I årevis har Rammstein sunget om de mørke dele af seksualiteten: Nu anklages forsanger for at udleve nogle af dem bag scenen

En række kvinder har fortalt, hvordan de angiveligt fik stoffer i deres drink og blev ført til et rum, hvor de skulle have sex med Till Lindemann.

(Foto: © Axel Schütt/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix)

Rammsteins lyriske- og visuelle univers har altid været gennemsyret af en leg med menneskelige perversiteter i alle afskygninger.

En leg, som heavybandets millioner af fans har været med på.

Men den seneste tid har en række kvinder stillet sig frem og beskyldt forsanger i Rammstein, Till Lindemann, for backstage at orkestrere en leg, som kvinderne absolut ikke har været med på.

Historien begyndte at rulle, da irske Shelby Lynn lagde en række anklager på sin Instagram-profil efter at have deltaget i et Rammstein-show i Vilnius i Litauen 22. maj.

Ifølge hende var hun sammen med en række andre kvinder blevet "rekrutteret" til en backstagefest med Rammstein, hvor hun får puttet stoffer i sin drink.

Herefter blev hun ifølge hende ført til et rum, hvor Till Lindemann ventede på hende. Ifølge Shelby Lynn havde Till Lindemann en klar forventning om, at de skulle have sex, men hun afviste ham.

Hun forklarer yderligere, hvordan hun dagen efter vågner op på et hotelværelse. Omtåget og fyldt med blå mærker. I hendes opslag anklager hun dog ikke Till Lindemann for at have forgrebet sig på hende seksuelt.

Mens anklager mod Till Lindemann stod i lys lue, satte Rammstein også ild til scenen i Munchen. Dog uden det VIP-område, hvor flere af de krænkede kvinder angiveligt er blevet hentet fra. (Foto: © Sven Hoppe, Sven Hoppe/picture-alliance/dpa/AP Images)

Shelby Lynn fortæller selv, at hun har anmeldt episoden til det litauiske politi, men der ikke blevet skrevet en rapport på det. Politiet tager, efter sagen er begyndt at rulle, fat i Shelby Lynn og afhører hende.

Rammstein og Till Lindemann afviser alle anklagerne fra Shelby Lynn.

Korrespondent: De bliver udvalgt af en 'casting director'

Lynns fortælling åbnede døren for en lang række andre anklager mod Till Lindemann, der beskyldes for systematisk at udvælge piger, som han vil have backstage efter Rammstein-koncerterne.

Den tyske influencer Kayla Shyx fortalte tidligere på ugen en lignende og meget detaljeret historie.

Og hendes historie har fået debatten om Rammsteins mulige MeToo-sag til at stå i lys lue i Tyskland, fortæller Tysklandskorrespondent for DR Nyheder Michael Reiter.

Influenceren Kayla Shyx er en af de stemmer, der har sat gang i anklagerne mod Till Lindemann. (Foto: © Gerald Matzka, Gerald Matzka/picture-alliance/dpa/AP Images)

- Kayla Shyx forklarer, hvordan hun og en veninde, der lige var blevet 18 år, for et år siden er til koncert og bliver tilbudt at tage med til en stor backstagefest, hvor man kan møde Rammstein, af en ”casting director”, Alena Makeeva, der nu beskrives som en af de bærende kræfter i den her mulige systematiske grooming af unge kvinder.

Da de to kvinder når hen til der, hvor Rammstein-efterfesten finder sted, får de i stedet at vide, at de skal aflevere deres telefoner og fortsætte til et andet og mindre rum, siger Kayla Shyx i videoen.

- De kommer hen i et rum, hvor der kun står to sorte lædersofaer. Her ser de, at der sidder flere andre unge kvinder, der ifølge Kayla Shyx virker påvirket af enten alkohol eller stoffer, fortæller Michael Reiter, der har fulgt Rammsteins udvikling til tysk nationalklenodie gennem mange år.

Også disse anklager afvises af Rammstein og Till Lindemann.

Sidste uge stod en række anonyme kvinder også frem i de tyske medier Süddeutsche Zeitung og NDR og fortalte, hvordan Till Lindemann havde sex med dem. En, mens hun var bevidstløs - en anden mener ikke, at hun kunne sige nej, fordi der var tale om Till Lindemann.

De tyske medier har også talt med en række andre kvinder, der beskriver en systematiseret rekrutteringsproces blandt kvindelige Rammstein-fans med det formål at have sex med dem.

Forsanger har hyret 'rabiat' advokatfirma

Rammstein og Till Lindemann afviste alle anklager rettet mod dem i en pressemeddelelse fra den 4. juni. Her lød det:

- Vi fordømmer enhver form for overgreb og beder jer om følgende: Lad være med at komme med offentlige fordømmelser af enhver art mod dem, der har rejst disse anklager. De har ret til at komme med deres version af sagen. Men vi i bandet har også retten til ikke at blive dømt på forhånd.

I forgårs tog Till Lindemann så til et langt hårdere genmæle, da han valgte at hyre det kendte advokatfirma Schertz Bergmann til at repræsentere sig i sagerne mod ham.

- Det er Tysklands mest kendte medieadvokater, og de er kendt for at være ret rabiate.

- Så det er det helt hårde skyts, Till Lindemann kører i stilling, når de kommunikerer ud, at han har tænkt sig at sagsøge alle, der kommer med uretmæssige beskyldninger eller mistænkeliggørelse, forklarer Michael Reiter.

Rammstein og Till Lindemann har solgt over 10 millioner plader, singler og DVD'er over hele verden. (Foto: © Jens Kalaene, Jens Kalaene/picture-alliance/dpa/AP Images)

Både medier og privatpersoner står for skud

I en pressemeddelelse fra advokatfirmaet Schertz Bergmann understreges det nu, at man ikke vil tøve med at trække personer i retten, der fremsætter anklager, som Till Lindemann og advokatfirmaet altså mener er uberettigede.

- Det er gentagne gange blevet hævdet, at kvinder er blevet bedøvet med knockout-dråber eller alkohol ved Rammstein-koncerter for at gøre det muligt for vores klient at udføre seksuelle handlinger på dem. Uden undtagelse er disse påstande usande. Vi vil straks tage retslige skridt mod enkeltpersoner for enhver påstand af denne art, lyder det i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen retter man også skytset mod de medier, der omtaler sagen.

- Ikke alene undlod de (medierne, red.) at undersøge og indsamle tilstrækkelige beviser, men de overtrådte også kravet om at rapportere på en afbalanceret og objektiv måde. I næsten alle tilfælde var der en vedvarende fordom mod vores klient, lyder det fra advokatfirmaet, der ligeledes anklager medierne for ikke at have indhentet en kommentar fra Till Lindemann.

- I det omfang principperne for rapportering af mistænkelig aktivitet er blevet overtrådt, vil vi straks tage retslige skridt på vegne af vores klient, lyder det også fra advokatfirmaet.

I Munchen var der demonstrationer i forbindelse med Rammsteins koncert i byen. Her stod folk med skilte med teksten "Tater Till" (Gerningsmand Till. red.) (Foto: © Sven Hoppe, Sven Hoppe/picture-alliance/dpa/AP Images)

Man har altså i den grad smidt fløjlshandskerne, og det undrer Michael Reiter.

- Det står jo i skærende kontrast til den udmelding, der tidligere kom fra bandet i en pressemeddelelse.

- Det er stemmer, der er ude at sige, at det her er beviset på, at hvis du er stjerne, og hvis du har mange penge til at fyre af på advokater, så kan du tryne kritiske stemmer, og du kan tryne unge kvinder, der fortæller om sexkrænkelser, siger korrespondenten.

Har splittet den tyske befolkning

Lige præcis de tyske medier har ført an i angrebene på Till Lindemann, forklarer Michael Reiter.

- Folkestemningen er dybt splittet. Der er gået værdikrig i den. Rammstein har altid været dybt kontroversielle, og de store tyske medier har altid syntes, at bandet flirtede med fascistisk æstetik og havde nogle grænseoverskridende tekster.

- Og alt det indestængte had bryder ud i lys lue nu. Og mange – ikke kun medierne – synes, at Till Lindemann er et skoleeksempel på toksisk maskulinitet, siger Michael Reiter.

I den anden del af skyttegravskrigen står de trofaste Rammstein-fans og den tyske højrefløj.

- Den politiske højrefløj siger, at det her er et koordineret angreb på Rammstein og Till Lindemann og et forsøg på "cancel culture". At de går efter denne her mand, fordi han repræsenterer en gammeldags mandetype.

Og det er fuldstændigt selvsagt, at debatten raser. Anklagerne om grooming og overgreb er nemlig en plet på en af Tysklands kulturelle kronjuveler.

- De er et af Tysklands allerstørste kulturprodukter. De er nærmest lige så kendte som Volkswagen.

Forlag har droppet Till Lindemann

I forbindelse med anklagerne mod Till Lindemann har det forlag, der har udgivet Till Lindemanns digtsamlinger, Kiepenheuer & Witsch, valgt at stoppe samarbejdet med ham.

Samtidig har de tyske myndigheder valgt at sige, at en række kommende Rammstein koncerter skal foregå uden det såkaldte "row zero", der er en slags VIP-område lige foran scenen. En scene, hvor mange af kvinderne angiveligt er blevet hentet fra.

I Munchen har der også været demonstrationer forud for en Rammstein-koncert.

Rammstein har netop besøgt Danmark, da de gav dobbeltkoncert i Odense. Bandet forsætter også deres Europaturne.