Jasmine er seks år - og en rutineret model

Rekordmange børn og ikke mindst deres forældre vil gerne arbejde som børnemodel. For 6-årige Jasmine er det lykkedes.

Jasmine Kaysen-Wilson er seks år og har arbejdet som model, siden hun var tre. Det drømmer mange andre piger - ellers måske især deres forældre - om. (Foto: CIFF)

6-årige Jasmines fødder kan ikke nå gulvet. Hun sidder på en grå plastikstol i et fyldt backstagelokale, med fødderne dinglende i luften.

Foran hende står hendes mor. Hun griber fat i fødderne og hiver strømpebukserne af Jasmine i et lynhurtigt snuptag.

- Kom så. Kom, kom, kom, kom, messer hun, mens hun smider strømpebukserne på gulvet foran Jasmine og finder et par nye, sorte frem.

Jasmine får strømpebukserne på, en hvid sweater trukket hektisk over hovedet, en nederdel, en hue og hvide moonboots på.

- Afsted!, kommanderer moren, mens Jasmine løber ud ad rummet i fuld fart.

Få sekunder senere går Jasmine rundt på en scene. Bag hende er der billeder af en gammel togstation blæst op på en storskærm, og banegårdsinspireret baggrundsmusik, der sørger for, at hun går i takt. Jasmine går med afmålte skridt, en enkelt gang frem og tilbage på scenen, forbi rækker af publikum med goodybags foran fødderne og notesblokke i hænderne.

Kameraerne blizer, da hun når enden af catwalken. Jasmine smiler.

Det samme gør hendes mor, Bettina Kaysen-Wilson, tilbage i backstageområdet. Hun ser stolt ud.

Linkbox

Læs også

Rekordmange forældre drømmer om at deres børn bliver modeller

En rutineret model

Jasmine Kaysen-Wilson er til børnemodeshow i Forum i København sammen med sin mor, Bettina, i forbindelse med Copenhagen International Fashion Fair.

Jasmine er model og endda en rutineret en af slagsen. I en alder af seks år.

Da Jasmine var tre år, sendte Bettina en række billeder af Jasmine til børnemodelbureuaet 1kid for at se, om de måske kunne bruge hende som model.

På den måde er Jasmine og Bettina også del af en tendens. Flere og flere forældre gør ligesom Bettina. Som DR Kultur har beskrevet, er der sket en markant stigning i antallet af forældre, der henvender sig til modelbureauer for at få deres barn signet som model.

Hver uge modtager børnemodelbureuaet 1kid eksempelvis omkring 50 henvendelser fra håbefulde forældre – det er en fordobling, siden modelbureauet startede i 2006. Også modelbureauerne Basic Cph og Casablanca, der arbejder med børnemodeller, melder om markante stigninger i antallet af henvendelser fra håbefulde forældre.

Det er kort sagt blevet attraktivt at være et barn i rampelyset. Som Jasmine.

Skulle have haft matematik

Tre timer tidligere sidder Jasmine og Bettina hjemme i lejligheden i Hvidovre. Jasmine demonstrerer sin catwalkgang i stuen.

- Jeg skal gå sådan her, siger hun og svinger armene langs siden, mens hun løfter fødderne fem centimeter over jorden og går med afmålte skridt frem og tilbage i stuen.

Bettina kigger smilende på sin datter.

Egentlig burde Jasmine have haft matematik og høre rim i 0. r. på Gungehusskolen i Hvidovre lige nu. Men Jasmine har fået fri for at kunne gå modeshow. Det skal der være plads til, er Jasmine og Bettina enige om – så længe, det ikke går for meget ud over skolen.

Var skeptisk over for modelarbejdet

Egentlig var det nu slet ikke meningen, at Jasmine skulle være model. Det er aldrig noget, som Bettina har drømt om på vegne af sin datter, fortæller hun.

Men da Jasmine blev født, og hendes røde og krøllede hår voksede frem, blev Bettina ved med at blive stoppet af fremmede, der ville beundre datteren.

- Vi kunne næsten ikke gå i Netto, uden at der var nogle, der skulle røre håret. Det var næsten lige meget, hvor vi var henne, så var der altid en kommentar – men altid positive kommentarer, siger Bettina.

