ITunes censurerer danske sange på nettet

Ord som "stupid", "hash" og "klit" er for meget for iTunes, der har slettet ordene fra danske sangtitler. Censur og ulovligt, mener eksperter.

Kan du tåle at læse ord som hash, klit og Stupid? Det mener iTunes, verdens suverænt største musikbutik på nettet, ikke, og derfor har tjenesten rettet i sangtitler, der indeholder blandt andet de ord.

Det er gået ud over Thomas Helmig og hans album "Stupid Man", Rasmus Nøhrs sange "Hash eller gas" og "Ibens klit" og soundtracket til julekalenderen H*A*S*H. For bare at nævne nogle få

- Udover at det er censur, så overtræder det også kunstnerens ophavsret. De har ikke lov til at ændre i titlen, det må de ikke bare, siger Ole Reitov, projektleder i Freemuse, den internationale organisation for musik og ytringsfrihed.

Koda: Der er tale om censur

Ole Reitov opfordrer derfor landets musikere og tekstforfattere til at reagere og gøre op med iTunes. For der kan være tale om et decideret lovbrud, forklarer Jakob Hüttel, der er juridisk konsulent hos Koda, som er tekstforfatternes og komponisternes rettighedsorganisation.

Titlen på et nummer kan nemlig sagtens være et værk i sig selv, og så gælder kunstnernes ophavsret.

Men skal iTunes beskyldes for at begå ulovligheder, kræver det, at pladeselskaberne ikke har særlige aftaler med iTunes, understreger Jakob Hüttel, der ikke ved om, det er tilfældet. Derfor er det ifølge ham meget usikkert, om der er tale om lovbrud. Det er snarere et andet apsekt, han fokuserer på.

- Man kan sagtens sige, at det er en form for censur, siger Kodas juridiske konsulent til DR Kultur.

Itunes kan ikke gøre, som de vil

Thomas Helmig udgiver sin musik på Sony Music, og selskabets digital business director, Lasse Westi, kender ikke til aftaler mellem Sony og iTunes, der giver musikbutikken ret til at ændre titlen på albummet "Stupid Man" til "S****d Man".

- Det er jo ikke et skældsord, og det ser sjovt ud, mener Lasse Westi og forklarer mere generelt:

- Vi har ingen aftale, om at de bare må ændre i ordene. Der er ikke udskrevet nogen blankocheck til iTunes. Men de har selvfølgelig andre værdier, da de jo er amerikanske, siger han til DR Kultur.

De kan tillade sig det

Det ved man også hos Target Records, der udgiver soundtracket til julekalenderen H*A*S*H. Albummet optræder på iTunes som "H**H", og det ved pladeselskabet godt, fortæller promotion og labelmanager, Thomas Grønkjær.

Den redigerede titel hidser ikke Target Records op, for sådan er iTunes jo.

- Vi kan jo vælge ikke at sælge via iTunes. Men det er klart, at de er så store, at de kan tillade sig det. Selvfølgelig er det irriterende, siger Thomas Grønkjær til DR Kultur

Ytringsfrihed er klædeligt

I musikselskabernes brancheorganisation, Ifpi, bryder kommunikationschef Lasse Lindholm sig ikke om, at musikernes titelnumre ændres. Men det kan jo være en del af selskabernes individuelle aftaler med iTunes. Derfor vil Ifpi ikke konkret kommentere de enkelte eksempler på, at iTunes ændrer i sangtitlerne.

- Det klæder ethvert samfund, at der er kunstnerisk ytringsfrihed, og det lever selskaber og musikere i øvrigt af, fortæller Lasse Lindholm til DR Kultur.

Netop censuren af musikernes numre, mener Ole Reitov fra Freemuse, kan føre andre konsekvenser med sig. Det gælder omslag til album, som iTunes ikke bryder sig om, og som derfor ikke bliver vist.

Kan føre til selvcensur

Og med iTunes suveræne position som verdens største digitale musikbutik, kan det få kunstnerne til at lægge beslag på sig selv.

- Det kan føre til selvcensur, hvor kunstneren tænker; hvis jeg skal ud på de digitale platforme, må jeg hellere tænke på, hvad jeg kalder min titel og skriver i mine tekster, forklarer Ole Reitov

DR Kultur har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra Apple om vilkårerne for iTunes, men Apple har ikke svaret.

Facebook
Twitter