- Jeg vil tage frivillighedsånden med hjem til Afrika

Ti afrikanere arbejder frivilligt på festivalen. Og de er vilde med det – fordi danskerne har en frivillighedsånd, der sidder i hjertet.

Ibrahim Ceesay fra Gambia viser sit gule armbånd frem. Farven betyder, at han arbejder som frivillig på årets Roskilde Festival. (Foto: Barbara Christensen © DR)

De er morgendagens ledere af Afrika. De er 10 unge, der repræsenterer alle dele af kontinentet. Og så er de er frivillige på festivalen. Det har de været siden i mandags.

- Jeg kan virkelig godt lide at være her på Roskilde. Det er fantastisk og spændende. Vi er her for at lære, hvordan man arbejder frivilligt i Danmark.

Det siger Ibrahim Ceesay fra Gambia. Han er 27 år og formand for Det Afrikanske Ungdomspanel, African Youth Panel.

Panelet betsår af unge, der repræsntenerer et bredt udsnidt af organisationer i det afrikanske samfund, og som blandt andet har til formål at fremme unges deltagelse i demokratiet i Afrika.

Det gør de ved at rejse verden rundt og deltage i internationale politiske top-møder for altså at prøve at sikre unges indflydelse i Afrika. Og nu deltager panelet altså også på Roskilde Festival.

Samlet flasker og givet den gas

- Vi har samlet flasker ind, sorteret genbrugsmaterialer og malet et af områderne ved Orange Scene, storsmiler Ibrahim Ceesay.

Ud over at være rundt på festivalpladsen og give den gas som frivillig, så har de unge også holdt møder med Danida (Udenrigsministeriet), Dansk Ungdoms Fællesråd og Roskilde Festival.

- Vi prøver at få en forståelse af den danske kultur, og så prøver vi at overføre noget af den til vores hjemlande, forklarer Ibrahim Ceesay.

Han fremhæver især ånden i det at være frivillig, som noget af det væsentligste, som han har oplevet på festivalen.

- Jeg har lært frivillighedsånden at kende. Vi har også frivillige i vores land, men de forventer noget til gengæld for deres indsats. Enten en tjeneste eller penge. Men her arbejder folk frivilligt med hjertet - de gør det, fordi de gerne vil, og fordi de gerne vil forandre noget. Den danske ånd vil jeg gerne tage med hjem, siger han.

Hierakiet er forsvundet

Derudover sætter afrikanerne pris på, at alle tidsplaner bliver overholdt, og at det er alle samfundslag, der kan være med som frivillige.

- Alt er velorganiseret og præcist, det er skønt. Og så er det også vigtigt, at hverdags-hierarkiet er væk. Selv om man er chef og normalt tjener mange penge, så kan man være frivillig på festivalen og have status af at være frivillig på lige fod med alle andre. Alle arbejder bare ud fra det samme formål og er på linje med hinanden. Det skal vi tage ved lære af, mener formanden for Det Afrikanske ungdomspanel.

Til september skal han pakke kufferten igen. Denne gang er det dog ikke festival-grejet, der skal med men det pæne tøj: Turen går til New York for at deltage i et FN-møde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk