Ind med janteloven igen

Vi taler meget om janteloven, men i virkeligheden er jantelovens tid forbi. I dag gælder "X faktorloven", mener filosof Arno Viktor Nielsen, som længes efter janteloven, når han ser X faktor.

Engang var arbejdspladserne sådan, at folk skulle adlyde, være underdanige og kende deres plads. Sådan er det ikke mere.

P1's Pouls Friis har talt med filosofen Arno Viktor Nielsen om jantelovens erstatning "X Factor loven".

Er der ikke stumper af janteloven tilbage rundt omkring?

- Jo, der er områder, som ikke er blevet postindustrielle. For eksempel på universiteterne. Der hersker janteloven. Der holder man hinanden nede. Der tåler man ikke hinandens succes. Der findes tidslommer, men det er ikke nødvendigvis i provinsen. - Hvis du lægger mærke til Martin, der muligvis vinder X-faktor. Han kommer fra en lille by, der hedder Ørum. Det har man hele tiden bidt mærke i. Her kommer en dreng fra et udsted. Han er på ingen måder et offer for janteloven. Janteloven overlever endnu, men ikke i provinsen.

Hvilke er de gode ting ved janteloven?

- Janteloven indholder jo også hensynsfuldhed, høflighed og takt og tone. Det er jo væk. Hvis vi nu igen vender os mod jantelovens erstatning, x-faktorloven, så ser man Thomas Blackman, der er fuldstændig blottet for høflighed og hensynsfuldhed. Han spiller den hensynsløst ærlige, der siger tingene lige ud, og han bliver fejret som den nye tids helt. Det er resultatet af, at man smed janteloven ud. - Man har også smidt høflighed og hensynsfuldhed ud. Der ligger noget i janteloven, som Sandemose ikke havde blik for. Han så det som en social undertrykkelseslov, men janteloven handler også om at kunne omgås hinanden og anerkende hinandens værdier.

Når vi dyrker det modsatte af janteloven, så dyrker vi måske middelmådigheden. Vi synes det er fedt, når nogen stiller op til X-faktor uden at kunne synge?

- Ja, og det er derfor, at man måske kunne ønske sig bare en lille smule at få janteloven tilbage, så folk, der ikke kan noget som helst, holder sig tilbage. Nogle gange er folk generte og beskedne ikke på grund af janteloven, men fordi, de har erkendt, at de ikke har noget at byde på. - I dag står alle frem, selv om de ikke har noget at byde på. Der ser vi igen, at vi har kastet for meget ud med badevandet, da vi smed janteloven væk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk