Interview: Christiane F. fortryder bogen om sig selv

Christiane F. blev den vestlige verdens kendisjunkie, da bogen om hende udkom i 1979. Men hvad blev der egentlig af hende? DR Kultur har interviewet hende i anledning af hendes nye bog.

- Bogen gjorde det umuligt for mig at blive voksen. Alle holdt mig fast i min ungdom, og spurgte: "er du clean nu", "hvad skete der med Detlef", "hvad med stofferne"?. Sådan siger Christiane F. om bogen 'Christiane F. - I morgen er det slut' fra 1979. (Foto: SCANPIX © Scanpix)

Christiane F. er ikke meget for at tale om sin ungdom.

Hun gider ikke. Orker ikke.

- Jeg er træt af at snakke om de her gamle ting, siger hun til DR Kultur.

Det er ellers historien om hendes unge år, som har gjort Christiane F. - eller Christiane Felscherinow, som hun i virkeligheden hedder - berømt.

I 1979, da Christiane F. var 17 år gammel, udkom bogen 'Christiane F - I morgen er det slut' - en bog hun udgav sammen med to journalister. I den fortæller Christiane F. om sit liv med en alkoholiseret og voldelig far, om sit misbrug, der startede allerede, da hun var 12 år, og som førte til, at hun som 14-årig var afhængig af heroin og arbejdede som prostitueret ved togstationen Bahnhof Zoo i Berlin.

Det er alt sammen 34 år siden. I alle de år har Christiane Felscherinow levet i skyggen af Christiane F. - hendes livs største fejltagelse, som hun kalder bogen.

Nu forsøger hun at slippe fri af Christiane F. ved at udgive opfølgeren 'Mein Zweites Leben', der fortæller om tiden fra 1979 til i dag.

- 'Christiane F'. er grunden til, at jeg har gemt mig i 20 år. Bogen gjorde det umuligt for mig at blive voksen. Alle holdt mig fast i min ungdom, og spurgte "er du clean nu", "hvad skete der med Detlef", "hvad med stofferne"? Jeg prøvede at leve et normalt liv, men det var svært altid at blive holdt fast i rollen som en 14-årig pige - den tyske presse var altid efter mig, siger hun.

Fik sønnen tvangsfjernet

Siden 'Christiane F. - I morgen er det slut' udkom, har den solgt mere end fire millioner eksemplarer. Bogen gjorde Christiane Felscherinow til en af Tysklands største berømtheder, og da filmudgaven ramte biograferne i 1981, voksede berømmelsen til det meste af den vestlige verden. Blandt andet rejste Christiane til USA i kølvandet af succesen, hang ud med David Bowie, tog kokain med rockgruppen Van Halen og fløj rundt i Rolling Stones privatfly.

I dag lever hun et noget anderledes liv. Gennem årene har hun forsøgt sig som musiker i punkbands, som skuespiller, hun har boet i Grækenland, forsøgt at lægge stofferne på hylden igen og igen og fået sin søn tvangsfjernet.

Nu bor hun i en lejlighed med sin hund i Berlin. Stofferne er lagt på hylden - i stedet tager hun dagligt metadon.

Alt det kan man læse i 'Mein Zweites Leben', der blev præsenteret ved bogmessen i Frankfurt for to uger siden.

- Det er for at gøre alting godt igen

Christiane Felscherinow har sammen med en journalist brugt tre år på at skrive 'Mein Zweites Leben'. På at skabe overblik over alt, hvad hun har oplevet siden Christiane F.-tiden.

Men hvorfor overhovedet fortælle om metadonen, om tvangsfjernelsen af sønnen og om en inficeret kanyle, der har givet hende hepatitis C? Hvorfor udgive endnu en bog, når nu den første ifølge hende selv er den største fejltagelse i hendes liv?

- Fordi det aldrig stoppede. Når de (journalisterne, red.) bad om et interview, sagde jeg "nej tak, ikke mere". Så lavede de deres egen historie, som ofte ikke var sand. Jeg var træt af hele tiden at skulle rette dem. Jeg har aldrig før fortalt, hvad der virkelig er sket. Ved at skrive en bog ville jeg kunne svare på alle spørgsmål en gang for alle. Det er for at gøre alting godt igen, siger hun.

- Christiane bliver uden for døren

Og alting er faktisk ved at blive godt igen, mener Christiane Felscherinow. Med udgivelsen af 'Mein Zweites Leben' er hun godt i gang med at slippe fra af den legende, hun ellers er blevet reduceret til:

- Når jeg er færdig med det her interview, kan jeg tage til lufthavnen og derfra hjem til min lejlighed. Jeg kan lukke døren - og Christiane F, hun bliver udenfor. Jeg er bare Christiane Feslcherinow. Bare en 51-årig gammel kvinde med alle hendes fejltagelser og dårlige humør og al den slags, siger hun.

Ingen genkendte Christiane

Efterhånden er det ikke kun i sin lejlighed, at Christiane Felscherinow kan være sig selv og slippe for Christiane F. Også udenfor er verden ved at slippe sit tag i hende og lader hende være Felscherinow frem for F. Hun er endelig blevet anonym.

For en måneds tid siden blev der i Tyskland reklameret med, at Christiane Felscherinow ville udgive sine erindringer. Der var plakater, små reklamefilm, den slags. Blandt andet i Berlins U-Bahn, opdagede Christiane.

- Jeg stod i toget med min avis og opdagede, at der var fire tv-skærme, som alle reklamerede for min nye bog med et billede af mig. Jeg sagde "shit, mand". Men der var ingen, der genkendte mig, siger hun.

Da hun bliver spurgt, hvordan hun havde det i det øjeblik, kommer svaret prompte.

- Jeg var lykkelig.

Stadig celebrityjunkie

Nogle gange sker det dog stadig, at hun bliver genkendt som celebrityjunkien Christane F. At folk vender sig om efter hende, at de stopper op, at de begynder at tale til hende.

Sådan er det bare, fortæller Christiane. Det er også ok.

- De er venlige over for mig. Men jeg kan bedre lide, når jeg møder fremmede mennesker, som ikke kender bogen. Så føler jeg mig fri, siger hun.