Jim Lyngvild hylder dronningen med gigantisk flamingo-skulptur: 'Det bliver en mega-Margrethe'

Udover skulpturen har Jim Lyngvild også arbejdet på 107 kongelige portrætter.

En fire meter høj buste af dronning Margrethe, lavet med et 3D-program og printet i flamingo, kommer til at pryde et stort dansk museum fra marts næste år.

Bag kunstværket står designer og moderedaktør Jim Lyngvild, som kalder det for en 'mega-Margrethe'.

- Det handler om, at jeg vil hylde majestæten. Hun fylder 80 år, og det her er min gave til hende, fortæller han.

  • - Det svære er at ramme alle menneskers idé om dronning Margrethe. Vi har prøvet at gøre busten så naturalistisk som mulig ved at tage Margrethes læber, da hun var 40 år og hendes hage som 79-årig og givet hende de bedste træk fra alle sider, forklarer kunstneren Jim Lyngvild. (Foto: Joachim Jensen)
1 / 3

Den store buste skal være epicenter på et dansk museum, hvis navn han endnu ikke må afsløre. Men han kan godt fortælle om de mange overvejelser, der ligger bag udformningen af busten.

- Skulle det være en rytterstatue? Jeg har aldrig set dronningen på en hest, så det blev et nej. Så kom jeg til at tænke på, at det vigtige ved dronning Margrethe, som alle respekterer hende for, er hendes skarpe sind og store intellekt. Derfor besluttede jeg mig for at lave en fire meter stor buste af hendes hoved og ansigt, fortæller Jim Lyngvild om processen.

Dronning Margrethe i 3D

Busten er lavet på computer i 3D sammen med grafiker Joachim Jensen.

- Han var håndværkeren, der modellerede på computeren, mens jeg var den stilmæssige guideline, der fortalte, hvordan diademet skulle være, lyder beskrivelsen fra Jim Lyngvild.

  • - Jeg håber, folk tænker: 'Hold kæft, en flot og ædel repræsentant for hele Danmark'. Hun er jo historisk, for hun er vores første regerende dronning', siger Jim Lyngvild. (Foto: Joachim Jensen)
  • Jim Lyngvild og hans makker, grafiker Joachim Jensen, har studeret 300 elefantordener for at lave den helt rigtige til busten.
1 / 2

3D-tegningen er netop færdig og skal nu printes ud i kæmpeformat i flamingo.

- Det er første gang, dronningen er modelleret i 3D på den her måde og printet ud. Det er en helt ny tids måde at lave et kongeligt portræt på. Du kan slet ikke se, det er flamingo, for det ligner gips eller marmor, siger han begejstret.

Udover 'mega-Margrethe' vil Jim Lyngvild også printe en identisk, dog meget mindre buste på 70 centimeter i glasfiber, som alle kan købe til en pris på omkring 1.500-2.000 kroner.

Alle pengene går til velgørenhed.

- Jeg vil ønske, at kongehuset selv kan pege i en retning af, hvor pengene skal gå hen, hvis de overhovedet er interesserede i at give det opmærksomhed. Men ellers finder jeg selv nogle, der trænger, som han siger.

Klæder folk ud som kongelige

Anledningen til busten er 107 kongelige portrætter, som Jim Lyngvild siden jul sidste år har arbejdet i døgndrift på. De bliver til en stor coffee table-bog samt en stor udstilling på museet, hvor busten skal stå.

  • Til sine portrætter af de danske konger og hustruer gennem tiden har Jim Lyngvild selv syet de fleste af dragterne, limet rhinsten i diademer med limpistol og rejst til Asien for at købe sten og perler. (Foto: Jim Lyngvild)
1 / 4

Her har han fået helt almindelige levende mennesker til at stå model som hele den danske kongerække med deres hustruer - fra Gorm den Gamle til dronning Margrethe - mens de er iklædt tidssvarende tøj og smykker.

Selv om det er en drøm, han nu har realiseret, har det været benhårdt arbejde. For han har selv stået for research, syet de fleste kostumer og kreeret smykkerne. Han har endda været i Asien for at købe sten, perler og stoffer til sine kjoler, diademer og perlekæder.

- Det har næsten været uoverskueligt. Jeg havde ikke regnet med, at Danmark havde 107 regenter og hustruer udover de to dronning Margrether. Christian 4. havde endda to hustruer, som selvfølgelig skulle med begge to. Det fortjener de i allerhøjeste grad. Nogle af dronningerne var langt mere interessante end deres ægtemænd, der bare var nogle slapsvanse, forklarer han.

Margrethes 40-årige læber

Hele projektet er finansieret af Jim Lyngvild selv.

Hvor meget har det kostet dig?

- Åh, det har været uendelig dyrt. Det har virkelig været dyrt. Det har kun været en udgift. Men en udgift der har været skidesjov at have. Jeg har ikke nogen idé om størrelsen, og jeg ville ikke engang ud med, hvis jeg kendte beløbet. Det er en dårlig forretning, men det er en interesse, der har fyldt mig med glæde.

Men hvad giver det dig, nu hvor du har lagt så meget af din tid og penge i det?

- Lige pludselig finder folk ud af, at Jim Lyngvild ikke bare er tanker og holdninger. Her kan jeg også bevise, at jeg har nogle egenskaber som skaber og som kreativ person.

Det sværeste ved busten har været at skabe den Margrethe, som er en sammensmeltning af hende igennem tiden.

- Du skal ramme alle menneskers idé om dronning Margrethe. Nogle ser hende stadig som en ung kvinde, og hvis man tager for mange rynker med, er det ikke at gøre hende ære og give hende værdighed. Vi har prøvet at gøre hendes ansigt så naturalistisk som muligt og har for eksempel taget hendes læber, fra da hun var 40 år, mens hendes hage er fra nu, hvor hun fylder 80. Hun har fået sine bedste træk fra alle tider, siger Jim Lyngvild.

Rynker på næsen

Kunsthistoriker Thyge Christian Fønss-Lundberg er forfatter til flere bøger om portrætkunst og er specialiseret i kongelige portrætter. Han har set billeder af Jim Lyngvilds 'mega-Margrethe'-buste og er umiddelbart begejstret.

- Det, der fascinerer mig ved den, er, at den er vellignende og rigtig flot udført. Det er der også andre, der er, men den her ser meget traditionel ud samtidig med, at den er lavet som 3D-print. Det synes jeg, er vildt sjovt, siger han og uddyber:

- Det Jim Lyngvild laver, er at trække det kongelige portræt ind i fremtiden. Det er et tosidet værk. Det ligner noget en klassisk billedhugger kunne lave. Men på den anden side er det resultatet af den allernyeste teknik, siger han.

- Der er ikke noget nyt i, når man laver officielle kongelige portrætter, at man tager det bedste fra den person gennem tiden. Hovedpersonen skal se godt ud, og derfor ligger der en forventning til kunstneren om at skabe den bedste udgave af sig selv, forklarer kunsthistoriker Thyge Christian Fønss-Lundberg. (Foto: Jim Lyngvild)

Det går imod alt, hvad der ellers er af malerier og fotografier af kongefamilien, og det kan dele vandene, forudser han.

- Der skal nok være klassiske kunstnere, der kritiserer og rynker på næsen over, at det ikke er rigtig kunst. Men som kunsthistoriker synes jeg, den er fantastisk. Det er lidt samme debat, man havde for snart 200 år siden, da fotografiet blev opfundet, forklarer han.

Han synes, det er en sjov idé, at Jim Lyngvild vil sælge en 70 centimeter glasfiberkopi af busten for maksimalt et par tusind kroner.

- På den måde demokratiserer han det kongelige portræt, så det ikke længere er forbeholdt slottene eller museer eller en forening, hvor dronningen er protektor for. Nu har hr. og fru Danmark også mulighed for at have monarken stående hjemme, siger Thyge Christian Fønss-Lundberg.

Fortjener sin hyldest

Selv håber Jim Lyngvild, at man om 300 år vil se på den her buste og tænke: 'Sikke en flot repræsentant for Danmark'. For det fortjener regenten i den grad, mener han.

- Jeg har så stor respekt for Margrethe, som har dedikeret hele sit liv til at stå last og brast som frontfigur. Hvor mange andre kan fejre 80-års jubilæum i sit firma, spørger jeg bare. Hun har i 80 år kendt sin pligt og sin rolle og har ikke viget fra den et øjeblik eller sat én eneste fod forkert.

Til billedet af en ung Margrethe har Jim Lyngvild lavet smykkerne selv, mens kjolen er udlånt. Det er ikke en kjole, hun har haft på, emn en kjole, hun kunne have haft på i 1960'erne, forklarer modeskaberen. (Foto: Jim Lyngvild)

Han har ikke noget til overs for kritikere af kongehuset, som mener, hun har fået alt forærende, inklusiv et liv i luksus.

- Selvfølgelig har det været privilegeret, men tro mig, den kvinde, som vi ved, havde en svær start, var genert og ikke brød sig om offentligheden, kunne være abdiceret. Alligevel har hun sagt: 'Det her skal jeg, fordi det er mit kald, og nu gør jeg det, til jeg dør', siger han og tilføjer:

- Husk på, at selv om du har hovedpine, eller hvis din mand dør eller når dine børn opfører sig åndssvagt, skal du også møde på arbejde, smile og være på. Derfor fortjener hun at blive hyldet som aldrig før, mens hun stadigvæk er her, slår han fast.