Instruktør bag Michael Jackson-dokumentar: 'Jeg er ikke i tvivl om, at han var pædofil'

Dan Reed er blevet upopulær hos fans og boet efter Michael Jackson, efter hans dokumentar er kommet ud.

Wade Robson (th.) fortæller i dokumentaren 'Leaving Neverland', at han begyndte at have et seksuelt forhold til Michael Jackson som syvårig. (© Wade Robson archive/Amos Pictures)

Dokumentarfilminstruktøren Dan Reed er måske en af de mest hadede - eller i hvert fald mest omtalte - personer på de sociale medier i øjeblikket. Nogle er chokeret, mens andre direkte hader ham.

De mest ekstreme hader ham endda så meget, at han modtager dødstrusler, som han efterhånden kun har skuldertræk tilovers for, selvom han var omgivet af sikkerhedsfolk, da han præsenterede sin seneste dokumentarfilm på Sundance Film Festival i begyndelsen af året.

Hele affæren skyldes den mest omdiskuterede dokumentar i øjeblikket, den næsten fire timer lange 'Leaving Neverland', som torsdag aften blev vist på filmfestivalen CPH:DOX, og som nu kan ses på DRTV.

I Michael Jackson-dokumentaren, som Dan Reed har instrueret, fortæller de to mænd, Wade Robson og James Safechuck, at de blev seksuelt misbrugt af Michael Jackson som børn.

Det har fået de mest hardcore fans og boet efter Michael Jackson til at skyde med skarpt efter dokumentaren og de to mænds troværdighed.

Men hverken søgsmål fra Michael Jacksons bo, raseriet fra de mange fans eller det faktum, at Michael Jackson aldrig blev dømt i nogle sager har fået den prisbelønnede dokumentarfilmsinstruktør til at pakke sit budskab ind i vat. Tværtimod.

- Han er uden tvivl pædofil, lyder det fra den britiske instruktør, da DR møder ham i forbindelse med CPH:DOX.

Dan Reed siger, han har læst alle beviser igennem, som han kunne få fat i. (© Getty Images)

'Ingen tvivl om, hvad han har gjort'

I Dan Reeds øjne er kritikernes synlighed på de sociale medier stærkt overrepræsenteret.

- Boet efter Michael Jackson prøver at miskreditere de to unge mænd, der er kommet frem med meget troværdige beskrivelser, som der findes mange beviser for. Det er det samme, de gør hver gang. De bekæmper alle, der anklager ham. Men Michael Jackson var en meget aktiv pædofil.

Hvordan kan du være så sikker på det?

- Ved at lytte til James og Wade. Som journalist har jeg forholdt mig skeptisk til det her. Jeg har et ry for at være troværdig og lave min research grundigt. Og jeg er sikker på, at de fortæller sandheden.

Så fans og Michael Jacksons bo tager fejl?

- Ja. Men tænk over det. Boet har en stor interesse, og fansene har aldrig kendt Michael Jackson. De har kun kendt ham som en fantastisk entertainer.

Men kender du Michael Jackson bedre end fansene?

- Jeg kender ofrene for hans pædofile aktiviteter. Jeg har haft lange, lange, lange samtaler med dem og deres familier. Over årene har jeg sammen med et researchteam læst alt tilgængeligt bevismateriale igennem. Jeg fandt ingenting, der bringer tvivl om, hvad han har gjort.

'Fik Wade til at føle sig speciel'

Men Wade Robson og James Safechuck har jo allerede forsøgt at føre en retssag, men den blev afvist af tekniske årsager. Hvis der er så mange beviser, så burde de vel havde vundet sådan en sag?

- Det er en historie til en ny dokumentarfilm, som jeg rigtig gerne vil lave. Gavin Arvizo (anklagede Michael Jackson for sexmisbrug i 2004, red.) stod frem med meget troværdige beskrivelser. Jeg tror, at juryen blev narret. Jacksons advokater fik sagen til at handle om drengens mor og hendes troværdighed, fordi hun ikke gjorde det godt i retten.

Wade Robson havde været vild med Michael Jackson, siden han var helt lille. (© Wade Robson archive/Amos Pictures)

Dan Reed ved, at det er kontroversielle udtalelser, han kommer med. Og han ved, at mange kan have svært ved at få sig selv til at acceptere det, som han mener, er et faktum.

Men for ham har Wade Robsons og James Safechucks historier været både rammende og overbevisende.

- Det, der fik mig til at tro på det, var, da Wade fortalte mig, at han som barn forelskede sig i Michael Jackson. De havde et forhold, der lignede et forhold mellem voksne, bortset fra at Wade var et barn.

- Jeg fandt ud af, at Michael Jackson gjorde det samme, som pædofile typisk gør: lader ofret falde for overgrebsmanden og får knyttet de bånd, der med tiden bliver stærkere end barnets bånd til dets egne forældrene. Først forholder barnet sig tavst om forholdet. Senere kommer så skammen og frygten.

- Michael Jackson fik Wade til at føle sig speciel, og Wade var en god danser og havde været helt besat af Michael Jackson, siden han var to år. Pludselig stod Michael Jackson foran ham og fortalte, hvor vidunderlig han var. Det forvandlede sig et til seksuelt forhold, som Michael Jackson pressede ham til at tie om. Og Wade var så ung, at han ikke vidste, hvad sex var.

- Samtidig fik Wades forældre ikke noget at vide, selvom de bad Wade fortælle det, hvis noget føltes forkert. Men for Wade var intet forkert. Alt føltes dengang rigtigt for ham. Så da han i 2005 blev bedt om at vidne i sagen mod Michael Jackson, valgte han at lyve og forsvare Jackson. Det er så først, da Wade selv fik et barn, at det gik op for ham, at det, der skete, var forkert.

