I nat vender skandaleramt Golden Globe tilbage efter rædselsår – men vil showet overleve sin krise?

Kritikken har haglet ned over prisshowet, der nu håber at blive taget til nåde i Hollywood.

Brad Pitt er en af de filmstjerner, der har meldt sin ankomst til årets Golden Globe. Her ses han med sin statuette i 2020, hvor han vandt for sin birolle i 'Once Upon a Time... in Hollywood'. (Foto: © Frederic J. BROWN, (c) Ritzau Scanpix)

Tom Cruise returnerede sine statuetter, tv-kanalen NBC afviste at sende showet, og i medierne vrimlede det med historier om bestikkelse og manglende diversitet i organisationen bag.

Balladen blev i filmbranchen og medierne beskrevet med ord som "skandale", "katastrofe" og "giftig".

Det har med andre ord virkelig ikke set godt ud for prisuddelingen Golden Globe, der i snart to år har stået i sin største krise nogensinde.

Men i nat dansk tid ruller Golden Globe igen den røde løber ud, inviterer til fest og uddeler priser til de bedste præstationer inden for film- og tv-serier.

Stjernerne – i hvert fald de fleste af dem – er også tilbage som gæster. Denne gang sendes showet da også igen på NBC, som dog kun har underskrevet en etårig kontrakt om at vise showet.

Derfor er det store spørgsmål nu, om det før så prestigefulde prisshow overhovedet kan rejse sig igen efter at være blevet dømt komplet ude i Hollywood – eller om Golden Globe har mistet sin status.

Medieanalytiker Keld Reinicke følger film- og seriebranchen tæt og er spændt på, hvordan nattens prisfest forløber. Den vil nemlig afgøre showets fremtid.

- Golden Globe faldt så meget ned, at de stod med to valg: Enten at lukke showet eller at gøre det mest drastiske; at fuldstændigt gentænke det. De valgte at gøre det sidste for at give det et sidste skudt, siger han.

- Så det, der er spændende i år, er, at det er en make or break på en måde, som man ikke har set hos nogen show i mange, mange år, fortsætter Keld Reinicke.

Der var ikke meget dækning af selve showet sidste år. Her ses et billede leveret af Hollywood Foreign Press Association af organisationens Katie Alheim, der præsenterede prisen for bedste animationsfilm. Her var den danske film 'Flugt' nomineret, men blev slået af Disney-filmen 'Encanto'. (Foto: © Emma McIntyre, Ritzau Scanpix)

Ny vært kan stikke til organisationen, der har hyret ham

Golden Globes nedtur begyndte i februar 2021, da Los Angeles Times skrev, at organisationen bag prisen, Hollywood Foreign Press Association (HFPA), ikke havde ét eneste sort medlem blandt sine 87 udenlandske filmjournalister, der alle arbejder i USA.

Derudover blev HFPA beskyldt for at bruge ufine metoder som bestikkelse, korruption og hadefulde kommentarer. Det fik blandt andet streamingtjenesten Netflix til at stoppe alt samarbejde med organisationen, der også blev boykottet af en række filmstjerner.

- Hollywood er en ret vild størrelse, for hvis man først er dømt ude dér, så er man virkelig dømt ude, siger Keld Reinicke.

'Top Gun'-stjernen Tom Cruise gik så vidt som til at sende sine tre Golden Globe-statuetter retur, men også andre stjerner langede ud efter HFPA – heriblandt Scarlett Johansson, der beskyldte organisationen for sexisme.

De dukker derfor næppe op i nat på den røde løber.

Det blev ikke en tommel op, men ned til Golden Globe, da Tom Cruise sendte sine tre statuetter retur. Dem modtog han for sine roller i 'Født den 4. juli' i 1990, 'Jerry Maguire' i 1997 og 'Magnolia' i 2000. Her ses han på den røde løber på et billede fra 2004. (Foto: © Robyn BECK, Scanpix Denmark)

Det samme gælder i øvrigt skuespiller Brendan Fraser, der ellers er en af favoritterne til at vinde i år for sin rolle i filmen 'The Whale'. Han anklagede i 2018 HFPA's tidligere formand, Philip Berk, for at have befamlet ham i 2003 og kræver en undskyldning, hvis han skal genoverveje sit forhold til prisshowet.

HFPA har dog arbejdet på at rette op på flere af de ting, der har mødt kritik.

For eksempel har organisationen øget sin diversitet ved at optage en række sorte medlemmer, og så er der vedtaget nye regler, der forbyder medlemmer at modtage gaver og rejser efter beskyldninger om bestikkelse.

