Hyldet af kronprinsparret med 500.000 kroner: Her er Danica Curcics 6 mest opsigtsvækkende roller

Lørdag modtog skuespilleren Danica Curcic Kronprinsparrets Kulturpris. Anmeldere kalder hende "evigt fascinerende" og "ekstremt overbevisende".

Danica Curcic slog igennem som teaterskuespiller, men i dag kender vi hende også fra det store lærred. Hendes seneste film var 'Undtagelsen'. (Foto: © Doreen Kennedy, Ritzau Scanpix)

Lige siden hun blev færdiguddannet som skuespiller, har Danica Curcic tryllebundet sit publikum – først på de danske teaterscener og dernæst på film og tv.

Anmelderne har længe drysset stjerner i hendes retning, og hun har også modtaget både en Bodil og Robert for sit arbejde og været udnævnt som 'Shooting Star' ved filmfestivalen i Berlin.

Lørdag aften modtog Danica Curcic så et kongeligt skulderklap af de helt store. Her modtog hun nemlig Kronprinsparrets Kulturpris og 500.000 kroner under Kronprinsparrets Priser, der fandt sted på Værket i Randers.

I motivationstalen fremhævede kronprins Frederik blandt andet skuespillerens evige nærvær på scenen og evne til at sætte sig selv i spil:

- Med en særlig fornemmelse for den menneskelige psyke kaster Danica Curcic sig ud i krævende roller, som hun formår at skildre komplekst og levende. I hendes spil kan karaktererne veksle mellem på den ene side at være legende, troskyldige og charmerende – og på den anden side at være iskolde, beregnende eller selvudslettende.

Det bakker Jyllands-Postens filmanmelder Katrine Sommer Boysen op om. Hun mener, at Danica Curcic har en kvalitet, som de færreste skuespillere har – nemlig, at hun næsten kan spille alt:

- Hun er utrolig smuk og brænder igennem på det store lærred, men hun har mange lag og spiller ikke bare "yndige roller" – hun har noget gådefuldt over sig, hvilket gør hende interessant at iagttage. Hun har mange nuancer i sit spil.

Vi har derfor bedt Katrine Sommer Boysen om at fremhæve tre gange, hvor Danica Curcic har brændt særligt igennem på filmlærredet, mens teateranmelder Jakob Steen Olsen fra Berlingske fremhæver hendes tre bedste teaterroller.

'Lulu'

Danica Curcic lagde ud med en hovedrolle direkte efter skuespillerskolen. Det gjorde hun med forestillingen 'Lulu' på Det Kongelige Teater. (Foto: © Joachim Adrian, Scanpix)

I 2012 debuterede den nyuddannede Danica Curcic med en hovedrolle i forestillingen 'Lulu' på Det Kongelige Teater – og det var virkelig en præstation, der blev lagt mærke til.

- Der var store forventninger til hende med denne rolle som den unge prostituerede Lulu. Jeg kan huske, at hun i den første scene kom ind og satte sig på skrævs på scenen og tissede. Så man tænkte straks: "Er hun fordærvet og pervers eller bare en fri pige?", spørger Jakob Steen Olsen, teateranmelder på Berlingske.

- Danica Curcic var evigt fascinerende i 'Lulu', og selv da stykket var slut, var der meget, man ikke havde fået svar på, fordi hun beholdt en hel masse hemmeligheder, hvilket passede perfekt til rollen.

Danica Curcic blev da også nomineret til en Reumert-pris for rollen.

- Det er sensationelt at blive nomineret til en Reumert i første hug, men det blev Danica Curcic, siger Jakob Steen Olsen imponeret.

'Darling'

Gustaf Skarsgård og Danica Curcic i 'Darling'. (Foto: © Marek Septimus Wieser, Zentropa)

I 2017 fik Danica Curcic hul igennem i USA, hvor hun medvirkede i serie-udgaven af Stephen King-gyset 'The Mist'. Herhjemme spillede hun i samme år hovedrollen i filmen 'Darling'. Filmen handler om balletdanseren af samme navn, der får ødelagt sin karriere og må kæmpe med de knuste drømme.

Katrine Sommer Boysen synes, at filmen godt kunne have været mere helstøbt, men til gengæld var hun meget imponeret over skuespillerens præstation.

- Det var en film, der havde mange problemer, men hvis der var noget, der ikke var et problem, var det Danica Curcic. Hun var ekstremt overbevisende i rollen, og det er nok hendes største præstation på film overhovedet, siger hun.

Danica Curcic tabte sig til rollen, trænede hårdt i månedsvis og lærte at bevæge sig som en rank danser.

