Hyldet af kronprinsparret: Brugte pengene på drømmerejsen - og en kantklipper

Teaterinstruktør Elisa Kragerup modtog sidste år Kronprinsparrets Kulturpris. Læs, hvordan det er gået hende siden.

Elisa Kragerup modtog blandt andet Kronprinsparrets Kulturpris 2015 for 'sin nyskabende tilgang og evne til at gøre det mellemmenneskelige stærkt i skuespillene, hun instruerer'. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © (c) Scanpix)

Den 8. oktober uddeles Kronprinsparrets Priser, der hylder dansk kulturliv og sociale indsatser. En af de helt store priser er Kulturprisen, der tildeles en person, der har gjort en særlig indsats for det danske kulturliv.

Sidste år modtog teaterinstruktør Elisa Kragerup den fornemme Kulturpris. Vi tog en snak med Kragerup om året, der er gået, hvad Kronprinsparrets Priser har betydet for hendes virke som instruktør, og ikke mindst hvad præmiesummen på 500.000 kr er blevet brugt på.

Elisa, når du kigger et år tilbage, hvordan husker du så sidste års prisuddeling?

- Det var en vild oplevelse at modtage prisen. Man har knoklet så hårdt, og pludselig handler hele den her aften bare om at sætte fokus på folk som mig og sige tak. Det var vildt.

Hvad har du brugt det sidste år på?

- Jeg har blandt andet lavet min første opera inde på Gammel Scene i Det Kongelige Teater. Og så er der fuld i sving i en masse fremtidige projekter, både herhjemme og i udlandet.

- Generelt har jeg haft virkelig travlt, og jeg er blevet inviteret til rigtig mange ting. Man må sige, at det kører ret godt karrieremæssigt. Jeg kan lidt vælge og vrage mellem projekter på en meget priviligeret måde.

- Derudover har jeg også modtaget Ridderkorset og været til Kulturbal hos dronningen – det havde jeg altså ikke regnet med skulle ske for mig. Det var en fed aften. De forstår altså at holde nogle gode fester!

Artiklen fortsætter under videoen.

Tror du, Kulturprisen har gjort en forskel?

- Prisen har med garanti været med til at gøre mit kunstneriske fag mere synligt. At instruktørens arbejde har en betydning. Flere folk har fået øje på mig nu.

- Jeg kan se nu, at folk nævner prisen i forbindelse med mit navn. Det er lidt sjovt. Normalt er man jo som instruktør ikke specielt synlig, men jeg kan mærke, at folk nu knytter den her pris til mig.

Hvordan kan du mærke det?

- Lige efter sidste års prisuddeling blev jeg faktisk stoppet på gaden et par gange af folk, der sagde tillykke til mig. Normalt har folk jo ikke set mit ansigt, men nu havde jeg jo lige været i tv og folk havde set mig modtage prisen. Det var rigtig sødt.

Føler du, der ligger et forventningspres på dig, nu hvor du har modtaget så fornem en pris?

- Der er naturligvis forventninger til mig og en særlig fokus på mit arbejde nu, men ikke på en dårlig måde. Jeg ser den her pris som en opmuntring.

- Prisen er egentlig en ret vild måde, hvorpå nogen siger: "Vi tror på dig". Jeg tror, at alle mennesker bliver bedre af at få at vide, at folk tror på én.

Med Kulturprisen fulgte også en pengepræmie på 500.000. Hvad er de blevet brugt på?

- Jeg har lige været tre uger i Thailand, og det var en helt fantastisk tur. Jeg var af sted med min kæreste, og hver gang vi sad ved en flot solnedgang eller et andet smukt sted kiggede vi på hinanden og sendte en tanke til kronprinsparret, som en tak for den her oplevelse. Vi sad faktisk på en restaurant en aften, som var helt fantastisk, og endte med at skåle for kronprinsparret og den her pris.

- Lige pludselig kan man gøre den slags uden at tænke ”Hvor mange timer har jeg arbejdet for, at vi kan sidde her og nyde solnedgangen?”. Jeg har bare tænkt, at de her penge skal gå til helt fantastiske oplevelser. Nogle gange tænker vi ”Ej, i dag går vi sgu ud og spiser rigtig godt” – og det kan vi så bruge de her penge på.

Artiklen fortsætter under videoen.

Sidste år fortalte du mig, inden du havde modtaget prisen, hvordan du og din kæreste nøje havde overvejet, om I nu havde råd til en kantklipper…

- Haha, ja. Og den investering har jeg fået gjort nu! Men generelt er pengene mest blevet brugt på gode oplevelser.

Har du et godt råd til den person, der i år modtager Kulturprisen?

- Den, der modtager Kulturprisen i år, har virkelig noget at glæde sig til. Det er en virkelig fed aften, så husk at suge indtryk til dig. Jeg glemmer aldrig den aften.

- Og husk skiftesko til senere! Jeg kunne nærmest ikke gå, da jeg kom hjem.

I år bliver Kronprinsparrets Priser uddelt 8. oktober fra Musikhuset i Holstebro. Showet sendes live på DR1 fra kl. 21.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter