Jacob Haugaard fjerner 'fyord' i kæmpe hit: 'Du råber jo heller ikke ad tykke mennesker'

Jacob Haugaard har ændret en sætning i hittet 'Haveje', der blev et hit med Kim Larsen.

Det er ikke alle, der ved det, men Jacob Haugaard har faktisk skrevet Kim Larsens populære sang 'Haveje', der er at finde på 'Midt om natten'-albummet fra 1983. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Måske har du selv skrålet med på Kim Larsens store hit 'Haveje'.

Så ved du også, at der i anden linje bliver sunget 'min kone, hun har en skønhedsklinik inde midt i et negerdistrikt'.

Sådan lyder sangen stadig, hvis du sætter Larsens album 'Midt om Natten' på. Hører du i stedet det store 80'er-hit med sangens egen ophavsmand, entertaineren og komikeren Jacob Haugaard, vil teksten været en anelse anderledes.

Han har nemlig besluttet at skifte ordet 'negerdistrikt' ud med 'fattigt distrikt', når han optræder med sangen fremover.

Lyt til 'Haveje', der blev et hit med Kim Larsen i 1983, mens du læser videre:

0:00

- Neger er jo blevet et fyord, og i Danmark har det de seneste 10-15 år ikke været god stil at sige ordet mere, så derfor har jeg ændret det, siger Jacob Haugaard til dr.dk.

Han er ofte ude at optræde og har da også indimellem følt, at det var lidt mærkeligt at synge netop den linje ud til et publikum, der har alle mulige baggrunde. Han har dog aldrig fået klager fra nogen.

- Når jeg optræder live, synger jeg jo også ofte for mennesker, der åbenlyst har en afrikansk baggrund, og så vil jeg ikke synge det. Jeg vil ikke have, at de synes, jeg er nedladende, siger han.

- Ligesom du ikke råber ad tykke mennesker, så råber du heller ikke ad folk med en anden hudfarve, fortsætter han.

Tjente gode penge på Kim Larsens version

'Haveje' har en helt særlig plads i Jacob Haugaards hjerte, og derfor har han heller ikke tænkt sig at lægge sangen på hylden, når han optræder.

Da han skrev sangen – i øvrigt på bare fem minutter – var han på randen af en konkurs. Så da Kim Larsen forelskede sig i 'Haveje' og gerne ville bruge nummeret, ændrede Jacob Haugaards liv sig.

- Jeg havde været på socialhjælp i ti år dengang og drømte om at blive rig og berømt. Men jeg var helt broke og skyldte penge væk alle steder. Men så indspillede Kim Larsen sangen, og så tjente jeg gode penge på den.

Han er derfor Kim Larsen dybt taknemmelig – 'nærmest på et religiøst plan', som han selv formulerer det.

Jacob Haugaard optræder ofte med sine sange eller som konferencier. Her ses han i forbindelse med Aarhus festuge i 2010. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

Til gengæld tror Jacob Haugaard ikke, at Kim Larsen ville have taget den nye sætning i 'Haveje' til sig. Ikke sådan som nationalskjalden ofte insisterede på at ryge alle steder, selvom det var forbudt.

Selv vil Jacob Haugaard dog gerne undgå en konflikt.

- Der kom en moralsk bølge for 15 år siden – dengang hvor du heller ikke måtte ryge nogen steder – og den bølge er først lige begyndt, siger Jacob Haugaard.

Han vil dog 'gerne opføre sig ordentligt overfor andre', og næste gang du hører ham synge sit gamle hit 'Haveje', bliver det derfor i den redigerede version.

Facebook
Twitter