Hypet Netflix-serie er skræmmende præcis: 6 ting, du (måske) ikke vidste om prinsesse Diana

Over 20 år efter sin død er prinsesse Diana igen på alles læber, hvilket skyldes serie-succesen 'The Crown'.

Prinsesse Diana var kendt og elsket af millioner af mennesker over hele kloden indtil sin død i 1997. Nu er der fornyet interesse omkring prinsessen på grund af Netflix-serien 'The Crown'. (Foto: JOHN STILLWELL © PA Wire/PA Images)

Hun var folkets prinsesse. Hun var ét af de mest gennemfotograferede mennesker i det 20. århundrede. Og på grund af en meget offentlig skilsmisse nåede hun aldrig at blive dronning af Storbritannien.

Hvis du ikke allerede har gættet det, taler vi selvfølgelig om Diana, prinsesse af Wales, der levede 1961-1997. Efter en tragisk trafikulykke med dødelig udgang efterlod hun sig i en alder af blot 36 år to små sønner, et knust Storbritannien – og et enormt eftermæle.

Siden sin død for over 20 år siden er Dianas liv og levned nemlig blevet skildret i så stort et antal bøger, dokumentarer og film, at det ville være umuligt at tælle dem alle. Og interessen for den afdøde prinsesse ser ikke ud til at aftage foreløbig.

Faktisk er prinsesse Diana stadig forsidestof verden over. Eller, næsten da.

I 2020 er det dog en fiktiv udgave af Diana – foreviget af skuespiller Emma Corrin – der bliver kaldt så "skræmmende god", at man "tager sig selv i at glemme, at det er fiktion".

I fjerde sæson af Netflix-hitserien 'The Crown' tager man således hul på 1980'erne, hvor kvinderne i den grad sætter sig på tronen i Storbritannien – både de politiske og kongelige af slagsen.

Mens Margaret Thatcher (spillet af Gillian Anderson fra 'Sex Education') indtager Downing Street nummer ti i maj 1979, gifter prins Charles sig nemlig med Diana Spencer en sommerdag i 1981.

Men ægteskabet er langt fra nogen dans på roser. Faktisk knager de ægteskabelige fuger allerede, inden det glamourøse brudepar går op ad kirkegulvet. Men hvor meget er egentlig sandhed og fiktion i den populære dramaserie?

Vi har talt med antropolog og kongehusekspert Anne Skjelborg, der nedenfor afslører seks ting, mange af os (måske) ikke vidste om den ikoniske prinsesse. Spoiler-alert: 'The Crown' er skræmmende præcis.

1

Var dårlig i skolen

Lady Diana Spencer som barn, her fotograferet i 1969. (Foto: Fox Photos © Getty Images)

Prinsesse Diana havde ifølge Anne Skjelborg "ikke rigtig nogen formel uddannelse". Faktisk dumpede hun flere gange i skolen, og i hendes kontaktbøger stod der en masse om, hvor empatisk og sød hun var, men at hun ikke var særlig stærk bogligt.

- Det gjorde dog ikke det store, for der var absolut ingen forventning om, at døtrene af aristokratiet, som Diana var en del af, skulle uddanne sig. Faktisk snarere tværtimod, mener Anne Skjelborg, der har skrevet speciale om medier, monarki og kongehusets betydning.

- De her pigers liv handlede udelukkende om at finde en passende mand at blive gift med. De gik på en skole for at lære manerer og kom så på de såkaldte finishing schools, hvor de måske lærte lidt fransk, men ellers mest skulle lære at lave mad og brodere.

Sådan var det ikke for de kongelige mænd, uddyber kongehuseksperten:

- Der var nogle helt andre muligheder for mændene. Hvis de havde nogle interesser, så kunne de i langt højere grad få lov til at forfølge dem. Det var derimod kvindens rolle i livet at skulle giftes væk.

2

Bryllup satte gang i bulimi

Allerede i 1980'erne blev det kommenteret, hvor tynd prinsessen så ud. Senere indrømmede hun, at hun i mange år led af spiseforstyrrelsen bulimi. Her ses hun til en fest i London i 1982. (Foto: Anwar Hussein © Getty Images)

I fjerde sæson af 'The Crown' ser man ofte prinsesse Diana med hovedet i toiletkummen, hvor hun kaster op efter at have spist søde sager.

Og virkelighedens prinsesse kæmpede i mange år også med den alvorlige spiseforstyrrelse bulimi, forklarer Anne Skjelborg:

- Hun udtalte selv, at Charles engang lagde armen om hendes talje og sagde, at hun da var lidt buttet. Det har været med til at starte den spiseforstyrrelse, hun kæmpede med i mange, mange år efterfølgende.

- Hun tabte sig ekstremt meget op til sit bryllup, hvilket skabte store problemer for kjolens designere.

Prinsesse Diana i den imponerende bryllupskjole, som designerne kæmpede med til det sidste, fordi prinsessen blev ved med at tabe sig op til brylluppet. (Foto: PA © Scanpix)

- Der var et livstykke på kjolen, der var lavet med stivere, som man ikke sådan kunne ændre på. Men hun tabte sig 15 centimeter om livet op til brylluppet, så det var man nødt til. Hendes taljevidde var kun 58 centimeter, da de blev gift.

Så selvom Dianas bryllupskjole efterfølgende blev kendt over det meste af kloden for sine mere end 10.000 perler og det over syv meter lange slæb, så gemmer der sig altså en dyster historie under kjolens flødeskumsfarvede ydre:

- Brudekjolen og spiseforstyrrelsen hænger sammen – på ganske tragisk vis.

