'Jeg tænkte, det er løgn!': Dommerne afslører deres favoritkager fra 'Bagedysten'

Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo udpeger de flotteste kager i deres tid som 'Bagedyst'-dommere.

Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo har været dommere i 'Den store bagedyst' siden 2017, hvor de overtog dommerstafetten fra Mette Blomsterberg og Jan Friis-Mikkelsen. (Foto: Carsten Mol © dr)

Siden 2012 har det været en fast tradition, at duften fra alverdens julebagværk har spredt sig fra 'Bagedyst'-teltet ud igennem skærmene, når DR1 har blændet op for 'Den store jule- og nytårsbagedyst'.

I år er ingen undtagelse, og traditionen tro er der endnu engang udsigt til ekstravagante og overdådige lækkerier, når årets ti 'Bagedyst'-deltagere atter er samlet for at bage julen ind.

I den anledning har vi sat de to 'Bagedyst'-dommere, Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo, i stævne for at få dem til at udpege, hvilke kager der har imponeret dem allermest i løbet af konkurrencen, siden de i 2017 startede som kyndige overdommere.

For Katrine Foged Thomsen er der tre elementer, der skal være styr på, hvis man skal imponere hende: farver, håndværk og balance i kagen.

- Der skal være harmoni i udtrykket. Hvis en del af kagen er rustik, må der gerne være noget tilsvarende skarpt, som kompenserer øjet. Og så skal der være styr på håndværket. Det er dér, man kan se, om folk for eksempel mestrer at overtrække med marcipan, siger hun og fortsætter:

- Teknik er heller ikke nok i sig selv. Der er mange, der kigger på Instagram og lærer mange sjove teknikker, men hvis kagen ikke hænger sammen, er det jo lige meget. Så det er vigtigt, at der er styr på farverne og æstetikken.

For den anden af de to dommere, Markus Grigo, er en smuk kage den kage, der er god sammenhæng i.

- For mig behøver der ikke være mange farver. Den kan sagtens være smuk i sin enkelthed, hvis den er lavet perfekt, siger han og fortsætter:

- Men ellers skal farver og form hænge sammen, og der skal være balance i pynten. En smuk kage kan være supersimpel eller megaoverpyntet. Når begge dele er gjort på den rette måde, kan det være supersmukt.

Og med dét in mente præsenterer vi her dommernes favoritkager fra de sæsoner, de har været med til at bedømme fra 2017 og frem til i dag.

Vi lægger ud med et kig på Katrine Foged Thomsens top tre.

3. Emil Obels finalekage

(© Dr)

Til en start tager vi et tilbageblik på den unge Emil Obels finalekage.

Her i år 2020 er Emil netop blevet student og har utallige kager på samvittigheden, men i 2018 gik den kageglade dreng blot i 1.g, da han diskede op med sit store mesterværk, der var med til at sikre ham sejren.

- Emil var 16, da vi startede optagelserne. Og den kage var bare kendetegnende for ham. Den var så skarp, og hele hans 'Bagedyst'-rejse kulminerede for ham med den finalekage, siger Katrine foged Thomsen og fortsætter:

- Det var en fed oplevelse at se ham levere det. Vi var alle lamslåede og tænkte bare "wow". Han kunne det dér med at levere en meget skarp og simpel kage. Det er meget svært, fordi man jo ikke kan dække selv de mindste fejl, når det skal holdes ultrasimpelt. Det kræver virkelig skills.

2. Andrea Søllesteds tipi

(© PRIVATFOTO)

Kostumedesigneren Andrea Søllested trak overbevisende sejren i land i 2017.

Men sæsonen var kun nået til sit tredje afsnit, da hun leverede en kage, der cementerede hendes kreativitet.

Dommerne var ellevilde med tipi-kagen, og derfor lander den også på en andenplads hos Katrine Foged Thomsen.

- Andrea var sindssygt god til farver og detaljer, og det var i de sidste minutter, hun sad og spraymalede den og lavede bittesmå detaljer, lyder det fra Katrine Foged Thomsen.

- Hun havde travlt med at få den store kage kølet ordentligt ned, men endte alligevel med den flotteste tipi. Jeg var imponeret over hendes ro, og at hun nåede i mål med mange detaljer på svær en kage. Den var bare sindssygt flot.

1. Frederikke Legaards svenske skovsø

(© Dr)

I 2019 løb Frederikke Legaard med sejren i 'Den store bagedyst'. Men allerede i femte afsnit leverede hun dét, der i Katrine Foged Thomsens øjne er den smukkeste kage, bageteltet har været vidne til.

Inspireret af Sveriges dybe skovsøer havde Frederikke Legaard kreeret sin egen lille sø, komplet med åkander og chokoladebadebro.

- Den kage står for mig som noget meget særligt, hvor jeg bare tænkte "Det er løgn". Frederikke stod med rystende hænder, og der kom den dér knivskarpe kage ud af det.

- Der fik jeg en ud af kroppen-oplevelse. Jeg har arbejdet som konditor i 20 år, og det ville være fedt for mig at lave sådan en dér.

- Kort sagt havde hun fået en megasjov idé og gjorde bare alt det rigtige for at levere den.

Markus Grigos top tre:

Du skal naturligvis heller ikke snydes for Markus Grigos favoritkager igennem de fire sæsoner, han har ageret dommer i bageteltet.

3. Jacob Hjorts hindbærtærte

(© Dr)

Selvom han røg ud i det femte afsnit, er Jacob Hjort fra 2017-sæsonen alligevel at finde på listen.

For ingen tærte som hans kunne med sin beundringsværdige enkelthed imponere Markus Grigo.

- Det er den smukkeste tærte, jeg har set i min tid i 'Bagedysten', fordi den var så enkelt udført. Jacob havde jo egentlig ret simpelt bare skåret hindbær i halve og placeret dem i en snegleform.

- Det er måske ikke en kage, man traditionelt vil tænke på som en af de smukkeste. Men når jeg skal vurdere en kage, er noget af det vigtigste også, at jeg helst skal tænke "Dén vil jeg gerne spise"- og sådan havde jeg det bare med Jacobs hindbærtærte.

2. Andrea Søllesteds glazekage

(© Dr)

Vinderen fra 2017 har på fornemste vis hele to kager med her i artiklen.

For tre år siden havde glaze-teknikken ikke vundet stort indpas i 'Bagedysten' endnu, og så meget desto mere imponerende var det, da Andrea Søllested afleverede dette glaze-vidunder.

- Den så helt fantastisk ud. Ud over at farverne var helt vildt flot afstemt, lavede hun også et spiderweb-effekt i guld, som bare sad helt perfekt. Der var ingen fejl, siger Markus Grigo og fortsætter:

- Og da vi skar kagen ud, gik farverne videre i den. Nogle gange kan man stå med en flot glaze på kagen, men så har den en helt anden farve inden i. I det her tilfælde hang det hele sammen fra yderst til inderst.

1. Mads Andersens træstamme

(© Dr)

Mads Andersen vandt selvsikkert 2020-sæsonen, og nu kan han også bryste sig af at have lavet den kage, der topper Markus Grigos liste.

Hans bud på en kage inspireret af naturen gik rent ind hos dommeren, der bøjer sig i støvet over udførelsen.

- Den træstamme, han lavede, var megaflot. Det var superflotte farver, og der var en form for bevægelse i kagen. Den var bare perfekt lavet, siger Markus Grigo og fortsætter:

- Man skulle ikke tro, det var en amatør, der stod bag den. Selv professionelle ville have svært ved at lave dén kage.

Du kan se 'Den store jule- og nytårsbagedyst' henholdsvis den 25. december og 1. januar klokken 20 på DR1 og på DRTV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk