Hvorfor er fredag d. 13. forbandet?

I dag - fredag d. 13. - er en af den slags uheldsvangre dage, hvor man skal holde sig væk fra sorte katte og stiger. Men hvorfor egentlig?

I dag, fredag, vil Danmark være fyldt med sorte katte, der krydser vejene på de værst tænkelige tidspunkter. Malere vil stille deres stiger i hobetal på fortove, så uskyldige mennesker kommer til at gå under dem, og spejle vil knuses alene ved et blik.

Det er nemlig ingen anden end den bunduheldige, ildevarslende fredag d. 13. netop i dag.

I løbet af de sidste mange år er fredag d. 13. blevet synonymt med en uheldsvanger dag. Men ifølge Else Marie Kofod, der er leder af Dansk Folkemindesamling, er der faktisk ingen grund til at være nervøs.

- Uhyggeligt er først noget fredag den 13. er blevet forbundet med de seneste 30 år, efter filmens verden har taget dagen til sig, forklarer hun til videnskab.dk.

"Slagter teenagere på fredag d. 13"

For godt 30 år siden, i 1980, fik den første film om fredag den 13. premiere. Den handlede om den fiktive figur Jason Voorhes, der hvert år fredag d. 13. muntrede sig med at dræbe utallige amerikanske teenagere.

Filmen blev en kæmpe succes og har siden fostret 11 efterfølgere, der lystigt illustrerer præcis på hvor blodige måder ærkeamerikanske teenagere kan miste livet - og det er altså den, der har givet os vores fascination og frygt for fredag d. 13.

Gate 13 findes ikke

Men selv om overtroen omkring fredag d. 13. er ny, så har tallet 13 længe været et symbol på uheld og ulykker.

Da TV-Byen lå i Gladsaxe, var der eksempelvis ingen kontorer på bygningens 13. etage, ligesom der i mange lufthavne ikke eksisterer en gate 13, og mange fly flyver uden sæderække 13.

Ifølge Else Marie Kofod stammer det uheldsvandre tal fra Det nye Testamente, hvor der berettes om den sidste nadver, hvor Jesus og hans disciple var 13 til bords. Efter nadveren mistede som bekendt Jesus livet, mens også Judas efterfølgende hængte sig.

"To så uheldige fænomener giver en stærk kombination"

Samtidig er også dagen fredag forfulgt af ildevarslende symbolik. Ligesom med tallet 13 stammer den overtro også fra Jesus død, fordi Jesus netop blev korsfæstet på en fredag.

Af uvisse årsager er den uheldsvangre dag og dato altså blevet blandet sammen til en superfarlig ildevarslende cocktail.

- Man ved ikke, hvorfor sammenkoblingen er sket. Men to så uheldige fænomener giver sammen en stærk kombination, siger Else Marie Kofod.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter