Jazzmusikeren Papa Bue er død

Arne Bue Jensen, bedre kendt som Papa Bue, er død i en alder af 81 år. Han døde i sit hjem efter længere tids svækkelse.

Papa Bue, med det borgerlige navn Arne Bue Jensen, er død. Han blev 81 år.

Papa Bue var ikke alene en stor kunstner i den danske jazzverden. Også internationalt var Papa Bue respekteret, som en af de helt store inden for sin genre, New Orleans Jazz.

Viking Jazzband

I 1956 dannede han New Orleans Jazz Band, og to år senere Papa Bue's Viking Jazzband, som opnåede international status som en af de mest betydelige i sin genre.

Bandet har spillet med adskillige amerikanske solister, deriblandt George Lewis, Earl Hines, Stuff Smith, Ben Webster og Wild Bill Davison, sidstnævnte som fast medlem 1975-77.

Jazzfestivaler verden over

Orkestret har optrådt over det meste af Europa, i Australien og Fjernøsten.I 1969 deltog det som eneste ikke amerikanske orkester i jazzfestivalen i New Orleans, hvor Papa Bue blev hædret med byens "gyldne nøgler". I 1972 var orkestret til Newport Jazz Festival i New York med betragtelig kritikeropmærksomhed.

Stor betydning

Papa Bues betydning for jazzmusiker i Danmark er uvurderlig, mener jazzmusiker og jazzekspert Erik Moseholm.

- Han skabte en interesse for jazz i Danmark, som er helt enestående. Der er måske andre basunister, der har mere teknik end Arne, men han kunne formidle musikken rigtig godt, og han kunne få de andre musikere til at gøre det samme, siger Erik Moseholm.

Populær som Beatles

Viking Jazz Band, var især i 1960'erne med til at gøre Danmark til det førende europæiske land sammen med Storbritannien inden for den traditionelle jazz. Papa Bue og hans mænd fejrede ikke mindst triumfer i Tyskland.

Her var Vikingerne, har nogen sagt, en overgang mere populære end The Beatles. Og det er ikke ment for sjov.Orkestrets single med "Schlafe Mein Prinzchen" fra 1960 solgte en million eksemplarer. Og i 1962 fik vikingerne overrakt hver en guldplade.

I 2006 kunne Papa Bue og hans Viking Jazz Band fejre 50 års jubilæum.

/Ritzau/

  • Sådan kendte vi jazzmusikeren Papa Bue med sin trombone eller trækbasun. (© Scanpix)
  • Men allerede i 1956 dannede han New Orleans Jazz Band, og to år senere Papa Bue's Viking Jazzband.
  • Her ses Papa Bue under en koncertoptagelse i 2006
  • Papa Bues betydning for jazzmusikken i Danmark har været enorm.
  • Papa Bue blev 81 år.
  • Papa Bue og hans Viking Jazz Band var især i 1960'erne med til at gøre Danmark til et af de førende lande inden for den traditionelle jazz. (© Scanpix)
  • I 2006 kunne Papa Bue og hans Viking Jazz Band fejre 50 års jubilæum.
  • Papa Bues borgerlige navn var Arne Bue Jensen. (© Scanpix)
1 / 8
Facebook
Twitter