Instagramprofil undskylder for mobiliseret angreb på TV2-værts muslim-udklædning

Instagramprofilen 'Krænkelseskulturellememes' mobiliserede sine følgere til at kritisere TV2-vært Mette Helena Rasmussen.

Det var denne udklædning, der fik instagramprofilen 'Krænkelseskulturellememes' til at angribe TV2-værten. (© privat foto)

TV2-værten Mette Helena Rasmussen har fået en del kritik for sin fastelavnsudklædning som tørklædebærende muslim.

Kritikken kom dog ikke fra muslimske kvinder, men primært fra instagramprofilen 'Krænkelseskulturellememes', der prøvede at mobilisere sine flere end 13.000 følgere til at kritisere TV2-værtens udklædning.

Mobiliseringsmetoden bliver kaldt for call-outs, hvor man opfordrer sine følgere til offentligt at angribe en person for eksempelvis at være racistisk.

Nu ønsker kvinden bag instagramprofilen at undskylde for sin metode.

- I dag er jeg kommet for at sige undskyld. Jeg vil gerne adressere den debat, som jeg har været med til at starte. Den debat som ikke længere handler om Mette Helena, men handler meget om den metode, som jeg er skyldig i at have brugt mange gange her på profilen. Call outs - og dens konsekvenser, skriver Anne Katrine Raahede Hansen på

Instagram
.

Undskyldningen kommer i kølvandet på, at Kulturen på P1 kunne fortælle, at TV2-værtens udklædning ikke har mødt kritik fra muslimske kvinder.

Skader mere end det gavner

En af dem, der har fået instagramprofilen til at undskylde, er konsulent Aida Ammary.

Hun mener, at sådan et

koordineret
angreb mod TV2-værten gør mere skade end gavn for danske muslimer.

- Når folk i stuerne hører denne historie, kan de tænke, at tørklædebærende kvinder kræver for meget, og at man skal holde op med at give dem så lang snor, selvom stort set ingen tørklædebærende kvinder har været ude og kritisere TV2-værtens udklædning, siger Aida Ammary, der ikke er alene om den analyse.

Vincent Hendricks, professor i filosofi og leder for Center for Boblestudier på Københavns Universitet, vurderer også, at brugen call-outs kan få muslimske kvinder til at fremstå som krænkelsesparate.

- Hvis man laver et call-out på noget, hvor ingen føler sig krænket, så kan det have den omvendte

effekt
, forstået på den måde, at dem, metoden egentlig skulle hjælpe, kommer til at fremstå krænkelsesparate, selvom de ikke er det, siger han.

Derudover vurderer han, at man skal være forsigtig med brugen af call-outs, da det også kan sende andre forkerte signaler.

- Man skal være enorm forsigtig med at bruge call-outs, fordi man samtidig siger, at der er nogen, der er eller bør være krænket over noget, som andre har gjort, siger Vincent Hendricks.

Undskylder igen

Kvinden bag instagramprofilen 'Krænkelseskulturellememes' erkender, at brugen af call-outs kan have den stik modsatte virkning

- Jeg kan se, hvordan et call-out kan reflektere negativt tilbage på en i forvejen udsat minoritetsgruppe. Og det vil jeg gerne undskylde for. Undskyld, skriver Anne Katrine Raahede Hansen på

Instagram
.

Konsulent Aida Ammary er glad for, at der er kommet en undskyldning.

- Jeg synes, det er en fin undskyldning. Det er stort, at hun gør sine følgere opmærksom på, at det kan gøre mere skade end gavn, når de tager en kamp for nogen, der ikke selv har bedt om det.

Kulturen på P1 har forsøgt at få et interview med Anne Katrine Raahede Hansen, der står bag instagramprofilen 'Krænkelseskulturellememes'. Hun ønsker ikke at stille op.