Jørgen Leth rørt til tårer af erotisk roman

Den erotiske kæmpesucces "Fifty Shades of Grey" rammer landets boghandlere i løbet af august. Men ifølge Jørgen Leth er den bedste erotiske roman allerede skrevet.

Ifølge Jørgen Leth er den erotiske roman 'Elskeren fra Nordkina' den bedste erotiske bog, der nogensinde er skrevet. (Foto: Tomas Joshua Leth © Gyldendal)

Den såkaldte "mommy porn"-roman 'Fifty Shades of Grey' har taget verden med storm, og nu når den snart til Danmark.

Men ifølge multikunstneren Jørgen Leth, er den bedste erotiske roman allerede skrevet.

Leth: Overvældende læsning

Det skete tilbage i 1991, da forfatteren Marguerite Duras skrev det selvbiografiske værk "Elskeren Fra Nordkina".

- Den her bog er så bevægende, synes jeg. Det er så stor en oplevelse at læse en moden kvindes beretning om hendes erotiske, grundlæggende oplevelse i livet. Det er simpelthen så overvældende og sanseligt, siger Jørgen Leth til Skønlitteratur på P1.

En 14årigs kærlighedsforhold definerede forfatterskab

Romanen beskriver en 14-årig Marguerite Duras' smertefulde kærlighedsforhold til en ældre kinesisk mand.

Jørgen Leth er ikke i tvivl om, at fundamentet for Marguerite Duras' forfatterskab kan findes i denne periode af hendes liv.

- Dette er den vigtigste del af hendes liv. Det er denne historie, der har formet hende som forfatter, siger han.

"Elskeren Fra Nordkina" har gjort et så stort indtryk på Jørgen Leth, at han under interviewet bliver rørt til tårer.

- Hendes vilje til at fortælle bevæger mig. Bogen er et erindringsværk. Hun sidder der i slutningen af hendes liv og prøver at forstå det, der har defineret hendes liv. Selve den indstilling som forfatter er bevægende for mig, siger han.

Et afsluttet projekt

Marguerite Duras annoncerer sit projekt i romanen: Hun har oplevet en kærlighed, der var så altomfattende, at den ikke må glemmes, mener Leth.

- Hun får fuldført sit projekt, som er annonceret i bogen og i fiktionen. Deres kærlighed er så stor, voldsom og ulykkelig. Den må ikke slutte der. Nogen må huske den. Og hvem er bedre til at huske den, end Marguerite selv?, slutter Jørgen Leth.

Facebook
Twitter