IPhone holder øje med din færden

Din smarte Apple dims har holdt øje med din færden det sidste år. Og oplysningerne er gemt ubeskyttet på din computer.

Hvis du mistænker din partner for at lyve om, hvor vedkommende har været, så læs med her.

I onsdags offentliggjorde to dataingeniører en mærkelig og - måske - foruroligende opdagelse.

Alasdair Allan og Pete Warden arbejder med at visualisere data - og var begyndt at pusle med, hvordan man for eksempel kan visualisere kontakter på mobilen. De to ingeniører begyndte at rode i den databackup iPhone og iPad laver på computeren. Og her fandt Pete Warden en fil med navnet "consolidated.db"

Filen viste sig at indeholde koordinater og tidspunkter for Pete Wardens færden det sidste års tid. Nærmere bestemt siden, at Mac opgraderede iPhone's styresystem til iOS4. Det skete sidste sommer.

- Det overraskede mig, at disse data har overlevet flere telefoner. Først havde jeg en iPhone 3GS, siden har jeg haft to iPhone 4, men databasen overlever når man laver backup af sin telefon, fortæller Pete Warden.

So what...?

Så langt, så godt. Apple samler informationer om, hvor du er - og hvad så, kunne man spørge. Problemet er, at disse data ligger ukrypteret og dermed ubeskyttet på din computer.

Apple har indsamlet data om, hvor iPhones befinder sig siden 2008. Tidligere har firmaet forklaret, at de indsamler oplysningerne for at gøre kort- og lokaliseringstjenester mere nøjagtige. I et brev til to bekymrede amerikanske kongresmedlemmer fra i sommer, skriver Apple, at de modtager lokaliseringsdata anonymt. Og at det ikke umiddelbart er muligt at identificere, hvilken person data kommer fra.

Problemet med Warden og Allans opdagelse er, at det i høj grad er muligt at finde ud af, hvor en bestemt person har opholdt sig på et givent tidspunkt. Peter Warden har lavet et simpelt program, der former oplysningerne i "consolidated.db" om til et kort over, hvor man har befundet sig. Og det er oven i købet let.

- Der er nogen, der lavet en stor fejl. Det her er dårligt for brugerne. Hvis nogen stjæler telefonen, så kan de få adgang til en mængde data, siger David Navalho til magasinet wired.com. Han er ved at skrive en PhD om netop lokaliseringstjenester.

Alle brugere har accepteret det

Alle Apple kunder accepterer de betingelser, der gør firmaet i stand til at indsamle lokationsoplysningerne.

- For at kunne yde lokationsbaserede tjenester på Apple-produkter, kan Apple og vores partnere og licenshavere indsamle, bruge og dele præcise lokationsdata, herunder real-time geografisk lokation for din Apple-computer eller -enhed. Disse lokationsdata indsamles anonymt i en form, som ikke identificerer dig personligt, og bruges af Apple og vores partnere og licenshavere til at udbyde og forbedre lokationsbaserede produkter og tjenester, hedder det Under vilkår og betingelser på Apples hjemmeside.

Apple lover, at disse data ikke kan bruges til at identificere en enkel person. I følge David Navalho er der derfor ingen grund til at gemme disse data på computeren i månedsvis og han mener det er en fejl, at de ikke bliver slettet automatisk.

- Det Apple gør, udsætter brugerne for en stor risiko. Hvis telefonen bliver stjålet kan tyven let finde oplysninger om, hvor ejeren normalt opholder sig, mener Sharon Nissim, konsulent i Electronic Privacy Information Center.

Politikere kræver forklaring

Mac-kritikere og fans diskuterer, hvad opdagelsen af consolidated.db-filen egentlig betyder. Nogle konstaterer, at de har fundet ud af, hvor kedeligt et liv de lever, mens andre er bekymret over, hvad det Apples næste skridt kan finde på, hvis brugerne uden videre acceptere dette.

Politikere i USA, Tyskland og Storbritannien er overraskede over oplysningerne og kræver samstemmende, at Apple må ryste op med en forklaring på den nye komponent, og hvorfor den er sat ind i iOS 4.

- Apple må forklare, hvor længe og med hvilket formål denne komponent er taget i brug, og hvorfor oplysninger lagres, siger en talsmand for den tyske forbrugerminister, Holger Eichele.

Facebook
Twitter