Husker du 00'er-stjernerne The Rasmus? I aften gør de comeback på Eurovision-scenen

Rockbandet The Rasmus stiller op for hjemlandet Finland ved årets Eurovision.

De finske rockstjerner The Rasmus stiller i år for første gang op ved Eurovision Song Contest. (Foto: EBU)

For 19 år siden hærgede de hitlister og radiokanaler over hele Europa med kæmpehittet 'In The Shadows'.

Og nu er rockbandet The Rasmus - måske noget overraskende - tilbage i rampelyset, når de i år repræsenterer hjemlandet Finland ved Eurovision Song Contest i Italien.

- Jeg elsker Eurovision. Det er et fantastisk koncept og en god platform for et band som vores, fortæller gruppens forsanger Lauri Ylönen.

The Rasmus er flere gange tidligere blevet tilbudt tjansen som det finske Eurovision-håb, men har alle gange afslået tilbuddet fra finsk tv. I år valgte bandet dog for første gang at stille op i det finske Melodi Grand Prix.

Her vandt de i februar overlegent med sangen 'Jezebel', der altså nu skal stå sin prøve på den internationale Grand Prix-scene.

- De seneste fem-ti år har Eurovision ændret sig meget. Det er ikke længere, som da jeg var barn, og jeg føler, der er bedre plads til et band som vores i dag. Derfor valgte vi at give det et skud nu, forklarer Lauri Ylönen.

Hør 'Jezebel', årets finske bidrag, her:

0:00

Fik kæmpehit i hele Europa

The Rasmus blev dannet i 1994, men det var godt ti år senere, at gruppen i 2003 fik det store gennembrud.

Sangen 'In The Shadows' blev både et stort hit i hjemlandet, hvor den ramte førstepladsen på den finske hitliste, men vakte også genklang i resten af verden, hvor singlen – der dengang altså var en fysisk én af slagsen – blev solgt i over en halv million eksemplarer på verdensplan.

- Det var en vild og meget overvældende tid for os, fortæller den i dag 43-årige Lauri Ylönen.

- Vi havde allerede spillet sammen i ni år, da 'In The Shadows' pludselig blev et stort hit i Finland. Det var en overraskelse for os, men vi følte også lidt, vi fortjente det. Senere fik den succes i de andre nordiske lande, gik nummer ét i Tyskland og så rullede snebolden, husker musikeren.

The Rasmus anno 2022. Tidligere i år erstattede Emilia Suhonen (midten) bandets tidligere guitarist, Pauli Rantasalmi. (Foto: Peter Pakvis © Getty Images / Foto: Venla Shalin © Yle)

Herhjemme blev 'In The Shadows' også et stort hit og gjorde både sin entré på den danske hitliste og som tv-seernes favorit i tv-programmet 'Boogie'.

I 2003 var The Rasmus også ét af hovednavnene på Skanderborg Festival – i dag Smukfest -, hvor finnerne spillede for fulde huse på festivalens største scene.

- Jeg har mange minder fra Danmark. Dog ikke så mange fra koncerterne, men mere fra de fester vi holdte hos jer. Jeg vil helst ikke gå for meget i detaljer, men vi var i midten af 20'erne, havde lige fået vores første store hit, så... vi festede meget dengang, siger Lauri Ylönen med et grin.

Hør eller genhør 'In The Shadows' her:

0:00

Finsk verdensstjerne floppede fælt

Siden gennembruddet i 2003 har The Rasmus udsendt i alt fem album, og i dag er 'In The Shadows' hørt over 120 millioner gange alene på Spotify.

Men selvom The Rasmus nok er ét af de få navne i årets Eurovision-felt, som tv-seerne måske allerede kender, så er det langt fra nogen sikker vej til succes at sende et etableret navn afsted til Eurovision.

Tidligere har Storbritannien sendt navne som 80'er-stjernen Bonnie Tyler og boybandet Blue afsted med skuffende resultater til følge, og helt galt gik det også, da finnerne selv i 2019 satte deres lid til 90'er-stjernen Darude.

Her røg den finske dj, der er kendt for hittet 'Sandstorm' fra 1999, ud af konkurrencen med et brag, da han endte på en absolut sidsteplads i den indledende semifinale.

- Jeg blev faktisk spurgt, om jeg ville synge sammen med Darude til Eurovision, men jeg tror, jeg gjorde klogt i at sige nej, fortæller Lauri Ylönen.

Han frygter dog ikke for et lignende flop for ham og resten af The Rasmus.

- Eurovision er naturligvis en stor ting, men vi har spillet sammen i 30 år og har en robust fanbase, så for os er det her blot endnu et kapitel i vores karriere. Vi ser det her som en spændende oplevelse, og uanset vores resultat i konkurencen, går livet jo videre på den anden side, siger han.

Forsanger i The Rasmus, Lauri Ylönen, ses her under prøverne forud for årets Eurovision-brag. (Foto: EBU)

Vil gøre Lordi kunsten efter og gå efter sejren

Selvom Finland faktisk har formået at ende allernederst på pointtavlen ved Eurovision hele 11 gange tidligere, så går det ikke altid så galt for de rockglade nordboere.

I 2006 fik Finland sin hidtil første og eneste Eurovision-sejr med de gruopvækkende rockmonstre Lordi, og sidste år opnåede rockgruppen Blind Channel en sjetteplads i Eurovision-finalen.

Selv tror Lauri Ylönen da også på, at The Rasmus kan hive trofæet hjem til fædrelandet på ny.

- Selvfølgelig kan vi vinde. Det er ikke særlig finsk af mig at sige, men jeg har boet i USA i mange år, og har lært lidt af amerikanernes tro på egne evner, siger han og fortsætter:

- Normalt ville en finne sige: "Vi gør vores bedste, så ser vi, hvad der sker". Bullshit, det er en konkurrence, og selvfølgelig vil da vinde!

Første stop på The Rasmus' vej mod sejren er torsdagens semifinale, hvor Finland skal kæmpe mod 17 andre lande om blot ti pladser videre til den eftertragtede Eurovision-finale lørdag aften.

Du kan se, om The Rasmus formår at synge sig i finalen, når årets anden Eurovision-semifinale løber over skærmen torsdag klokken 21 på DR1 og i DRTV.

Trods de mange år på bagen er The Rasmus fortsat populære. På Spotify har gruppen over 1,7 millioner faste lyttere hver måned. (Foto: EBU)