I dokumentaren fortæller Wade Robson blandt andet, at Michael Jackson forsøgte at stikke sin penis op i ham. (© Wade Robson archive/Amos Pictures)

'Der bliver løjet hele tiden'

I medierne florerer der forskellige historier om netop Wade og den måde, han ændrede opfattelse på. Nogle medier skriver, at Wade Robson først fandt ud af, at det var forkert, da Michael Jacksons bo ikke ville have ham til at danse under et show.

- Det er ikke sandt. Mange af de historier er ikke korrekte. Jeg har set mails fra Wade, der bekræfter det. Det er korrekt, at Wade havde et sammenbrud og kæmpede for sin karriere. Men det var Wade, der afviste at være med i showet. Der bliver løjet om det hele tiden for at underminere Wades troværdighed og for at udfordre hans version. Alt er bullshit. Jeg har selv set det.

Wade Robson og James Safechuck fortæller, at de blev mere og mere knyttet til Michael Jackson end til deres familier. (© Wade Robson archive/Amos Pictures)

- Det er svært for en tredjepart at finde hoved og hale i det. Men de her løgne fortsætter, fordi Jacksons bo bliver ved med at sige det, og så ender det med at fremstå som et faktum for nogle, selvom det ikke passer.

Men ville man ikke være mere sikker på, at Michael Jackson misbrugte børn, hvis flere kilder bakkede op om Wades og James' historier?

- Der er flere personer, der har sagt det samme. Hvorfor ville Michael Jackson betale en 13-årig dreng 23 millioner dollars for at stoppe en sag? Gavin Arvizo, tror jeg, talte sandt, og der kom mange vidneudsagn, som støttede hans historie. Men det troede juryen ikke på. Så er der Jason Francia, der var søn af Jacksons tjenestepige, og han blev også betalt.

- Jeg ville gerne have haft flere af dem med, men nogle kan og vil ikke findes, andre vil ikke stille op foran kamera, og tjenestepigen føler sig forrådt af Wade, fordi han tidligere vidnede til fordel for Michael Jackson.

Der er jo også mænd, der opholdt sig sammen med Michael Jackson, mens de var børn, som mener, at han er uskyldig.

- Det er svært at komme ud med – og det var det også for Wade og James. De andre har lov til at sige, at de ikke blev misbrugt, og det kan jo være, de har ret, fordi de ikke var Michael Jacksons type. Men mange terapeuter og politifolk, der har arbejdet med det her i flere år, siger, at det at afvise et overgreb er et velkendt fænomen blandt ofrene.

'Beviserne er tilstrækkelige'

Men jeg vil stadig gerne høre det afgørende bevis, der gør dig så overbevist.

- Taler du om beskidt undertøj eller?

Jeg taler om reelle beviser.

- I retten er vidneudsagn og øjenvidner altså beviser.

Men Michael Jackson var også et øjenvidne, og han afviste det.

- Tiltalte vil altid sige, at de ikke gjorde det.

Hvorfor mener du, at Wades og James' version er mere troværdig?

- I det kriminelle undersøgelsessystem er det normalt sådan, at et vidneudsagn fra flere mennesker med enslydende, detaljerede vidnesbyrd øger troværdigheden.

Wade Robson fotograferet i 2005, hvor han vidnede til fordel for Michael Jackson. (© Getty Images)

Men de to kan have koordineret deres historier for at få penge fra Michael Jacksons bo eller for at få omtale.

- De vil ikke få penge, medmindre det bliver bevist i retten, at han er skyldig. Jeg tror, at der findes nemmere måder at skaffe penge på. Og hvem ville egentlig stå frem og sige, at Michael Jacksons penis har været oppe i én bare for at blive berømt?

Siden dokumentaren for alvor kom frem, har flere radiostationer droppet Michael Jackson fra deres playlister. Hvordan har du det med, at du og dokumentaren er med til at dømme ham for noget, en domstol ikke har kunnet dømme ham for?

- Jeg vil ikke have folk til at stoppe med at spille hans musik. Radiostationerne reagerer på det faktum, at folk er ved at finde ud af, at han var pædofil. Han skjulte sig ved at sige, at han ville være i selskab med børn, fordi han ikke selv havde haft en barndom. Men giver det mening?

Hvordan har du det med, at han nu bliver dømt af offentligheden?

- Det fortjener han. Han misbrugte børn i lang tid. Det ødelagde familier – og det da er slemt, er det ikke? For mig er beviserne tilstrækkelige, og det er det for de fleste, der har set dokumentaren.

Hvad håber du, at der sker nu, når din dokumentar er kommet ud?

- Jeg håber, at vi er med til at få særligt forældre til at vide mere om, hvad der sker med et barn, når det møder en pædofil. I USA har et ud af seks børn været udsat for et misbrug, så jeg håber, at det er med til at mindske det. Og så håber jeg, at den kan få andre til at fortælle sandheden, for hemmeligheden ødelægger ofrene som mennesker, ligesom den gjorde det for Wade og James.

Ifølge Dan Reed arbejder Wade Robson og James Safechuck på at få ført en ny retssag, hvor boet bliver stillet til ansvar for ikke at have grebet ind over for misbrugene.

Michael Jacksons bo mener, at beskyldningerne er usande og har allerede sagsøgt HBO, der har koproduceret dokumentaren sammen med britiske Channel 4, for at vise filmen.

Du kan se 'Leaving Neverland', der i alt er på to afsnit, på DRTV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk