'Jeg har haft en følelse af at være forkert hele mit liv': Nu springer Julie ud som tyk

Julie Thalund står i front, når forestillingen 'Tyk' giver en syngende lussing til det, hun mener er samfundets sygelige kropsfokus.

(© Ruby Gamache)

Har du nogensinde følt dig forkert i idrætstimerne, fordi du vejede mere end de andre? Bryder du dig ikke om at vise dig på stranden af frygt for, hvad folk tænker?

Føler du dig også tyk?

Så har du det måske som performer og tekstforfatter Julie Thalund.

- Jeg føler faktisk, at det her er mig, der springer ud som tyk, siger hun til 'Kulturen på P1' om sin nye forestilling 'Tyk', der kan opleves fra den 3. september på Teater Får302 i København.

Det er Julie Thalund selv, der står på scenen med sin egen krop og sin egen tekst i forestillingen, som tager udgangspunkt i hendes dagbogsoptegnelser for de seneste fem år.

Dagbogen har været en måde for hende at skrive sig ud af dem skam, hun føler, der er forbundet med at være tyk i et samfund med et – ifølge hende – sygeligt kropsfokus.

- Jeg gider ikke leve inde i det der skab mere, som er så lille og trangt og klaustrofobisk, og hvor jeg hele tiden går og suger maven ind. Det er for smerteligt at være derinde og gøre sig selv lille og ikke tage den plads, jeg gerne må, siger Julie Thalund.

- Jeg må gerne være her, og jeg må også godt være tyk.

Julie Thalund er uddannet cand.mag. i retorik og står snart på scenen med sin egen krop og sin egen tekst. (© Ruby Gamache)

Ingen tvivl om, at folk vil blive provokeret

Forestillingen er skabt i samarbejde med performancekollektivet Ruby Gamache, som Julie Thalund selv er en del af. Og håbet med forestillingen er klart: At udfordre og udvide repræsentationen af den tykke krop i kulturen.

- Der er mange, mange oplevelser af at føle mig forkert og af at blive gjort forkert. Det er jo det, der gør så sindssygt ondt - en følelse af, at man er forkert hele tiden, siger Julie Thalund til 'Kulturen på P1' og uddyber:

- Jeg har haft en følelse af at være forkert hele mit liv, og at det er okay, at folk har behandlet mig på den måde, de har behandlet mig på; for det er jo den tykkes egen skyld. Det har også været en udskamning, der har foregået inde i mig selv; det selvhad ikke at stå ved mig selv.

- Det tror jeg ikke er særlig sundt for nogen.

Ifølge Julie Thalund bliver personen med den tykke krop ofte opfattet som doven, lad og dum.

Hun føler sig derfor sikker på, at 'Tyk', der insisterer på en anden fortælling om den tykke krop, kommer til at provokere mange mennesker.

- Folk kommer til at blive ramt og provokeret. Og det her handler ikke om at provokere. Men jeg synes, det er interessant, hvis folk stopper op og spørger sig selv: "Hvorfor bliver jeg så provokeret?"

- For der er ingen tvivl om, at rigtig mange vil blive det. Også folk, jeg kender. Og også dem, der tænker, de er progressive.

Julie Thalund (nederst) sammen med Camilla Bang, der er musiker og komponist på forestillingen. (© Ruby Gamache)

Vil ikke glorificere fedme

Julie Thalund understreger i samme åndedrag, at 'Tyk' ikke handler om at glorificere fedme.

- Det kunne ikke være længere fra sandheden. Det er slet ikke det, det handler om, pointerer hun.

Det handler derimod om ens ret til at være til, mener hun.

- Det er det, der sker rigtig meget med tykke: Det er en form for dehumanisering, vi oplever. Og dér tror jeg faktisk, at kunsten kan menneskeliggøre os en lille smule.

- Der er en enorm humanisme i kunsten.

Derfor er Julie Thalund heller ikke bange for at spille på flere strenge i forestillingen, hvor hun flankeres komponist og sanger Camilla Bang, der som den indre stemme sætter musik til den udvikling, Julie Thalund gennemgår undervejs i forestillingen.

- Hvis du skal have folk med – ændre holdning, mening og vaner – så er det ikke nok at få dem med intellektuelt. Du skal også have dem med følelsesmæssigt.

'Tyk' spiller fra den 3. september på Teater Får302 i København.

Målet med 'Tyk' er klart: - Jeg stiller mig ud og siger: "Det er okay, jeg må godt være her" til alt det, folk har kæmpet for ikke at være. (© Ruby Gamache)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk