I aften vender ikonisk DR-program tilbage i helt ny udgave: 'Jeg er dybt taknemmelig'

'Troldspejlet' ændrer navn og form - men værten hedder som altid Jakob Stegelmann.

- 'Troldspejlets' mission er dels at fortælle om de nye ting, der sker, men også at trække tråde tilbage til hvor vi kommer fra, fortæller Jakob Stegelmann. (Foto: Ursula Taylor © dr)

Hvis du interesserer dig bare en lille smule for tegnefilm, computerspil og superhelte, så har du med ret stor sandsynlighed også set mindst et enkelt afsnit af 'Troldspejlet'.

Her har vært Jakob Stegelmann gennem 30 år guidet børn og barnlige sjæle gennem de ovenstående emner med lige dele dybfølt begejstring og nørdet ekspertviden. Og selv om 'Troldspejlet' efterhånden har tre årtier på bagen, så er programmet på ingen måde på vej i graven.

Snarere tværtimod.

Søndag bliver der nemlig blændet op for en helt ny udgave af det legendariske program, der også har fået nyt navn: 'Troldspejlet & Co.'.

Jakob Stegelmann fortsætter som vært på den revitaliserede udgave af DR-programmet, der fremover bliver sendt på DR2.

- I 'Troldspejlet & Co.' inviterer vi kendte mennesker i studiet for at fortælle om deres forhold til superhelte, film eller computerspil. Og så har vi publikum i studiet, fortæller han.

Ikke kun for børn

Han forklarer, at konceptet for 'Troldspejlet' er blevet ændret, fordi tegnefilm, computerspil og superhelte ikke længere er noget, som kun børn interesserer sig for.

- De ting, der for 30 år siden mest blev dyrket i nørdkulturen, bliver i dag dyrket af langt flere mennesker, forklarer Jakob Stegelmann.

Han mener, at der i dag er kommet en langt større accept af, at populærkulturen har lige så store kvaliteter som det, vi traditionelt set har kaldt for finkulturen.

- Da 'Troldspejlet ' startede, følte jeg i virkeligheden, at jeg var ret alene med min interesse. Dengang var der ikke nogen Harry Potter, Marvels filmunivers fandtes ikke endnu og computerspil var slet ikke så udbredte, som de er i dag. Dengang blev den kultur dyrket af en bestemt gruppe mennesker, og sådan er det slet ikke i dag, siger han.

Se et klip fra den allerførste 'Troldspejlet'-udsendelse her. Den blev sendt 3. februar 1989.

Det er også her, vi skal finde én af grundene til, at programmet har kunnet overleve i tre årtier på skærmen. Der er simpelthen mange mennesker, der interesserer sig for de emner, der bliver taget op i Jakob Stegelmanns programmer.

- Ligesom der altid vil være brug for en tv-avis, så er der også brug for noget ligesom 'Troldspejlet & Co.', for der bliver ved med at ske interessante ting inden for populærkulturens verden. Så der er simpelthen stadig god grund til at lave programmet.

Stået på mål for kritik

En anden grund til, at 'Troldspejlet' har vist sig at være langtidsholdbart, skyldes dog ikke mindst Jakob Stegelmann selv. I sin lange karriere er han blandt andet blevet hædret med Børnebibliotekarernes Kulturpris, Børnefilmprisen Pråsprisen samt DR's Sprogpris.

'Troldspejlet' har både været sendt på DR1, DR Ramasjang og DR Ultra. 'Troldspejlet & Co.' bliver sendt på DR2. (© dr)

Og så er han nærmest blevet kult hos nogle af de mange personer, der har set 'Troldspejlet' som børn.

Det kan imidlertid godt undre Jakob Stegelmann, indrømmer han.

- Jeg synes jo ikke rigtig, jeg har skabt noget - jeg har bare formidlet. Men jeg er dybt taknemmelig over at have fået lov til at være midtpunktet for en fankultur, siger han.

- Computerspil er tit blevet angrebet, og dér har jeg stået på mål for megen kritik. På den måde har jeg spillet en rolle, som folk har haft brug for, og det føler jeg mig heldig over at have fået lov til.

Nu har 'Troldspejlet' foreløbig kørt i 30 år. Kommer du også til at være vært for programmet de næste 30 år?

- Haha, nu tager vi lige et år ad gangen.