3

Ægteskabet var arrangeret

Der blev kysset på balkonen på Buckingham Palace, efter prins Charles og prinsesse Diana blev gift i St. Paul's Cathedral den 29. juli 1981. (© Scanpix)

Prinsesse Dianas mormor, Lady Fermoy, var hofdame for dronningemoderen – altså dronning Elizabeths mor. Og de to ældre damer havde ifølge Anne Skjelborg mere end en enkelt finger med i spillet, da deres børnebørn strøg op ad kirkegulvet i Saint Paul's Cathedral i London.

- Det var et arrangeret ægteskab, og det var i høj grad de to ældre damer (Lady Fermoy og dronningemoderen), der trak i trådene.

På papiret var ægteskabet mellem Diana og Charles da også et match made in heaven i forhold til den tids kongelige standarder. Diana kom nemlig både fra den adelige Spencer-slægt og havde ikke haft sin seksuelle debut inden brylluppet.

- Der har ikke været nogen forventninger om, at Kate Middleton og Meghan Markle (der er gift med Dianas to sønner) skulle være jomfruelige forud for deres bryllupper. Men det skulle Diana – selvom det ikke engang er 40 år siden, hun blev gift.

Og ikke nok med det. Så er der også historien om, at Diana kun havde mødt sin kommende ægtemand 12 gange, inden de blev gift – og de fleste af deres dates foregik i sociale sammenhænge, forklarer Anne Skjelborg:

- De havde altså næsten ikke været alene sammen og kendte i realiteten ikke hinanden, da de gik op ad kirkegulvet. Og så var han jo også otherwise engaged.

4

Fandt Charles' armbånd til Camilla

Lady Diana Spencer og Camilla Parker-Bowles ved Ludlow Hestevæddeløb i 1980, hvor prins Charles deltog. Året efter blev Charles og Diana gift. (Foto: Express Newspapers © 2003 Getty Images)

Den kvinde, som Charles var "otherwise engaged" med, var Camilla Parker-Bowles.

- I 'The Crown' finder Diana tegninger til et armbånd, som Charles får lavet til Camilla, hvori der står F&G (Charles og Camillas kælenavne til hinanden var Fred og Gladys). I virkeligheden fandt Diana det færdige armbånd i en æske. Hun fortalte aldrig nogen, at hun havde fundet det, forklarer Anne Skjelborg.

- Da de så er på bryllupsrejse, ser hun, at han går rundt med manchetknapper, hvor der står F&G på. Det gjorde hende voldsomt ulykkelig, og hun har selv siden fortalt, at hun kastede op flere gange dagligt på turen.

- Man har nok mest medfølelse med den purunge Diana, der bliver kastet ind i det her uden at ane, hvad der foregår. Men det har også været ulykkeligt for Charles og Camilla. Det er dybt, dybt tragisk for alle de involverede.

Charles og Camilla Parker-Bowles giftede sig i 2005, hvormed hun fik titlen hertuginde af Cornwall.

5

Ændrede opfattelsen af hiv

Prinsesse Diana giver hånd til en 32-årig aids-patient i 1987. Fotografen blev bedt om ikke at fotografere patients ansigt. (Foto: JOHN REDMAN © Scanpix)

Prinsesse Diana var berømt verden over for sit engagement i humanitære sager.

Og uanset om hun gik rundt i minefyldt landskab (i et forsøg på at skaffe donationer til at få selvsamme miner fjernet) eller krammede hiv-smittede, var pressen inviteret med.

- Man må ikke undervurdere betydningen af, hvad det har gjort, siger Anne Skjelborg med henvisning til prinsessens indsats for at fjerne de stigma, der i slut-80'erne var forbundet med hiv-smitte og aids.

- Der findes både billeder af, at hun krammer hun en syvårig dreng med hiv, og at hun gav hånd til en hiv-smittet uden at være iført handsker. På det her tidspunkt var folk dybt skræmte over denne her frygtelige sygdom, man ikke kendte til, og hiv-smittede blev behandlet, som om de havde pest.

Det har heldigvis ændret sig i dag, mener Anne Skjelborg. Og det kan vi altså – blandt andet – takke den britiske prinsesse for.

- Hun var med til at gøre det tydeligt for enhver, at man ikke kan få hiv af at kramme eller give hånd til en person, der har sygdommen. Hendes rækkevidde som medieikon og royal personlighed var helt enorm. Det kram og det håndtryk har uden tvivl gjort mere for at fjerne stigma, end nogen som helst oplysningskampagne kunne have gjort.

6

Vild med Abba og knaldromaner

Prinsesse Diana i en svingom med filmstjernen John Travolta i forbindelse med et besøg i Det Hvide Hus i 1985. (Foto: Pete Souza - Courtesy Ronald Reagan Library © CNP/AdMedia)

Udover at omgås med musikere, modeller og andre kendisser var den afdøde prinsesse også kendt for sin folkelige smag, når det kom til kultur.

Det gjaldt både i forhold til musik og litteratur, fortæller Anne Skjelborg:

- Hendes yndlingsband var den svenske popgruppe Abba, og efter sigende spillede William og Kate også Abba til deres bryllup som en slags hyldest til Williams mor. Hun var også kæmpe fan af forfatteren Barbara Cartland, der var verdensberømt for at skrive underlødige, romantiske romaner. Diana slugte simpelthen hendes bøger, siger kongehuseksperten og slutter:

- Diana lignede på mange måder den almindelige befolkning, hvilket både gjorde hende enorm nem at relatere til og spejle sig i. Det er også en del af forklaringen på hendes imponerende eftermæle – senest som én af de absolut vigtigste figurer i fjerde sæson af 'The Crown'.