Hollywood-stjernen Doris Day er død

Sangeren og skuespilleren blev 97 år gammel.

I en skriftlig meddelelse lyder det, at Doris Day var omgivet af tætte venner, da døden indtraf. (Arkivfoto). (Foto: © AFP PHOTO/HO/KENYAN PRESIDENCY, Ritzau Scanpix)

Den legendariske sanger og skuespillerinde Doris Day er afgået ved døden tidligt mandag i sit eget hjem i Californien.

Det skriver flere nyhedsbureauer som AFP, Reuters og AP.

Doris Days film og musik gjorde hende til en stjerne i 1950'erne og 1960'erne, og siden har hun været populær blandt sit publikum.

På sine ældre dage brugte Day meget af sin tid på at kæmpe for dyrs rettigheder. Hun blev 97 år, oplyser hendes fond Doris Day Animal Foundation.

Hollywoods trækplaster

I en skriftlig meddelelse lyder det, at Doris Day var omgivet af tætte venner, da døden indtraf. Den ældre kvinde havde angiveligt været i en fremragende fysisk forfatning, til hun for nylig blev ramt af en lungebetændelse.

I løbet af det meste af sin karriere har Days filmoptræden bonet ud på billetsalget, da publikum ville se hendes komedier, thrillers og westerns.

Fra 1948 til 1968 var hun med i 40 film, hvor hun blandt andet er kendt for filmen 'Pillow Talk' med den danske titel 'Løs på tråden'.

Filmen blev den første af tre film, som hun endte med at lave sammen med skuespilleren Rock Hudson.

Det var også den film, der førte til, at Day fik karrierens eneste Oscar-nominering, skriver AFP. Hun fik dog ikke den gyldne statuette med hjem. Den gik det år til Elizabeth Taylor for hendes præstation i filmen 'Ikke for penge'.

Hittede med 'Que Sera Sera'

Day var berømt for sin sangstemme, og hun startede sin karriere som radiosanger i sin hjemby Cincinnati.

Da Doris Day blev 16 år gjorde hun sig særligt bemærket i forhold til sin karriere. Det skete, da hun sammen med Les Brown, en af datidens førende orkesterledere, optog sit første hit 'Sentimental Journey'.

Siden ændrede den unge sangerinde sit navn fra Doris von Kappelhoff til Doris Day, efter hun havde sunget sangen 'Day by Day', skriver Reuters.

I løbet af sin lange karriere har Hollywood-stjernen udgivet en lang række plader og er blandt andet kendt for hittet 'Que Sera Sera'.

Den nu afdøde Day har været gift fire gange. Hendes seneste mand var Barry Comden, som hun var gift med fra 1976 til 1981.

Hun havde et barn med producer Marty Melcher, der gik bort efter en længerevarende sygdom i 2004.

/ritzau/