Jelved om penge til kulturen: Nu må erhvervslivet på scenen

Kulturen får ikke flere offentlige kroner, siger kulturminister Marianne Jelved og peger på erhvervslivet.

Debatterne handlede fra start af om penge, da politikere, kunstnere og alskeens kulturfolk torsdag tog hul på tre dages diskussion om kunst og kultur til Kulturmødet på Mors.

Hvem skal have hvad? Skal kunstnere kunne tjene skattefri penge? Og bør vi kanalisere flere penge fra finkulturen over til eksempelvis musikskolerne for at danne børn bedre?

Og mens hele arrangementet virkede en kende flyvsk og stak i mange forskellige retninger, havde kulturminister Marianne Jelved et klart svar til kulturfolket: I får ikke flere offentlige kroner.

- Man kan altid bruge flere penge. Det anerkender jeg fuldt ud. Jeg må bare sige, at lige nu er det ikke muligt at hente flere penge til kulturen, siger Marianne Jelved.

Erhvervslivet er en medspiller

Efter at have deltaget i halvanden times debat med politikere og lokale kulturfolk var hun derimod overrasket over den positive snak om inddragelse af erhvervslivet.

- Jeg har fået øje på endnu en medspiller, som jeg burde dyrke endnu mere. Og det er erhvervslivet. Fordi de kunne godt give mere, være mere offensive i forhold til kunst og kultur, siger Marianne Jelved.

Minister vil have kulturambassadører

Til Berlingske foreslår ministeren, at der bliver udnævnt såkaldte kulturambassadører på private og offentlige arbejdspladser. Ambassadørerne skal sørge for, at kunst og kultur kommer til at spille en større rolle, hvilket et kommende udvalg skal undersøge nærmere.

- Vi er i gang med at nedsætte et udvalg med repræsentanter for arbejdstagere og -givere fra private og offentlige virksomheder. Jeg regner med, at udvalget vil være på plads i løbet af en måned, og det skal færdiggøre sit arbejde i den kommende folketingssamling, siger Jelved til Berlingske.

Dansk Industri (DI) har ifølge avisen intet imod, at virksomhederne er med til at fremme kunst og kultur. Men Lars Goldschmidt, direktør i DI, er modsat ikke tilhænger af, at virksomhederne skal spille en rolle i kampen om at få den ikke-kunst-forbrugende del af befolkningen på banen.

DR's kulturkorrespondent Mette Hybel fangede efter debatten Marianne Jelved til en snak om penge, Kulturmødet på Mors og udfordringerne for dansk kultur.

Se hele interviewet øverst på siden.