Hun har væltet sig i succes og skandaler i 30 år: Verdens vildeste supermodel fylder rundt

Supermodellen Naomi Campbell har holdt sig på toppen i modebranchen i tre årtier. I dag fylder hun 50.

(Foto: Kristy Sparow © Kristy Sparow/Getty Images)

Naomi.

Allerede ved fornavnet er de fleste med på hvem, der er tale om.

Hvis du alligevel er i tvivl, er efternavnet Campbell og professionen modeikon. Ja, faktisk er hun den første sorte kvinde til at opnå den status, hun har, i modebranchen.

Naomi Campbell er derfor alt andet end en frøken "hvem som helst".

I dag fylder hun 50 år og er stadig noget helt særligt, mener Chris Pedersen, der har arbejdet med modejournalistik i mange år, og som nu er kulturredaktør på Radio Loud.

- Naomi er en af dem, som de store magasiner stadig gerne vil have på forsiden. Hun signalerer stadig high fashion, og jeg tror, at hun vil være relevant i mange år frem. Når hun dukker op igen og igen, er det altid en event, siger han.

Hvis en designer ikke ville bruge sorte modeller i deres shows, sagde Naomi Campbells to veninder og supermodelkolleger Linda Evangelista og Christy Turlington til dem, at “hvis I ikke tager Naomi, så får I heller ikke os”. De tre blev derfor kaldt "The Trinity" af pressen. Billedet her er fra 1989. (Foto: Ron Galella © Getty Images)

Men modelarbejdet har ikke altid været det eneste, der har omgærdet Naomi Campbell. Hun har nemlig indimellem sat sig selv i nogle situationer, der både har skabt overskrifter og holdt hendes navn varmt – og ikke altid på den positive måde.

Den del af supermodellens liv vender vi tilbage til senere.

Kæmpe hyre – men alle pengene værd

Først skal vi nemlig tilbage til 1999, hvor det mildt sagt var noget af en event, da den danske designer Charlotte Sparre hentede Naomi Campbell til København med håb om at vække ekstra opsigt med sit nye modeshow.

Designeren havde før haft den danske supermodel Helena Christensen med på catwalken, men hvis pressen skulle blive ved med at interessere sig for hendes kollektion, vidste Charlotte Sparre godt, at hun blev nødt til at overgå sig selv.

- Man får jo kun omtale for Helena Christensen to gange, så jeg blev nødt til at finde på noget andet, og på det tidspunkt var der ikke nogen model, der var større end Naomi, fortæller Charlotte Sparre.

Heldigvis sagde supermodellen ja til danskerens show, og det hele "gik som smurt", fortæller Charlotte Sparre, der stadig ikke kan afsløre, hvad det kostede at få hende til byen. Hun vil dog godt indrømme, at det var en dyr omgang.

For ud over selve lønnen blev der blandt andet også brugt penge på at hente Naomi Campbell hertil med privatfly fra Sardinien, hvor hun holdt ferie på daværende tidspunkt.

- Vi havde lejet en suite på Royal Hotel til hende, fordi det var dét femstjernede hotel, der lå tættest på Cirkusbygningen. Hun havde jo ry for at komme seriøst sent, så vi måtte sørge for at have hende i kort line og ikke for langt væk. Hun blev også hentet i limousine.

  • Naomi Campbell var alle pengene værd, siger designer Charlotte Sparre (tv.), der hyrede supermodellen og dermed fik hende til Danmark for første gang. Her ses Campbell i showets brudekjole. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)
  • Pressen kastede sig frådende over den verdensberømte model, der i øvrigt kun var i Danmark i 12 timer. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)
  • Her ses Naomi Campbell under modeshowet for Charlotte Sparre i Cirkusbygningen midt i København. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)
1 / 3

Alligevel var Naomi Campbell alle pengene værd, siger Charlotte Sparre:

- Det var helt igennem fantastisk, supersjovt og et godt minde at have. Naomi gav også tv-interviews, hvor hun roste mig, så det var jo ekstra dejligt, og hendes besøg var på samtlige forsider, så den fik alt, hvad den kunne trække. Hun var supersød, siger designeren.

I dag menes Naomi Campbell i øvrigt at være en af de rigeste modeller i verden og god for en formue på 413 millioner kroner.

Helena Christensen: 'Hun er et meget unikt menneske'

En af dem, der dukkede op for at se Naomi Campbell i København, var den danske supermodel Helena Christensen, der i dag også arbejder som fotograf.

- Naomi er en del af den gruppe piger, som jeg var tæt på helt fra starten af min karriere, og som jeg stadigvæk ses med. Hun er en af de største, fordi hun er et meget unikt menneske, og hun har en indre styrke, der, kombineret med hendes magiske udseende, gør hende til det store modeikon, hun er, skriver Helena Christensen i en mail til dr.dk.

Begge var de en del af flokken af supermodeller, der dominerede alverdens modeshows og magasinforsider særligt i 90'erne – ja, faktisk var de lige så populære som de pop- og filmstjerner, de hang ud med privat.

Det blev derfor også foreviget, da Helena Christensen mødtes med Naomi Campbell i København.

En gravid Helena Christensen ses her foran Royal Hotel med Naomi Campbell, der var i København for at gå et modeshow for designeren Charlotte Sparre. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Sidste gang de to gik et show sammen var i 2017, da de med modellerne Carla Bruni, Claudia Schiffer og Cindy Crawford for første gang siden 90'erne var samlet på catwalken igen – det skete som en hyldest til den afdøde modeskaber Gianni Versace.

Og for Helena Christensen er det altid en fornøjelse at arbejde sammen med sin veninde gennem mange år.

