Mange kender nok sangen "Se Venedig og dø" med Lone Kellermann, men udtrykket går skam længere tilbage end 1970'erne, hvor sangen hittede i Danmark. Men hvorfor er det lige Venedig, der hives frem - hvorfor ikke for eksempel Rom eller Milano?
Det har Carsten Wiedemann, der er vært på Spørgehjørnet på P1, et svar på - men først vil han lige aflive en misforståelse om brugen af Venedig:
Se hva' for noget og dø
- Når det gælder denne vending, er det faktisk slet ikke Venedig, vi skal have fat i, men Neapel, Napoli. "Se Neapel og dø", forklarer P1-værten:
-"Se Neapel og dø!" er en ældgammel italiensk talemåde. Nogle mener endda, at den stammer så langt som 2.000 år tilbage. Andre teorier går ud på, at det er en omskrivning - Neapel skulle være synonym med syfilis. En stor syfilisepidemi bredte sig fra Neapel til resten af Europa i slutningen af 1400-tallet, og havde man derfor "set Neapel", så skulle man dø.
På skrift finder man første gang vendingen i 1500-tallet.
Så bliver det ikke smukkere
- På italiensk lyder sætningen "Vidi Napoli é pòi muori" og den indeholder et ordspil, idet ordet "dø" (muori) udtales ligesom navnet på byen Mori, der ligger i nærheden af Napoli. Betydningen bliver så: "Se først Napoli, og så Mori" - underforstået: "som er langt mindre interessant", forklarer Carsten Wiedemann.
Den store digter, Johann Wolfgang Goethe brugte også talemåden i sin Italienske Rejse, og det er nok ham, der for alvor satte skub i vendingen. Og meningen med udtrykket - ja, det er jo ganske enkelt, at hvis man først har se Napoli og al dens skønhed, så kan man roligt lægge sig til at dø, for man kommer ikke til at opleve noget smukkere.
Se Aabenraa og Styrtom
- Der findes faktisk også en dansk pendant til det italienske udtryk - "se Aabenraa og Styrtom". Og så er der jo dem, der siger: "Hvorfor se Neapel og dø, når man kan kede sig ihjel i…." og så kommer stednavnet på et efter personens mening dødtrist sted, siger Carsten Wiedemann.
Men hvorfor kommer Venedig ind i billedet? Her er det så vi igen skal have fat i Lone Kellermanns folkekære sang:
-Selv om ombytningen fra Neapel til Venedig ikke er en dansk opfindelse, så blev den dansk folkeeje i 1978, da Lone Kellermann og Rockbandet indspillede "Se Venedig og dø" - den uforglemmelige sang om gajoler og papas pizzabar skrevet af Gasolin, siger P1-værten.
Nogle steder er sangen "Se Venedig og dø" dog angivet til kun at være skrevet af Kim Larsen og Willy Jønsson - altså halvdelen af Gasolin.