Homoseksuelle superhelte bliver for første gang gift i Marvel-universet

Superheltenes verden er begyndt at tage LGBT+-kulturen til sig – men det har taget sin tid, mener tegner.

(Foto: Illustration: Oliver Seppo © dr)

Sarah Glerup var i denne artikel tidligere citeret for at sige, at der ikke findes superhelte med handicap. Hun er fejlciteret, og derfor er citatet nu rettet, da der er superhelte med handicap som for eksempel Professor X i X-Men.

Marvel har de seneste par år rykket mod et superhelteunivers med mere mangfoldighed.

'Black Panther' blev den første sorte superhelt i Marvels filmkartotek, og den første kvindelige hovedrolle i samme univers kunne man se i 'Captain Marvel'.

Og nu får vi også et homoseksuelt bryllup. Ikke i en ny storfilm, men i en af Marvels tegneserier.

De to figurer Wiccan og Hulkling fra tegneserien 'Young Avengers' er nemlig blevet gift. Det er dermed første gang, to superhelte af samme køn bliver gift i det populære Marvel-univers. De to mandlige karakterer har længe været kærester, men nu har skaberne foreviget deres kærlighed.

Det er dog ikke første gang, at Marvel har viet to af det samme køn. Northstar fra 'X-Men' blev gift med Kyle Jinadu i 2012 - men Jinadu er ikke en superhelt.

Sarah Glerup, der selv er lesbisk og tegneserieforfatter, glæder sig over, at regnbueflaget nu bliver hejst til et større publikum.

- Nu begynder der at komme mere mainstream repræsentation af LGBT+-miljøet. Førhen har det kun været i mindre roller eller mindre kendte titler. Det at holde et homoseksuelt bryllup er en ret borgerlig - men også fin og vigtig - måde at omfavne miljøet på.

Filmene er langt efter tegneserierne

Mens Marvel-tegneserierne har portrætteret homoseksuelle par i flere år, har det været en anden sag i de store blockbuster-film.

I 2017 skabte det stor opmærksomhed, da man kunne se Iceman kysse en mandlig karakter i 'X-Men'-tegneserien.

Men vi har skullet vente lang tid for at få lov til at se et homoseksuelt kys på det store lærred – hele fire år.

Marvel Studios annoncerede nemlig tidligere på året, at vi snart kan se frem til det første kys mellem to af det samme køn. Det kommer til at ske i filmen 'Eternals', der har premiere den 21. februar næste år. Phastos og en karakter spillet af Haaz Sleiman er de to, der skal skrive historie for Marvel-universet, og de kommer til at repræsentere et homoseksuelt par med et barn.

Et andet eksempel, på at de store film er længere om at tage LGBT+-kulturen til sig end tegneserierne, er heltinden Mystique fra 'X-Men', hvis seksualitet er blevet modereret fra tegneserien, til at hun skulle vises frem i biograferne. Tilbage i 1990 blev det gjort klart i tegneserien, at hun var biseksuel og havde haft et forhold til en kvinde. I 'X-Men'-filmserien oser hun af lyst og begær, men al biseksualitet og frisindethet er blevet taget fra hende, mener Sarah Glerup.

Hun kalder Marvel fantasiforladte og endimensionelle og tilføjer:

- Jeg tror desværre, at de er bange for at fremmedgøre det heteroseksuelle publikum ved at putte nogle homoseksuelle ind. Det er fejlagtigt at tro, at man risikerer noget ved at lave mere nuanceret historiefortælling. Filmene især har været langsomme – men de er nu begyndt at tage det til sig.

'Verden er klar til en homoseksuel superhelt'

Og det er ikke kun Sarah Glerup, der synes, at Marvel er for sent ude.

Fans har tidligere kritiseret universet for, at der ikke var nok LGBT+-karakterer med. Også den amerikanske skuespillerinde Brie Larson, der spiller Captain Marvel i superheltefilmen af samme navn fra 2019, har stukket til Marvel.

I et interview med Vanity Fair fra 2019 bad hun dem om at komme ind i kampen:

- Jeg forstår ikke, hvordan man kan tro, at bestemte typer ikke må få lov til at være superhelte. For mig at se bliver vi nødt til at rykke hurtigere. Det er ikke nok for mig at se stærk ud på en plakat. Jeg kan ikke falde i søvn om aftenen, hvis ikke jeg gør, hvad jeg kan for at omfavne alle forskelligheder.

Men producer Victoria Alfonso, der har været med til at producere alle Marvel-film siden 2009, sagde i et tidligere interview i Vanity Fair, at “verden er klar til en homoseksuel superhelt".

- Jeg er meget passioneret, hvad det angår. Hele vores succes er baseret på, at vores karakterer er så forskellige. Og vi vil bestemt ikke kendes for kun at bruge én type mennesker. Vores publikum er fra hele verden, og hvis vi ikke taler til diversiteten, så fejler vi.

Og Victoria Alfonso holder, hvad hun lover. I 2021 kommer vi netop til at se Marvels første homoseksuelle superhelt i den førnævnte film 'Eternals'.

Lesbiske Batwoman

Men første gang, Sarah Glerup for alvor følte sig repræsenteret, var sidste år, da Batwoman sprang ud som lesbisk i serien af samme navn.

- Jeg tænkte, ”yes, fuck hvor fedt”. Jeg kan spejle mig i hende og se nogle sider af mig selv. Det betyder, at sådan nogen som mig også kan være superheltinde.

Batwoman, der i sæson 1 blev spillet af den australske superstjerne Ruby Rose, som selv har flydende kønsidentitet. Hun siger i et interview i BUILD Series, at hun ville have ønsket, at hun havde haft nogle karakterer at se op til, da hun var ung og oplevede at blive mobbet for sin seksualitet.

- Det er så vigtigt, at et så stort show som dette omfavner forskelligheder og homoseksualitet. Det glæder mig, at det bliver en del af folks bevidsthed, og at de har nogle rollemodeller at se op til. Det kunne jeg godt have ønsket mig, da jeg var en ung pige.

Hvor er superheltene med handicap?

På trods af brylluppet mellem Wiccan og Hulkling mener Sarah Glerup stadig ikke, at Marvel er nået i mål i forhold til at favne forskelligheder.

Tegning af Sarah Glerup fra hendes blog 'Det Sarahkastiske Hjørne'. (© Sarah Glerup)

- Jeg savner stadig repræsentation inden for crypt-superhelte (superhelte med handicap). Jeg vil gerne have mulighed for at se mig selv fuldt ud i en karakter og netop føle, at det er accepteret.

Faktisk fandtes der en kvindelig superhelt ved navn Oracle, som sad i kørestol. Hun blev dog helbredt i 2013 af robotteknologi og kan den dag i dag gå.

Det er ikke til at sige, hvad den næste superhelt kommer til at være - men Sarah Glerup håber på, at vi en dag kommer til at se en lesbisk, handicappet superhelt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk