Højt antal af sager i USA

Ifølge organisationen Stop AAPI Hate er der rapporteret om 2800 anti-asiatiske overfald og hadforbrydelser i USA siden midten af marts og frem til slutningen af 2020.

En rapport fra FN har tidligere vist, at der er rapporteret mere end 1800 racistiske hændelser mod asiatiske amerikanere i USA over otte uger fra marts til maj 2020.

Rigspolitiet har ikke tal på, om der i Danmark har været en stigning på overgreb mod asiater, efter coronapandemien brød ud for omkring et år siden. Men også i Danmark har der været historier om, at personer med asiatisk baggrund har følt sig chikaneret.

Hashtagget #ImNotAVirus er også et af de hashtags, der har været brugt på sociale medier for at bekæmpe coronavirus-racisme.

FacebookTwitter