Husbestyrerinde søges... : Datidens datingsannoncer var mere indirekte

Husbestyrerindens opgaver var ofte huslige i starten, men med tiden kom der børn ud af forholdet.

I dag har husbestyrerinderne for længst sagt farvel til fuldtidsarbejdet med Nilfisken og kommet på arbejdsmarkedet. (Foto: ukendt © Scanpix)

Engang var annoncer i avisen, hvor enkemænd og ungkarle søgte husbestyrerinder, lige så naturligt som Tinder er for nutidens ungdom.

Som husbestyrerinde i 50'ernes Danmark havde kvinderne stort set de samme arbejdsopgaver, som en hjemmegående husmor, dog med én afgørende forskel; de havde ikke en vielsesattest, som var husmødrenes livsforsikring. Og det var på trods af, at husbestyrerindernes forpligtelser ofte gik ud over de rent huslige.

En annonce i avisen fungerede mest af alt som en skjult kontaktannonce og kunne eksempelvis udformes som denne:

"Husbestyrerinde, ca. 30 år, kan få god og selvstændig plads 1. maj på ejendom med 12 td. ld. Husstand en person. Gerne en der har lyst til at hjælpe lidt til ude. Et barn ingen hindring, tilbud med lønkrav bedes sendt til parcellist Theodor Hansen, Roneklint pr. Præstø."

Formuleringen 'et barn ingen hindring' var ganske normalt, og gjorde det naturligt for enlige mødre at søge stillingen.

Det var meget ofte enker og enlige mødre, der søgte stillingerne hos mænd, der både savnede en at dele tilværelsen med og en til at ordne det huslige.

Praktisk kærlighed

Ofte førte arbejdet som husbestyrerinde til et ægteskab, hvor husbestyrerinden var hjemmegående hustru - ofte fordi det var praktisk. Det kom der som regel en del børn ud af.

For nogle af kvinderne blev det til et ophold eller forhold, som varede over 50 år og tilknytningen til husmandsstedet eller gården blev lige så tæt som husbondens.

I dag har husbestyrerinderne for længst smidt forklædet, og de er stort set et glemt kapitel i kultur- og kvindehistorien på trods af, at der omkring 1950 var cirka 150.000 kvinder med hverv som husbestyrerinder.

Lyt til P1 den 19. oktober klokken 18.05 og hør historien om livet som husbestyrerinde.

Facebook
Twitter