Hypnosemorder udgiver sin sande historie

Torsdag udkommer bogen ”Hypnosemorderen”, der fortæller den sande historie om dobbeltmennesket, Palle Hardrup, som dræbte to bankfolk tilbage i 1951.

Palle Hardrup blev dømt for i 1951 at have myrdet to bankfolk i forbindelse med et røveri. Men senere er der blevet spekuleret i, om han var blevet hypnotiseret til at gøre det.

For få år siden stødte TV-journalist Poul Martinsen på Palle Hardrup, der nu havde fået nyt efternavn og levede et stille liv som foredragsholder og blogger på nettet om religiøse og filosofiske spørgsmål frem til sin død i marts i år.

Poul Martinsen fik den aldrende mand til at fortælle sin livshistorie, og den bliver nu udgivet i bogform.

I celle med en hypnotisør

En del af historien om Palle Hardrup er historien om en ung dreng, der bliver glødende nazist, og som efter Anden Verdenskrig kommer i fængsel for landsskadelig virksomhed, fordi han havde kæmpet på tysk side.

I fængslet sidder han i celle med den ni år ældre Bjørn Schouw Nielsen, som er meget optaget af indisk mystik og yoga, og som har i øvrigt havde lært sig at hypnotisere.

Et let offer

Og da interessen for yoga og meditation smitter af på Palle Hardrup, erfarer Bjørn Schouw Nielsen hurtigt, at Palle Hardrup er et meget let offer for hypnose.

- De havde de her natlige seancer, og der blev Palle overtalt af Bjørn Schouw Nielsen til at gøre forskellige ting, og det foregik altså blandt andet ved hjælp af hypnose, fortæller Poul Martinsen til Kulturnyt på P1.

En skytsånd gav ordre til røveriet

Alligevel nægter Palle Hardrup, at han var under hypnose, da han myrdede de to bankfolk under et mislykket bankrøveri på Nørrebro. I stedet hævder han, at det var en skytsånd, der formanede ham at begå forbrydelsen.

- Han havde en skytsånd, og det var en ikke-eksisterende person, som dukkede op for ham af og til, og sagde til ham, hvad han skulle gøre. Jeg ved ikke, om det var sådan, eller om det var Bjørn Schouw Nielsen, som i virkeligheden var skytsånden eller optrådte som skytsånden, siger Poul Martinsen.

Tror på hypnoseteori

Palle Hardrup var let at få i trance, og Bjørn Schouw Nielsen gav ham overbevisende grunde til begå bankrøveriet, mener Poul Martinsen, og derfor finder han det sandsynligt at Palle Hardrup handlede under hypnose.

- Min konklusion er, at han garanteret kan være blevet hypnotiseret, for han var et meget let offer for det. Og i det her tilfælde var der også et godt formål, nemlig at tage ud og møde en indisk guru, som de havde stor respekt for, fortæller Poul Martinsen.

Brugte pengene på private ting

Inden det mislykkede bankrøveri havde Palle Hardrup da også gennemført et andet røveri i Hvidovre.

Men pengene derfra gik ikke til flybilletter til Indien. I stedet røg de direkte i lommen på Bjørn Schouw Nielsen, som brugte dem på private ting.

- De penge havde han så overgivet til sin ven Bjørn Schouw Nielsen, og Bjørn Schouw Nielsen havde så formøblet dem. De var væk, fortæller Poul Martinsen.

Ingen kender hans fortid

Både Palle Hardrup og Bjørn Schouw Nielsen blev straffet for det mislykkede bankrøveri og mordet på de to bankansatte.

Efter at have udstået sin straf indledte Palle Hardrup et almindeligt liv under et nyt navn, og forbrydelsen var ikke længere noget, han spekulerede over.

- Han havde i den grad sørget for at få de gamle ting væk, så ikke engang hans bedste venner og ikke engang hans kæreste vidste hvem han var, siger Poul Martinsen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:4faee7f5860d9a02d0262b9c