- Hun fik lov til at spille en hovedrolle, der var både fascinerende, dragende, smuk og irriterende – det må have været en drømmerolle for hende, siger Katrine Sommer Boysen.

'Romeo & Julie'

Danica Curcic og Thomas Hwan spillede det forelskede par i 'Romeo og Julie' på Det Kongelige Teater i 2014. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

'Romeo og Julie' er en af Shakespeares mest kendte klassikere, men den kan stadig overraske. Fortællingen om de to unge elskende, der ikke må få hinanden, fik i hvert fald nyt liv i 2014 med Danica Curcic og Thomas Hwan i hovedrollerne i Det Kongelige Teaters opsætning.

Da Jakob Steen Olsen dengang anmeldte stykket, kvitterede han med topkarakteren seks stjerner.

- Det var en sindssygt god forestilling om ung kærlighed, der møder en grum verden og derfor går til grunde. Men hele tragedien var Julies, for Danica Curcic var så sindssygt god. Hun gik fra at være en forelsket teenager til en lidende kvinde, hvilket hun spillede meget kropsligt sammen med Thomas Hwan, siger Jakob Steen Olsen.

Også denne rolle blev hun Reumert-nomineret for, men desværre forblev Danica Curcic ikke en del af ensemblet på teatret, fordi der var for meget bud efter hende i filmens verden, fortæller teateranmelderen.

'Mødregruppen'

I 'Mødregruppen' spiller Danica Curcic den nybagte mor Line, der fanger sin rige mand i at have en affære i Hongkong. Så hun forlader storbyen og tager tilbage til Danmark, hvor hun vækker opsigt. (Foto: © Henrik Ohsten, Nordisk Film)

Danica Curcic har spillet meget drama både på teater og film, men der er undtagelser. I komedierne 'Lang historie kort' og 'Mødregruppen' viste hun, at hun også kan spille humoristiske roller.

- Hun skal fremhæves for sit komiske talent, for hun er skidesjov. Det er lige så ubesværet for Danica Curcic at spille komedier, som det er at spille drama, selvom komedie er en svær genre. Så at hun også funkler der er ekstra flot. Hun kommer til at minde om Trine Dyrholm, der også kan det hele, siger Katrine Sommer Boysen.

I 'Lang historie kort' spiller Danica Curcic og netop Trine Dyrholm et kærestepar, mens hun i 'Mødrehjælpen' spiller hovedrollen som en ung jetsetkvinde, der vender hjem til sin fynske barndomsby med sin baby på armen.

'Lort'

Ordene væltede ud af munden på Danica Curcic, da hun imponerede i rollen som den unge kvinde i teaterstykket 'Lort', der drømmer om at blive berømt. (Foto: © Henrik Ohsten Rasmussen)

Det var de store ord, anmelderne fandt frem, da Danica Curcic spillede hovedrollen i monologen 'Lort' på Husets Teater i København i 2015.

Her spillede hun en ung kvinde, der går til audition på et realityshow – i øvrigt uden en trevl på kroppen.

- Hun var splitterragende nøgen på scenen under hele forestillingen, og Danica har jo en perfekt krop, men det smukke stod i kontrast til monologen, hvor den unge kvinde talte så grimt om sig selv, siger Jakob Steen Olsen.

På den ene side var pigen i 'Lort' nemlig meget selvovervurderende, men på den anden siden var hun også meget ødelagt og selvhadende, fortæller anmelderen, der godt kunne lide dobbeltheden.

- Danica viste både usikkerheden, det ødelagte og det narcissistiske i det moderne menneske, der hungrer efter at blive berømt, i én lang og rablende monolog.

'Ud og stjæle heste'

Tobias Santelmann og Danica Curcic i en scene fra 'Ud og stjæle heste', der modtog pæne anmeldelser. (Foto: © Lukas Salna, Capital Pictures/Getty Images)

Sidste år spillede Danica Curcic med i den norske film 'Ud og stjæle heste' sammen med Stellan Skarsgård og Tobias Santelmann.

Filmen er baseret på den prisbelønnede Per Pettersons roman af samme navn og deltog i hovedkonkurrencen i Berlin Filmfestival, hvor Danica Curcic var med på den røde løber.

- Her har Danica Curcic et helt andet og meget blidere – men ikke mindre fascinerende – udtryk end i mange af hendes andre roller. Hun har et spil, der gør, at man ikke kan lade være med at lægge mærke til hende, selvom det er en birolle, siger Katrine Sommer Boysen.