Italien presser på i sag med Glyptoteket

Den italienske kulturminister er gået til den danske ambassadør i sagen om Glyptoteket, der har fået kunstgenstande via kriminelle bagmænd.

Den italienske kulturminister har kontaktet den danske ambassadør i Rom for at få sat gang i forhandlingerne med Ny Carlsberg Glyptotek om at få leveret antikke værker tilbage til Italien.

Det skriver Politiken.

Konflikten om de antikke genstande, som det danske museum erhvervede via et kriminelt netværk i 1970'erne, er dermed blevet en sag for de to landes regeringer.

Dialogen kan fortsætte

Ifølge Politiken blev den danske ambassadør i Rom, Gunnar Ortmann, kaldt til møde hos kulturminister Sandro Bondi for 14 dage siden.

Her lovede ambassadøren den italienske kulturminister, at han ville kontakte Glyptotekets ledelse og etablere et forhandlingsmøde mellem parterne i enten Rom eller København.

- Jeg tror, de har følt, at dialogen var stoppet. Den ville de have sat i gang igen, og det ønskede de min hjælp til, siger Gunnar Ortmann til Politiken.

Fejl i liste

Forhandlingen mellem Glyptotekets ledelse og den italienske kammeradvokat, Maurizio Fiorilli, brød i november sammen efter et møde i Rom.

Italienerne præsenterede Glyptoteket for en liste med omkring 100 kunstgenstande, som italienerne mente tilhørte dem, men ifølge ledelsen på det dansk museum var listen behæftet med fejl.

Blandt andet var der genstande på listen, der stammede tilbage fra brygger Carl Jacobsens tid og altså ikke var erhvervet via det omtalte illegale netværk, skriver Politiken.

Tid til forsoning

Det førte til en mindre strid mellem de to parter, men tonen er blevet mere forsonlig efter mødet mellem den italienske kulturminister og dan danske ambassadør.

- Atmosfæren var glimrende. Ministeren var flink. Der var ingen reprimande. Og udleveringerne var ikke på tale, fortæller ambassadør Gunnar Ortmann til Politiken.

Glyptoteket kender kun ganske lidt til mødet, som Udenrigsministeriet har fortalt kort om. Derfor har Glyptotekets direktør, Flemming Friborg, ikke meget at sige.

Håber på godt forhandlingsklima

- Vi har med glæde noteret os, at man vil til forhandlingsbordet igen. Vi håber på et rigtig godt klima for forhandling, siger han til Politiken.

Det italienske initiativ betyder altså, at forhandlingerne om en mulig tilbagelevering af stjålne genstande fra Italien kan begynde igen.
Skal Glyptoteket give kunstgenstandene tilbage til Italien? Hvad mener du?