- Naomi har fået mig til at grine inderligt utallige gange, fordi hendes humor er ekstravagant og anderledes. Når man går ved siden af hende til et modeshow, skal man sateme gå til, for hun suser afsted, skriver Helena Christensen.

Charlotte Sparre kan heller ikke rose Naomi Campbells catwalk-evner nok.

- Hun er supersmuk og går stadig som en gazelle på en catwalk – hun er så god til det. Sådan en som Claudia Schiffer lærte det aldrig, og Kate Moss gør sig også bedst som fotomodel, men Naomi mestrer begge dele, siger Charlotte Sparre.

Supermodellerne Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford og Helena Christensen ses her under et Versace-show i Milano i 2017. (Foto: Jacopo Raule © Getty Images)

Idømt samfundstjeneste – dukkede op i sølvkjole

Måske lagde du mærke til, at Charlotte Sparre tidligere fik nævnt, at Naomi Campbell har ry for at komme for sent. Det kan man roligt sige – og det er ikke altid bare et par timer, fortæller modejournalist Chris Pedersen.

Han nævner blandt andet historien om, da den kendte modefotograf Bruce Weber skulle tage nogle billeder af Naomi Campbell i Afrika, men hvor han gang på gang fik at vide over telefonen af hendes agent, at nu var hun på vej til lufthavnen. Alligevel dukkede hun først op flere dage senere end aftalt.

- Hun virker på nogle punkter som et usympatisk menneske. Tænk at komme flere dage for sent til et job og ikke engang sige undskyld – hun er bare ligeglad. Men hun ville sikkert være pissesjov at tage i byen med, siger Chris Pedersen.

Oveni det har Naomi Campbell også ry for indimellem at lufte et vildt temperament, der blandt andet har resulteret i, at hun flere gange har været tiltalt for voldelige overfald på blandt andet sine ansatte.

I 2006 blev hun for eksempel kendt skyldig i at kaste en mobiltelefon mod sin husholderske og måtte som en del af sin straf udføre samfundstjeneste i form af rengøring i et dagcenter i New York.

Her havde de fleste nok taget en gammel trøje på, men ikke Naomi Campbell – hun mødte op i pelse, designerjakker og høje hæle. Den sidste dag troppede hun endda op i en lang Dolce & Gabbana-kjole med sølvpailletter, og dét billede gik verden rundt.

- Naomi kan ikke styres og vil ikke styres, og den energi er så fascinerende. Hun har noget larger than life over sig, som de andre ikke har, siger Chris Pedersen.

Naomi Campbell sluttede sin uges samfundstjeneste i 2007 af med en noget atypisk kjole til en omgang rengøring. - Det var, som om hun gik catwalk, mindes modejournalist Chris Pedersen. (Foto: Marcel Thomas © Getty Images)

Nødt til at være dobbelt så god som de andre

Nu kan det godt være, at du tænker; hvorfor er hun så ubehøvlet? Måske fordi hun altid har skullet kæmpe mere end mange andre i modebranchen, lyder et bud fra modejournalist Chris Pedersen.

- Man når ikke til, hvor hun er i dag, hvis man giver en fuck for andre mennesker. Hun har kæmpet sig op fra et fattigt kvarter i Sydlondon og har nu holdt sig på toppen i en notorisk hård branche i mere end 30 år, siger han.

Selv har Naomi Campbell også udtalt, at hun mødte en del modstand særligt i starten af sin karriere på grund af sin hudfarve – men det lod hun sig ikke hyle ud af:

- Fordi jeg fra en tidlig alder var vant til auditions, forstod jeg, hvad det betød at være sort; du var nødt til at yde en ekstra indsats – du var nødt til at være dobbelt så god som de andre, har Naomi Campbell sagt til The Guardian.

I 1988 blev hun for eksempel den første farvede model til at pryde forsiden af franske Vogue. Det lykkedes dog først, da designeren Yves Saint Laurent truede med at trække alle sine annoncer fra magasinet, hvis Vogue ikke ville hyre hende. Den slags historier har der været flere af.

- Naomi har eddermame taget nogle hug. Både for det hun selv har gjort, men så sandelig også på andre sortes vegne. Det er jo først nu, man ser sorte unge modeller klare sig godt – det har hun banet vejen for, siger Chris Pedersen.

'Jeg gør, hvad jeg har lyst til'

For tiden er der dog ikke nogen skandaler omkring dagens fødselar. Altså, kun at hun for nyligt skrev på Instagram, at hun havde smidt en Burburry-kappe til 28.000 kroner i skraldespanden for en sikkerheds skyld, fordi hun var bange for, at der var kommet coronavirus på.

Men ellers er det kun de gode ting, der fylder nu. Som når hun for tiden sender karrieresamtaler med sine kendte venner på sin YouTube-kanal eller laver velgørende arbejde i sin egen organisation Fashion For Relief.

Og hvis det ikke var for den coronakarantæne, verden stadig befinder sig i, ville hun højst sandsynlig trods sine 50 år stadig være at finde på catwalks og magasinforsider lige nu.

Så sent som i februar gik hun for eksempel for Tommy Hilfiger under Londons modeuge, og i et interview med CNN afviste hun da også en potentiel 50-årskrise:

- Det tænker jeg slet ikke på. Jeg gør, hvad jeg har lyst til. Efter at have været i denne branche i 34 år, overrasker den mig stadig, og jeg er altid begejstret.

Naomi Campbell er stadig aktiv på diverse catwalks rundt i verden. Her ses hun under et show for Tommy Hilfiger under Londons modeuge i februar. (Foto: Gareth Cattermole/BFC © Getty Images)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk