- Jeg passer ikke ind i rapbranchen

INTERVIEW: Anmelderstjernerne vælter ned over Per Vers og hans nye album 'EGO'. DR Kultur har talt med den originale gramster om det med at rappe om sin kærestes abort og være en outsider i hiphop-gamet.

Anmelderstjernerne vælter ned over Per Vers og hans nye album 'EGO'. DR Kultur har talt med den originale gramster i anledningen af det nye album, der for en stund sågar bragte ham øverst på iTunes-hitliste.

Du kalder dit album 'EGO'. Hvorfor?

- Titlen har mange betydninger, og jeg finder det enormt provokerende at skulle give et så stort projekt, som det har været for mig, en titel. Men det hedder 'EGO' fordi det betyder JEG ER, hvilket er så dejligt universelt og umulig at være uenig i.Det er jo det eneste man kan være sikker på - alt andet er oppe til debat.

Der er en meget personlig tone på albummet. Hvordan har du det med at rappe fra Hovedstolen - hvis man må referere til Per Højholt. Hvad gør du næste gang, du skal lave en plade - hvis du da skal lave flere?

- Nu må vi se. Jeg har indtil weekenden været fuldt fokuseret på at få afviklet to releasefester, hvor jeg performede alle pladens numre sammen Dj Static, Nappion, Ayoe Angelica, en blæsertrio og et ti mand stort kor.

Jeg har derfor ikke haft tid til at tænke på næste projekt endnu. Men det kan jo være det næste projekt skal handle om andre end mig.

At vi er tæt på høres med størst tydelighed på nummeret 'Uden Navn', hvor du fortæller en rystende historie om din kæreste abort? Hvad betyder det nummer for dig?

- 'Uden Navn' har helt klart en særstatus på alle måder. Jeg har lavet et "kommentarspor" til albummet, hvor jeg fortæller om hvert enkelt nummer og jeg hopper over her, som den eneste sang.

- Alle de andre numre snakker jeg henover instrumentalerne i deres fulde længde. Men her? Jeg havde intet at tilføje. Jeg føler virkelig, at jeg i løbet af de syv et halvt minut får sagt alt hvad der er om den historie.

Du er familiefar og oppe i 30erne. Kan du se dig selv i rapbranchen 5-10 år endnu eller er du begyndt at overveje om du er for gammel til det her rapgame?

- Jeg kan ikke se mig selv i rapbranchen nu! Jeg kan ikke finde ud af at passe ind, og det har været enormt hårdt. Men nu er det blevet en force, for ligegyldigt om du kan bruge det jeg laver til noget, så må du anerkende, at det ikke minder om ret meget andet på scenen. Det handler for mig 100% om at skabe mine egne spilleregler.

Du er vel branchens mest aktive kunstner på livefronten. Kan du blive ved i det tempo?

- Så længe at jeg bliver mødt med forståelse, respekt, glæde, så er det ikke spor hårdt. Selvfølgelig er der bølgedale, hvor man ikke synes at responsen står mål med indsatsen.

- Generelt synes jeg bliver forkælet med henhold til feedback. Anmeldelserne på 'EGO' har været overvældende, og det er selvfølgelig skræmmende, når man skal kreere nyt, men først og fremmest giver det ny energi til den del af hjernen, der ikke arbejder med tvivl som en mulighed.

- Min stamina er naturligt høj på dette ene område. Jeg har haft hele kvartaler, hvor jeg har spillet hver dag og passeret storebæltsbroen hver anden. Og stadigvæk føler jeg mig heldig og taknemmelig, hvilket er en meget stærkere følelse end momentan træthed. Otte timer med musikken hver dag, det er jo for vildt. Alt jeg kunne ønske var mere kunst, mindre behind-the-scenes, PR, administration og den slags.

'EGO' udkom i sidste uge. Find links til anmeldelser af pladen til højre på siden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk