I dag er det Kaj og Andreas fødselsdag

Én med en fjerdragt så blå og én, der er både skøn og grøn. Der er næppe behov for yderligere introduktion af dagens 40-års fødselsarer - Kaj og Andrea.

I dag er det præcis fire årtier siden, at DR sendte den første udsendelse med en skinger papegøje, der senere fik selskab af en brovtende frø. Andrea med fjerpragten så blå, og en grøn, skøn fyr ved navn Kaj. Tilsammen: Kaj og Andrea. Siden har de to fundet vej til rigtig mange børneværelser, både som bøger, dukker, cd'er og ikke mindst fjernsynsudsendelser. Og så har de sneget sig ind i den danske kulturkanon for børnekultur.

Andrea startede for sig selv

Selv om det i dag er svært at sige navnet Kaj uden også at sige Andrea, har de to ikke helt hørt sammen i samtlige 40 år. Det var nemlig kun Andrea, der sagde "pænt goddag" i DRs sendeflade den 8. marts 1971 klokken 9.30 i programmet 'Legestue'. Sammen med Povl Kjøller og Kjeld Nørgaard optrådte Andrea i syv programmer i 1971, før Kaj kom til og kæftede op. Han kunne første gang ses på skærmen i udsendelse otte den 22. november 1971.

Bikinistribet papegøje

Gennem alle årene er det Hanne Willumsen og Kjeld Nørgaard, der har lagt stemme til de elskede figurer, mens Katrine Hauch-Fausbøll var seriens fødselshjælper og senere også instruktør og medforfatter.

Hanne Willumsen skabte Andrea ud af sin søsters sommerbikini, papegøjens stemme blev kopieret fra en kunde i Hannes fars købmandsbutik, og Kjeld Nørgaard gav papegøjen navnet Andrea efter hans egen mormor.

Mormoren var ret træt af sit navn, men blev siden ganske stolt af det, da det fik en renæssance på grund af udsendelserne.

"Klummerhovederne" Kjeld og Povl

Kaj og Andrea blev hurtigt populære sammen med menneskeværterne Kjeld Nørgaard og Povl Kjøller, og i alt blev der produceret 83 udsendelser fra 1971-1975, hvor "klummerhovederne" Kjeld og Povl både legede vandkamp og var på teltture med Kaj og Andrea.

Efter en vis træthed i produktionsgruppen holdt DR op med at producere Kaj og Andrea, men de gamle udsendelser blev sendt hele vejen op gennem 1980'erne og starten af 1990'erne.

Nye mennesker

I 1996-1997 blev det besluttet, at dukkerne skulle genopstå, og de to nye "menneskeværter", Christine Schou og Ole Kibsgaard, blev valgt som henholdsvis Karla og Ole. Derudover skrev Jeppe Kaas og Kjeld Nørgaard nye sange.

I alt er det gennem årene blevet til næsten 180 'Kaj og Andrea'-programmer, og den helt oprindelige tøjdukke med Andrea holdt i 25 år. Derefter gik DRs kostumierer i gang med at genskabe hver eneste farve, mønster og tøjstruktør, da det var umuligt at opstøve en bikini som søsterens så mange år efter. Den sidste nye udsendelse blev sendt den 10. marts 2007.

Flabet og snerpet

Men både på DR1 og DR Ramasjang dukker Kaj og Andrea stadig flittigt op - og ved særlige lejligheder ifører Kaj Nørgaard og Hanne Willumsen sig også stemmerne fortsat.

- En dukke kan udtrykke sig på en anden måde, end et tegnet univers kan. Dukkerne er tilpas enkle i deres udtryk, og kombinationen mellem de to figurer og deres samspil kunne børn både nikke genkendende til dengang og nu. Kaj er flabet, mens Andrea er en snerpet tante, og den kontrast fungerer rigtigt godt, siger Hanne Willumsen, der nu er gået på pension fra DR, efter mange år, hvor hun også lagde stemme til for eksempel dukken Anna.

Bakke Snagvendt er den bedste

Hånddukker, bøger, sengetøj, spil og alt muligt andet merchandise med de to sælger fortsat godt, og det samme gør musikken fra udsendelsen. I gennem årene er der blevet solgt et sted mellem 250.000 og 300.000 cd'er med 'Kaj og Andrea', som også havde fornøjelsen at komme på hitlisten, da samtlige parrets numre gennem tiden blev udgivet på cd'en 'Vores sange' i 2008.

Her stemte børnehavebørn over hele landet for øvrigt om, hvad der efter deres mening var 'Den bedste Kaj & Andrea-sang nogen sinde'. Her blev 'Bakke Snagvendt-sangen' en klar vinder med 48 procent af stemmerne, mens 'Kajs Sang' sikrede sig 15 procent af stemmerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk