Internt brev: Zentropa tager al indflydelse fra Peter Aalbæk

Peter Aalbæk må ikke længere udtale sig på vegne af Zentropa og fratages indflydelse, står der i internt brev.

- Jeg har fået total mundkurv på, siger Peter Aalbæk Jensen om den udmelding, Zentropas ledelse er kommet med. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Peter Aalbæk Jensen må ikke længere udtale sig om Zentropa, og han må ikke have med filmselskabets elever at gøre.

Zentropas ledelse tager således al indflydelse fra Peter Aalbæk Jensen. Det skriver ledelsen ifølge Politiken i et brev til deres samarbejdspartnere.

I brevet lyder det blandt andet:

- Peter har fremover ingen indflydelse på den daglige ledelse af selskabet. Han deltager ikke i ledermøder. Peter har ingen indflydelse på elevuddannelsen og har ikke længere elever under sin ledelse.

- Peter må per dags dato ikke udtale sig på vegne af Zentropa.

(Efter Politikens afsløring har Zentropa offentliggjort brevet i sin fulde længde. Du kan læse brevet HER.)

Ledelsen påtager sig medansvar

Det sker efter den seneste uges intensiverede kritiske opmærksomhed omkring Peter Albæks Jensens ledelsesmetoder og Zentropas arbejdsmiljø samt flere markante udtalelser - senest i Deadline på DR2 søndag aften.

I Politiken stod ni kvinder frem og berettede om seksuelle ydmygelser og mobning centreret omkring Peter Aalbæk Jensen.

I første omgang afviste Zentropas ledelse at kommentere de veldokumenterede vidnesbyrd. Men i det interne brev påtager ledelsen sig nu for første gang et medansvar:

- Vi er meget berørte af sagen og meget kede af, at der er personer, som har følt sig krænket eller chikaneret, mens de har arbejdet på Zentropa.

- På baggrund af den viden, vi har nu, og det nye lys, vores kultur bliver sat i, har vi iværksat en række initiativer.

- Vi har alle været ansat på Zentropa i den periode, hvor de oplevede krænkelser har fundet sted. Dermed påtager vi os også et medansvar for de hændelser, som ansatte har oplevet som krænkende, lyder det i brevet.

Aalbæk: Jeg har fået mundkurv på

Efter offentliggørelsen af brevet fra Zentropas ledelse har Ritzau talt med Peter Aalbæk Jensen selv.

Han accepterer ledelsens beslutninger, forklarer han.

- Jeg har fået total mundkurv på. Jeg er lønmodtager, og så længe, jeg vælger at være lønmodtager i Zentropa, så må jeg jo gøre, som ledelsen siger, siger Peter Aalbæk Jensen og fortsætter:

- Jeg har ikke nogen intentioner om andet end at gøre, hvad ledelsen siger. Det er jo for fanden mine egne børn. Så det er gården, der er gået videre.

Overvejer at trække støtten

I sidste uge blev ledelsen i Zentropa og den svenske filmstøtte-organisation Film i Väst enige om, at Peter Aalbæk Jensen ikke længere må være producent på film, der støttes af organisationen. Det skete efter, Film i Väst havde rejst kritik af Peter Aalbæk Jensens udtalelser.

I mandags meddelte så også det svenske filminstitut i Stockholm, at det overvejer at stoppe al støtte til Zentropa fremover.

Det svenske kulturinstitut er ikke den eneste internationale samarbejdspartner, som har reageret negativt på afsløringerne fra Zentropa og ledelsens hidtidige håndtering.

Europarådets filmfond, Eurimage, som blandt andet har støttet Lars von Triers kommende film 'The House That Jack Built' med 500.000 euro, vil drøfte mulige skridt over for Zentropa.

/ritzau/