Listen over gæster, der skal præsentere vinderne i år, er også mere blandet end tidligere, og så har showet hyret den sorte komiker Jerrod Carmichael som vært.

Ham kalder Jacob Ludvigsen, filmredaktør hos Soundvenue, for et decideret scoop.

- Mange har tænkt: Hvem gider overhovedet være vært på Golden Globe i år – det er en hård opgave. Men nu har de fået denne her unge og virkelig interessante sorte komiker, som får stor respekt som et kæmpe talent i Hollywood.

- Jeg er sikker på, at han også vil bruge anledningen til at stikke lidt til den organisation, han er hyret af, siger Jacob Ludvigsen.

Sidste år var der ingen vært på det nedtonede Golden Globe-show, men i år træder den prisvindende komiker Jerrod Carmichael til. Her ses han til Emmy-prisen sidste år, hvor han modtog statuetten for sin comedy-special på HBO Max. (Foto: © CHRIS DELMAS, Ritzau Scanpix)

Derudover er det skuespiller og komiker Eddie Murphy, der modtager årets ærespris, Cecil B. DeMille-prisen.

Stilhed fra filmstjernerne

Der er med andre ord lagt op til et forandret Golden Globe denne gang – men indtil videre har modtagelsen af ændringerne været meget nedtonet.

I år er der nemlig ikke er ret mange filmfolk, der begejstret har delt alt muligt om Golden Globe på sociale medier – flere har ikke engang markeret, at de har modtaget en nominering for deres arbejde.

Det tegner ikke godt for årets show, vurderer Keld Reinicke.

- Der har været overraskende stille, i forhold til hvad der normalt er, siger han.

De amerikanske skuespillere Selenis Leyva (til venstre) og Mayan Lopez afslørede i december de nominerede til årets Golden Globe. Det er 80. gang, showet afholdes. (Foto: © Michael Tran, Ritzau Scanpix)

Sidste år var Jakob Ludvigsen og kollegerne på Soundvenue også ret stille, når det kom til Golden Globe. Mediet droppede simpelthen helt at dække showet – særligt fordi det ikke kunne ses på tv.

- Sidste år var det en lille lukket prisuddeling for nogle mennesker i et konferencelokale uden den store betydning, forklarer Jacob Ludvigsen.

I år er dækningen af showet dog tilbage på Soundvenue i og med, at det igen sendes.

- For et år siden troede jeg virkelig ikke, at Golden Globe ville komme tilbage, men jeg tror, jeg undervurderede, hvor meget Hollywood egentlig havde savnet denne her pris, siger Jacob Ludvigsen.

Hollywood har faktisk savnet Golden Globe

Der er en god grund til, at det har været savnet i branchen, for Golden Globe har en helt særlig status, når det kommer til prisuddelinger, mener både Keld Reinicke og Jacob Ludvigsen.

Showet er nemlig årets første prisshow, dækker både film og serier og har ofte givet et fingerpeg om, hvem der vinder en Oscar efterfølgende.

- Uanset hvor meget Hollywood ikke respekterer Golden Globe bag kulissen, har de alligevel savnet at have det her udstillingsvindue til filmene. Golden Globe har jo været affyringsrampen til kapløbet op til Oscarshowet, siger Jacob Ludvigsen.

Han er dog usikker på, om Golden Globe kan vende tilbage til fortidens pragt efter den orkan, showet har stået i. Det kræver, at seerne igen omfavner showet.

- Alle prisshows er i total nedgang, hvad angår seertal i de her år, men stiller folk ind på showet, når det bliver sendt, og vender stjernerne tilbage, så vil NBC måske gerne forny kontrakten. Og ja, så vender Golden Globe nogenlunde tilbage til den status, det har haft tidligere.

- Prisshow er vigtige, fordi det styrker instruktøren og skuespillerne og hele den mytologi, der ligger rundt om det, som vi køber ind på, når vi ser film og tv-serier, siger Keld Reinicke. (Foto: © Matt Sayles, Associated Press)

Keld Reinicke giver showet en 50-50-chance for at overleve.

Det afgørende bliver, om skuespillerne, instruktørerne og alle de andre filmfolk bakker op om showet, og om man kan mærke, at de mener det, siger han.

- For går de bare op og siger "tak skal I have" og går ned igen, når de vinder? Et prisshow lever jo af glæden ved at blive glad, så det bliver superspændende at følge.

Golden Globe sendes dog ikke direkte på dansk tv i nat, så du må nøjes med at følge dækningen hos medierne i morgen.