Hyldet over hele verden: Nu får Sebastian 100.000 kroner af kronprinsparret

Koreografen Sebastian Kloborg modtager sammen med De Anbragtes Vilkår årets Stjernedryspriser af kronprinsparret.

Koreograf Sebastian Kloborg er årets modtager af Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris. Tidligere har blandt andre musikerne Oh Land, Mø og Jada modtaget prisen. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, dr)

Der er lagt op til en festlig aften, når kronprins Frederik og kronprinsesse Mary nu på lørdag inviterer inden for til Kronprinsparrets Priser 2020, der bliver uddelt på Værket i Randers og sendes live på DR1 på DRTV fra klokken 21.

Siden 2005 har kronprinsparret uddelt priser for at hædre kulturskabere og sociale initiativer og foreninger i Danmark, og igen i år skal der uddeles i alt fire priser.

Det drejer sig om Kronprinsparrets Kulturpris, Kronprinsparrets Sociale Pris, Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris og Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris.

Mens du må vente til lørdag aften med at se, hvem der løber med de to hovedpriser - Kronprinsparrets Kulturpris og Kronprinsparrets Sociale Pris - kan vi allerede nu afsløre, hvem der modtager de to Stjernedryspriser og de medfølgende 100.000 kroner.

Koreograf hyldes for sin progressivitet

I år gives Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris til den 34-årige koreograf Sebastian Kloborg, der oprindeligt er uddannet balletdanser fra Den Kongelige Balletskole og efterfølgende blev udnævnt til solist ved Den Kongelige Ballet.

Siden 2011 har han arbejdet som koreograf, og det er da også netop for dette virke, at han modtager Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris.

Han modtager prisen for sin progressive og eksperimenterende tilgang til koreografi, sin insisteren på at fortælle historier gennem dansen og sin evne til at skabe udvikling ved at samarbejde med andre kunstarter.

Sebastian Kloborgs særegne kunstneriske udtryk har betydet, at han har arbejdet sammen med danske teatre og dansegrupper som Det Kongelige Teaters eksperimenterede dansekompagni Corpus, Dansk Danseteater og Pantomimeteatret.

Også internationalt har han opnået stor anerkendelse, blandt andet gennem sit arbejde for Gautier Dance, English National Ballet og Beijing Dance Theatre.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary på scenen ved Kronprinsparrets Priser sidste år. I år afholdes prisfesten på Værket i Randers. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

Sætter fokus på anbragte børn og unge

Den Sociale Stjernedryspris går i år til den sociale organisation De Anbragtes Vilkår.

Organisationen har eksisteret siden 2013 og er bygget op og drevet af nuværende og tidligere anbragte, der arbejder for at skabe bedre vilkår for andre i samme situation.

I Danmark er der i dag mere end 11.000 børn og unge, som er anbragte og derfor ikke vokser op hos deres forældre. Mange af de anbragte har det svært i skolen og føler sig ensomme, og senere i voksenlivet kæmper mange af dem med at få et job, en uddannelse og en fast base.

Men gennem topmøder, dialog med kommuner, etablering af netværk samt politisk engagement sørger De Anbragtes Vilkår for, at de anbragte unges erfaringer og perspektiver indgår i udviklingen af både praksis og politik på anbringelsesområdet.

Kronprinsparrets Priser blev oprettet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til kronprinsparret og er siden blev uddelt årligt.

Se 'Kronprinsparrets Priser' på DR1 og DRTV på lørdag klokken 21.