Hver anden vil spare på kunsten og kulturen

Blandt 21 kategorier af forskellige statslige udgifter udpeger de fleste også kulturinstitutioner som sparemål nr. 1.

En politisk aftale har sendt Det Kongelige Teater på skrump. (Foto: Simon Knudsen © Scanpix)

Nationalmuseet dropper alle særudstillinger, Orlogsmuseet lukker, og Det Kongelige Teater ser sig tvunget til at lave flere genopsætninger. Det er sparetider i kulturlivet, hvor regeringen vil skære cirka 600 millioner kroner over de næste fire år.

Men spørger man danskerne - og det har Megafon gjort i en undersøgelse for Politiken - er kulturlivets spareøvelser ikke nødvendigvis nogen dårlig nyhed.

I undersøgelsen blandt et repræsentativt udsnit af vælgerbefolkningen svarer 51 procent, at der efter deres mening skal bruges ’færre’ eller ’meget færre’ penge på kulturinstitutioner, end der bliver nu.

38 procent vil bevare det nuværende niveau, mens 5 procent vil give ’flere’ eller ’mange flere’ penge, skriver Politiken.

Blandt 21 kategorier af forskellige statslige udgifter udpeger de fleste også kulturinstitutioner som sparemål nr. 1.

Når man spørger ind til, hvor vælgerne primært synes, der skal skæres i kulturbudgetterne, kommer kunststøtten til kunstnere og forfattere ind på en førsteplads.

De klassiske scenekunster opera og ballet kommer ind på anden- og tredjepladsen.

Kulturminister Bertel Haarder (V)har kommenteret undersøgelsen over for Politiken:

- På visse måder er Kulturministeriet et elitært ministerium. Det afspejler sig i sådan en undersøgelse. Og det er jeg ikke flov over, for sådan noget skal Danmark også have, siger Bertel Haarder til politiken og peger på, at "eliten smitter af på bredden".

FacebookTwitter