Instruktør om droppet DR-julekalender: Den var for venstredrejet

Vi blev bedt om at klippe store dele af julekalenderen om, forklarer Lotte Svendsen om 'Jul i Republikken'.

Lotte Svendsen mener, at DR har bedrevet censur i processen, der førte til, at man skrottede P1-julekalenderen. Hun forstår dog delvist DR's ageren. (Foto: Jeppe BjøRn Vejlø © Scanpix)

Blot én dag før den satiriske julekalender 'Jul i Republikken' på P1 skulle have haft premiere i radioen, blev den helt skrottet.

Kvaliteten var nemlig ikke god nok til at ramme sendefladen, lød det i dag i P1 Morgen fra kulturdirektør i DR, Tine Smedegaard Andersen.

Det er dog ikke hele forklaringen, mener julekalenderens instruktør, Lotte Svendsen.

I ugerne op til den planlagte premiere skete det nemlig flere gange, at personer i DR bad om, at store dele af julekalenderen skulle klippes om. Og det var hver gang ledelsen, som satte bremsen i.

Den første indblanding fra DR kom cirka to uger før premieren, forklarer Lotte Svendsen. Her blev holdet på julekalenderen nemlig bedt om at klippe en af de bærende personer ud af historien.

På rollelisten var nemlig både Johanne Schmidt-Nielsen, der spillede sig selv som præsident i den nye danske republik, og journalisten Georg Metz.

- Vi fik en instruktion om, at vi ikke kunne have to venstreorienterede på rollelisten. Derfor skulle vi i en i forvejen meget presset redigeringsperiode, bruge tid på at klippe Johanne Schmidt-Nielsen ud og erstatte hende med en ny skuespiller, siger Lotte Svendsen.

Hvad var deres forklaring på, at der ikke måtte være to venstreorienterede på rollelisten?

- Det kunne huset ikke tåle, sagde de. Og at de aldrig ville have godkendt det, hvis de havde set rollelisten fra begyndelsen af. De kunne kun tolerere én.

Vittigheder om prins Henrik skulle droppes

Lotte Svendsen besluttede at klippe Johanne Schmidt-Nielsen ud af programmet, men kvalerne var ikke slut med det. For cirka en uge efter fik hun besked om, at flere scener med prins Henrik også skulle klippes ud.

Det betød blandt andet, at slutmanuskriptet skulle skrives om.

- Da de (DR, red) så havde hørt første afsnit, lød det så, at prins Henrik også skulle klippes ud. Og så begyndte dramaturgien at falde sammen, forklarer instruktøren.

Hvad tænker du i den her periode?

- Jeg prøver at samarbejde, for jeg er heller ikke interesseret i, at DR får frataget 25 procent af deres budget til medieforhandlingerne næste år, fordi det er fuld af 'røde lejesvende'. Og jeg kan da hilse at sige, at det er det ikke, siger Lotte Svendsen.

Til trods for instruktørens bestræbelser på at klippe serien om, kom julekalenderen ikke i luften. Dagen før premieren fik Lotte Svendsen nemlig beskeden om, at 'Jul i Republikken' blev helt skrottet.

Føler sig udsat for censur

Instruktøren understreger, at samarbejdet med DR i det store hele har været godt, og at hun har fået mange gode bud på, hvordan julekalenderen kunne forbedres.

- Men så har der været den her kontramelding med ting, der ikke har været justeret med ledelsen, og så bliver det meget kompliceret, når man skal klippe allerede lukkede scener om. Men det er censuren, og den har kunstnere altid kæmpet med, siger Lotte Svendsen.

Mener du, at I er blevet udsat for censur?

- Det er der slet ikke nogen tvivl om. Vi måtte ringe og fortælle Johanne, at hun blev klippet ud, fordi jeg måtte vælge mellem hende og Georg Metz. Det var simpelthen for utaktisk op til medieforliget.

Så du kan godt forstå lidt af DR's ageren i den her sag?

- Jeg er en instruktør, der er vant til en masse benspænd. Så da jeg fik at vide, at Johanne Schmidt-Nielsen skulle klippes ud, tænkte jeg: 'Nå ja, hvad fanden, så kan jeg få en professionel skuespiller til at spille præsident', siger hun.

Kulturdirektør Tine Smedegaard Andersens forklaring har i dag været, at serien simpelthen ikke var god nok. Har hun en pointe i det?

- Jeg vil da helt sikkert give medhold i, at det påvirker et produkt, at man så sent begynder at hive hovedscener og elementer ud. Og præsidenten og prins Henrik var vigtige ingredienser i de første 10 minutter, som så blev fire og et halvt minut og ikke helt hang sammen, siger Lotte Svendsen og fortsætter:

- Men det er jo ikke alt, man sender, som er perfekt. Så jeg kan ikke se, at det her ikke fortjener folkets dom. Det er trods alt deres penge.

DR-direktør: Produktet levede ikke op til standarderne

Kulturdirektør i DR, Tine Smedegaard Andersen, fortæller, at hun hørte de første afsnit for cirka 10 dage siden. Derfor kan hun hverken be- eller afkræfte Lotte Svendsens udlægning om, at enten Georg Metz eller Johanne Schmidt-Nielsen skulle klippes ud.

- Det er muligt, at der har været den overvejelse i forbindelse med castingen til serien, men der er ingen sammenhæng mellem castingen til julekalenderen og beslutningen om ikke at sende den. Det bygger på en samlet vurdering af seriens kvalitet, siger hun.

Lotte Svendsen forklarer, at hun to uger før premieren bliver kontaktet af DR, som siger, at enten skal Georg Metz eller Johanne Schmidt-Nielsen klippes ud, fordi der ikke kan være to venstreorienterede på rollelisten. Er det en korrekt udlægning?

- Det er før, jeg kommer ind i forløbet her. Der har sikkert været mange forskellige overvejelser om castingen, men det er ikke det, sagen handler om. Den handler om, at serien samlet set ikke havde den fornødne kvalitet.

Så du mener ikke, at der er taget politistiske hensyn i den her proces?

- Nej, havde vi ment, at man ikke kunne lave satire om kongehuset og Danmark som republik, så havde vi ikke sat gang i produktionen, siger hun.

Vide rammer for satire

Afviser du, at I har været inde og blande jer i, hvem der måtte være med i julekalenderen?

- Nej, jeg afviser det ikke. Det er muligt, at der har været den overvejelse under castingen af serien, ligesom der sikkert har været mange andre overvejelser, siger hun.

Mener du, at det overordnet set er i orden at sige, at der ikke må være for mange venstreorienterede med i en satire-serie. Det har jo ikke noget med indholdet at gøre?

- DR skal samlet set være balancerede og upartiske. Men der skal også være vide rammer for satire på DR. Og det synes jeg egentlig også vores beslutning om en sådan satirisk julekalender viser.

Har manglende politisk balance været med i overvejelserne i den periode, hvor du har været inde over sagen?

- Nej, fokus har udelukkende været på kvaliteten, siger Tine Smedegaard Andersen.

Kulturdirektøren ønsker ikke at kommentere Lotte Svendsens udlægning om, at flere scener med prins Henrik skulle klippes ud.

Du kan høre et kort radiospot for ’Jul i republikken’ her:

0:00
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk