Hun imponerede med et mesterværk af... Majs! Nu springer Mia fra 'Bagedysten' ud som designer

Den 19-årige bageentusiast har lavet sin første smykkekollektion.

(Foto: Stine Sophie Winckel)

- Årets allerførste mesterbager er… Mia!

Sådan lød det sidste år, da der var premiere på 'Den store bagedyst'.

Vinderen af det første mesterbagerforklæde i 'Bagedystens' ottende sæson var den dengang 17-årige Mia Emilie Persson.

Og selvom hun i finalen måtte overlade vindertitlen til Frederikke Legaard, var Mia Emilie Persson en af sidste års sæsons mest markante deltagere.

Uge efter uge imponerede hun dommerne med sine kreative kager, der tit havde hentet inspiration fra forskellige kulinariske verdenshjørner, og hun nåede da også at snuppe mesterbagertitlen flere gange i løbet af sæsonen.

Nu er hun i mellemtiden fyldt 19 år, og i dag tænker hun tilbage på sidste års kageræs med stor begejstring.

- Det var en meget anderledes periode, hvor man vendte helt op og ned på sin hverdag, siger hun og fortsætter:

- Men det var fedt at fordybe sig og gå all in på det. Det var supersjovt at skulle være kreativ på kommando.

Få et gensyn med det majsmesterværk, der sikrede Mia Emilie Persson titlen som ugens mesterbager i premiereprogrammet sidste år:

Fik tusindvis af følgere

Med sin deltagelse i et af de mest populære programmer på dansk tv fulgte der også en masse opmærksomhed.

Den skulle det unge bagetalent lige lære at navigere i, eftersom hun kun lige var fyldt 18 år, da sæsonen begyndte at blive sendt i tv.

- Det betød helt sikkert, at jeg skulle tænke anderledes, siger Mia Emilie Persson og henviser særligt til sin profil på Instagram som et sted, hvor folk pludselig begyndte at strømme ind for at følge med.

- Jeg brugte det ikke så meget, før jeg var med i 'Bagedysten'. Jeg tror, jeg havde omkring 400 følgere. Og i dag er der næsten 25.000.

Den kageglade 'Bagedyst'-deltager går dog ikke udelukkende op i bagværk. Madlavning generelt er hendes store passion, og den begyndte hun også at åbne mere op for i kølvandet på sine succeser i 'Den store bagedyst'.

- Jeg har haft lyst til det før, men det krævede lige noget mod at stille op i 'Bagedysten', og det genererede så også bare endnu mere mod til at dele ud af min interesse og min inspiration på min Instagram og min hjemmeside, forklarer hun.

- Og heldigvis er det udelukkende positive kommentarer, jeg har fået fra folk, siger Mia Emilie Persson.

I bageteltet var Mia Emilie Persson kendt for at drage inspiration fra sine mange rejser, når hun bagte kager med alverdens eksotiske ingredienser. (Foto: Carsten Mol © Dr)

Springer ud som smykkedesigner

Udover på sin Instagram-profil er Mia Emilie Persson i løbet af det seneste år også begyndt at dele ud af sin glæde ved det søde og det salte køkken på sin hjemmeside. Ligesom hun også har lavet forskellige events og ageret dommer ved kagekonkurrencer.

Men det var alt sammen, inden corona kom til Danmark.

For den verdensomspændende coronapandemi har stukket en kæp i hjulet på mange af de planer, Mia Emilie Persson havde for år 2020, og ikke mindst den skole hun også har forsøgt at passe.

- Som alle andre synes jeg, det er supernederen, at det her år bare er gået tabt. Der er så mange ting, jeg har været ærgerlig over.

- Gymnasietiden har ikke været, som man havde håbet på. Men jeg prøver bare at være virkelig positiv og få det bedste ud af det.

Det har hun gjort ved at dyrke en anden af sine kreative sider, som er relativt smitteufarlig i en coronatid.

Da hun blev spurgt, om hun kunne have mod på at designe sine egne smykker i et samarbejde med smykkefirmaet Sistie, var hun ikke sen til at takke højt og rungende ja.

Og her i efteråret kunne Mia Emilie Persson så stolt vise sin helt egen kollektion frem.

Der var naturligvis disket op med stribevis af matchende kager, da Mia Emilie Perssons smykker skulle lanceres. (© PRIVATFOTO)

- Det har været så fedt. Jeg elsker at være kreativ, og nu har jeg fået lov til at være det på en helt ny måde. Jeg har selv stået for alt fra at tegne dem til, hvilket budskab de skulle sende.

Lige netop budskabet i smykkerne har været en vigtig del af designprocessen for Mia Emilie Persson.

- De har organiske og asymmetriske former for at symbolisere det uperfekte, siger hun med henvisning til, at mange unge lever i en form for perfekthedskultur, hvor de stræber efter det bedste hele tiden.

Inklusiv hende selv. Det har været noget, som multitalentet også har skullet lære at håndtere.

- Da jeg var med i 'Bagedysten', gik det op for mig, at jeg ikke samtidig kunne få 12 i alt i skolen. Man kan bare ikke lægge 110 procent af sin energi alle steder på én gang, siger hun og fortsætter:

- Og man skal heller ikke bruge sin energi på så at gå og være kede af det og slå sig selv oven i hovedet over det, lyder det ærligt fra Mia Emilie Persson.

I sin designproces af smykkerne har Mia Emilie Persson hentet inspiration i at gøre op med den perfekthedskultur, hun mener påvirker mange unge i dag - inklusiv hende selv. (Foto: Stine Sophie Winckel)

Corona står i vejen for fremtidsplaner

Til sommer er hun færdig med gymnasiet, og hvad der derefter skal ske, står stadig hen i det uvisse for Mia Emilie Persson.

Det har i mange år været hendes plan at skulle ud at rejse efter gymnasiet.

- Så jeg håber virkelig, corona forsvinder snart, siger hun og fortsætter:

- Men måske jeg skal genoverveje den plan lidt.

Derudover håber den 19-årige madelsker at skrue endnu mere op for at kunne formidle sin interesse for mad.

- Jeg vil gerne dele meget mere ud af min madglæde på min Instagram og min hjemmeside. Jeg gør det meget på fritidsniveau lige nu, men jeg vil gerne bruge noget tid på at se, om ikke jeg kan gøre noget mere ved det. Og måske på nogle andre platforme end hvor jeg er i dag.

Du kan følge med i den nye sæson af 'Den store bagedyst' hver lørdag klokken 20 på DR1 eller fra klokken 18 på DRTV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk