Jakob har lavet en af de mest ikoniske kager i 'Bagedysten' nogensinde. Efter syv år tager han nu revanche

Jakob Hauge blev sendt hjem efter sit kagekaos i 2014, men nu vender han tilbage til programmet.

(© DR)

Der er blevet bagt hundredvis af kager, tærter og brød i løbet af de ti sæsoner af 'Den store bagedyst'.

Mange af dem har været smukt udførte mesterværker med perfekt afstemte smage og sirlige detaljer. Andre har været charmerende og velbagte dagligdagskager og brød med "en god krumme".

Og så er der naturligvis de knap så vellykkede af slagsen, hvor glazen var for tynd, skorpen for hård eller dejen for tør.

Mange af kagerne husker vi stadig, men de fleste er – lad os bare være ærlige – nok forsvundet ud af hukommelsen med årene. Måske lige med undtagelse af én kage: Jakob Hauges guitarkage.

I 2014 kiksede den ellers så dygtige amatørbager nemlig så voldsomt med sin opfindsomme kage, at han endte med at blive sendt ud af kageræset.

Til gengæld gjorde den mislykkede kage så stort et indtryk, at den i dag er en af de kager fra programmets historie, som de fleste 'Bagedyst'-fans husker.

I dag husker Jakob Hauge hele guitar-fadæsen som en lavine, der allerede begyndte dagen inden optagelserne af programmet, da han fik den "gode" idé at justere sin opskrift. Men ikke til det nemmere, skulle det vise sig.

- Der var nogle ting ved kagen, der skulle have tid til at sætte sig, men det fik de aldrig lov til på grund af tidsmangel. Så mit råd til alle er: Justér aldrig en opskrift dagen før, griner han.

Han fik heller ikke bagt dejen ordentligt. Og så havde han i øvrigt kun taget syv lys med, da det var en kage tiltænkt en drengs syvårsfødselsdag – men så knækkede det ene.

Kagens endelige finish blev altså mildt ikke som forventet.

- Jeg fik simpelthen jappet det hele for meget igennem. Alt gik faktisk bare galt, husker Jakob Hauge, der både svedte over sine kageudfordringer og på grund af temperaturen i det 30 grader varme bagetelt.

- Men hvis man endelig skal ryge ud af 'Bagedysten', er det da fantastisk at ryge ud med en kage, som folk husker, tilføjer han og griner.

Se her, hvordan Jakob Hauge måtte knokle for at få sin guitarkage i hus i tredje sæson af 'Den store bagedyst' – med flormelis over det hele og uheld på stribe:

'Skal vi lave den kage, der gik galt?!'

For ja, selvom guitarkagen gik så grueligt galt, er og bliver den en af de mest ikoniske kager fra programmets nu ti sæsoner. Det har Jakob Hauge også selv mærket – særligt de første år efter hans 'Bagedyst'-exit.

- Jeg har hørt sygt meget for den fra folk, men det har altid været på en hjertevarm måde. Jeg fik virkelig mange krammere af folk, jeg ikke kendte dengang.

Han har da også en god forklaring på, hvorfor reaktionerne altid har været så positive og søde.

- Det er nok, fordi jeg ikke satte mig ned og tudede over det, men i stedet tænkte: Okay, det er, hvad der sker – og det kan jo gå galt for alle. Så får man en god respons tilbage, siger Jakob Hauge.

Opgaven i ’Bagedysten’ i 2014 lød på at lave en fødselsdagskage, og her tænkte Jakob Hauge, at det kunne være sjovt at lave en kage, der skulle inspirere børn til at spille musik. Jakob Hauge er nemlig rigtig glad for musik og spiller selv guitar. (Foto: © Kirsten Ellebæk, DR)

God respons er der også, når Jakob Hauge dukker op i ugens afsnit af 'Den store bagedyst' for at få oprejsning efter sit mindeværdige kagekaos.

Tv-holdet har nemlig inviteret ham ind for at vise, hvordan den guitarkage rent faktisk skal skæres.

Guitarkagen genopstår kort sagt som ugens hemmelige udfordring.

- Jeg kunne mærke på nogle af deltagerne, at de tænkte: "Skal vi lave den kage, der gik galt?!" De syntes, den var hård, men de havde også kun to timer, mens jeg havde fire timer til at lave min. Derfor havde jeg også forsimplet den lidt, fortæller han.

Så mens deltagerne kæmper med den blå fondant, kan man se Jakob Hauge stå afslappet og spille lidt tråd på sin medbragte guitar – og nyde en kaffe uden selv at skulle svede over tidspresset igen.

- Jeg var glad for, at jeg ikke skulle stå i teltet og bage den igen, mens jeg var presset på tid. Det var vidunderligt at stå på den anden side og bare hygge, siger han og slår en latter op.

Øver sig på Michelin-værdig dessert

Men hvad har Jakob Hauge, der arbejder med data i et kreditselskab, egentligt hygget sig med, siden vi sidst så ham i bageteltet i 2014?

- Jeg nyder bare livet – og selvfølgelig bager jeg stadig en masse. I det hele taget følger jeg meget med i gastronomiverdenen og spiser en del ude. Også med ungerne. Det behøver ikke være dyrt, bare det er godt håndværk, siger han.

Faktisk elsker han at holde øje med, hvad de finder på ude på restauranterne – og derfor lader han sig også tit inspirere af de retter, han smager.

Især kan han – ikke overraskende – godt lide ting fra det søde menukort, og indimellem sætter han sig ligefrem for at kopiere retterne derhjemme.

For eksempel har han spist på Michelin-restauranten Formel B, der ligger på Frederiksberg, hvor han har luret en af deres desserter af.

- Jeg har arbejdet lidt med deres havtornesurprise-dessert, og nu er jeg faktisk blevet så god til at lave den, at jeg synes, den smager lige så godt som deres. Deres er bare lidt flottere udført, siger han.

Ud over musik er Jakob Hauges helt store passion kager og gastronomi. Derfor nød den tidligere deltager, der her ses på et billede fra 2014, også at tale med de nuværende deltagere fra 'Den store bagedyst'. - Det er altid fantastisk at snakke med andre madører, siger han. (© DR)

Derudover finder han også meget inspiration til sine kager et andet sted. Og du gætter aldrig hvor …

- Deltagerne i 'Bagedysten' er virkelig blevet dygtige, så der er god inspiration at hente. Man kan opdage nogle nye tricks. Jeg har også bagt nogle af deltagernes kager gennem årene eller trukket inspiration fra deres opskrifter, så det er sjovt, siger han.

Har du fået lyst til selv at prøve kræfter med Jakob Hauges legendariske guitarkage version 2.0.? Så er opskriften her – og for sjovs skyld har vi også fundet den oprindelige opskrift frem, så du kan sammenligne. God fornøjelse!