Islandsk band får tårerne frem hos deres fans – i aften indtager de Danmark

Det islandske band Sigur Rós er kendt for deres store maleriske og episke rockværker.

Hypnotiserende, drømmende og larmende. Sigur Rós favner mange aspekter i deres musik, hentet fra den rå natur. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Musik har en magisk virkning. Vi sætter musik på, der passer til opvasken, løbeturen eller opvarmningen til festen i aften.

Videnskabligt udløser musik reaktioner i det, som forskerne kalder for 'hjernens belønningssystem' - dér hvor vi oplever nydelse. Nøjagtig lige som når vi spiser og dyrker sex.

Musikken fra islandske Sigur Rós har en magt som få. Deres musik er malerisk og drømmende. En tilstand fremfor en decideret musikstil. I aften fejrer bandet tyve året for deres debutalbum 'Von' med en storstilet koncert i Forum, København.

Vandpibe og langstrakte toner i skøn forening

Den danske musiker Jonas Petersen fra bandet Hymns From Nineveh har været draget af Sigur Rós musik, siden han stødte på dem i sin gymnasietid i det vestjyske.

Kollegieværelset var indhyldet i en konstant røg fra vandpiben og de langstrakte toner fra musikken, der virkede, som om de kom direkte fra den rå islandske natur.

- Musikken har det dér filmiske aspekt, men også fordi der på en eller anden måde er plads i musikken til at filtrere og sanse den verden, man ser, fortæller Jonas Petersen.

De uendeligt åbne vidder i Island, rammet ind af bjerge i det fjerne, er noget, man kan se for sine øjne, når Sigur Rós' musik er i ens ører. Det kunne Jonas Petersen også overføre til Danmark, når han gik alene og drømmende rundt i det fri.

- Der kom sådan en sær, norrøn tåge ind over Vestjylland, hvor jeg stenede rundt og drømte mig væk - og det var perfekt at gøre i selskab med Sigur Rós. Kombinationen af Sigur Rós på min iPod og min månestore udlængsel i den vestjyske natur, står som noget ret magisk, siger han.

Bandets navn kan oversættes til dansk som 'Sejrs Rosen'. Det er navnet på bandets forsanger Jónsi's lillesøster, Sigurrós, der blev født et par dage før, at Jónsi sammen med to kammerater besluttede sig for at lave et band.

Sigur Ros.

Et poetisk navn til et band, som har en direkte familiær forbindelse. Samtidig kalder deres musik på de store følelser, som titusindvis af danske fans har oplevet ved flere lejligheder i Danmark.

Sigur Rós har spillet på Roskilde Festival, Northside og klubber i Danmark. Jonas Petersens første koncert med bandet, var i Store Vega, København, for 12 år siden.

- Jeg kan huske, at der stod en ung mand og græd på balkonen efterfølgende - jeg tror, at han græd af skønhed, fortæller han.

Islandsk musik oplevede stor hype op igennem 90'erne. Navne som Björk, Gus Gus og Sigur Rós kom ofte i overskrifterne for deres særlige klang, der adskilte sig fra det meste andet rytmiske musik i den vestlige verden.

I aften klinger Sigur Rós' toner under overskriften 'An Evening with Sigur Rós'. En aften, hvor bandet kigger frem mod deres kommende ottende album, men de tager også publikum tilbage til deres udgangspunkt og debutpladen 'Von'.

Albummets titel betyder 'håb' på dansk, og var en hård fødsel. De mange indspilninger var i fare for at blive kasseret, fordi perfektionisme tog over og bandet ikke følte, at det var godt nok.

De besluttede sig dog for at beholde sangene, for ellers ville processen med at udgive deres debutalbum blive alt for lang.

Derudover havde de heller ikke flere penge at lave plade for. Derfor endte de med at male det indspilningsstudie, som de benyttede sig af, som betaling for at de kunne indspille der.

Albummet blev startskuddet til en rigdom af oplevelser over hele kloden. Altid med den drømmende og sfæriske musik som adgangsbillet til publikums sind. Musik, man kan drømme sig langt væk med - og i!

Jonas Petersen er en af dem, der forsvinder i Sigur Rós' univers, men er også varsom med at sætte det på anlægget i helt specielle situationer.

- Jeg har prøvet at sætte det på i bilen på vej hjem fra job, og det er måske lige til den farligt dreamy side dér på E45 midt om natten.