Instruktør: Pia K og Breivik har samme overbevisning

Når Pia Kjærsgaard skriver, at "Breivik burde ties ihjel", er det et forsøg på at skjule sine fællestræk med massemorderen, mener instruktør Christian Lollike.

Når Pia Kjærsgaard skriver, at "Breivik burde ties ihjel", er det et forsøg på at skjule sine fællestræk med massemorderen, mener instruktør Christian Lollike. (Foto: Erik Refner)

- CaféTeatret snylter på sorg. De prøver at forstå Breivik. Hold nu op! Manden er et afskum og et afstumpet menneske.

Sådan lød det fra Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard i P1 Debat i går.

Men politikeren tager udelukkende afstand fra stykket, for at dække over lighedstegnene mellem sit og massemorderens tankesæt, mener instruktør Christian Lollike, som Kulturnyt på P1 har talt med i forbindelse med stykket "Manifest 2083".

Deler overbevisning gennem ti år

Når Pia Kjærsgaard skriver i Information, at "Breivik skal ties ihjel", mener instruktør Christian Lollike, hun selv burde klappe i.

- Jeg synes, Pia Kjærsgaard udstiller sig selv som en gammel, skinger dame, når hun begynder at udtale sig om en forestilling, hun ikke har set, siger han.

Instruktøren er af den overbevisning, at værdiordføreren tager afstand fra hans teaterstykke, da ligheden er overvældende.

- Hun forsøger at dække over den enkle sandhed, at Anders Breivik deler de overbevisninger og meninger, hun har stået for de sidste ti år, siger Christian Lollike.

Burde forklare i stedet for at kritisere

I stedet for at bruge så meget energi på at kritisere forestillingen, burde Pia Kjærsgaard forklare forskellen på hende selv og Anders Breiviks ideologier, mener Christian Lollike.

- Hun burde jo i stedet forsøge at fortælle, hvor man kan se, hun adskiller sig fra hans synspunkter, siger han.

"Vi henviser ikke til ideologier"

Kritikken fra Pia Kjærsgaard går endvidere på, at Christian Lollikes politiske forestilling er for venstreorienteret.

Men heller ikke her, er instruktøren enig.

- Jeg definerer ikke mig selv som venstreorienteret eller højreorienteret. Vi henviser ikke til nogen ideologier. Det handler om at se helt konkret på, hvem Breivik er og så fremstille det på scenen, slutter Christian Lollike.

FacebookTwitter