Til sidst besluttede Bettina at sende et par billeder af sted til 1Kid, hvor en venindes barn også var model – først og fremmest for at høre mere om, hvad det egentlig vil sige at være barnemodel. Jasmine og Bettina blev inviteret til samtale af indehaverne af 1Kid, Annette og Heidi.

- Jeg snakkede med Anette og sagde, at jeg egentlig ikke helt vidste, om det her var noget for Jasmine, for jeg havde det her billede på nethinden af de amerikanske mødre, der bare presser deres små børn, som man ser i fjernsynet. Men så sagde Annette: ”Jamen, man kan ikke presse børnene – for hvis de ikke vil, bliver det ikke til noget. Du kan ikke tage billeder af børn, som ikke vil det”. Og det har jeg egentlig aldrig glemt, siger hun.

Loading preview...

Tabte fortænder giver mindre arbejde

Så Jasmine blev model. Og i dag, tre år senere, har hun arbejdet for Magasin, Fields, Kvickly, Noa Noa, børnemærkerne Wheat og Name It, været i Sy- og Strik-magasinerne. Blandt andet.

Som regel arbejder Jasmine en gang eller to om måneden, men nogle måneder kan også være ekstra travle - eller ligge helt tomme for modelopgaver.

Lige nu, for eksempel, har Jasmine tabt sine fortænder, og det kan mærkes i interessen. Firmaerne vil helst have, at børnene har udvoksede tænder i munden – så for tiden er Jasmine ikke helt så attraktiv en model.

Køleskabet plastret til med modelbilleder

Det er nemt at se, at Jasmine er model, hjemme i lejligheden. Fronten på køleskabet er fyldt med udklip af Jasmine fra hendes modeljob. Den er plastret helt til.

Loading preview...

Men faktisk er datterens modeljobs ikke noget, som Bettina går og fortæller vidt og bredt om. Hun holder det helst for sig selv. Det er nemlig ikke god stil som forælder at have et barn, der er model, mener hun.

- Jeg er stolt af det, men det er ikke noget, jeg går og praler med. Der er stadig fordomme, og jeg føler, der bliver set lidt skævt til det. Folk tror måske, det er ligesom de amerikanske programmer, hvor mødrene pacer børnene – og det gjorde jeg jo også selv i starten. I stedet hygger vi os bare med det, og så længe Jasmine synes, det er sjovt, bliver vi ved, siger hun.

- Sjovt at få taget billeder

Jasmine synes stadig, det er sjovt.

Især at gå catwalk.

- For så går man for andre mennesker. Og jeg synes bare, det er sjovt, at de tager billeder. Og til modeshowet har jeg et rigtig stort skørt, som jeg tager på, og jeg kan høre, de siger, at det er rigtig fint, når jeg går med den, siger hun.

På popcornjagt

I Forum er Jasmine ved at være færdig på catwalken. Hun tager de sidste rolige skridt fra scenen og spotlyset og løbe ind til sin mor. Tre forskelige sæt tøj har hun spankuleret rundt i på ti minutter. Både Jasmine og Bettina har fået varmen.

”Huha, det gik godt det hele alligevel”, tænker Bettina. Tøjet blev skiftet i ordentlig tid, og støvlerne faldt ikke af på turen rundt på catwalken.

- Nu er jeg helt lettet. Lige inden jeg sender hende ud, tænker jeg jo inderst inde: ”åh nej, bare jeg nu får skiftet tøjet hurtigt nok, så hun ikke er den sidste, og de skal stå og råbe på hende”, siger hun.

Så nu er det slut. Endnu et job er overstået. I næste uge venter det næste. Måske. Det er børnemærket Name It, der har bedt om at få billeder af Jasmine tilsendt. Men udover de almindelige billeder, skal Bettina også sende opdaterede billeder af Jasmines tænder. Bare lige så de kan se, om de manglende tænder vil blive et problem.

Men det må Bettina og Jasmine tage, som det kommer. Lige nu skal modeshowet fejres. Der findes en popcornmaskine et sted i Forum, har Jasmine hørt. Den skal de finde. Bagefter skal de hjem, og Jasmine skal til svømning.

Loading preview...

Facebook
Twitter