Jørgen Leth trækker sig fra alle poster

Jørgen Leth trækker sig nu fra sine officielle poster og stopper filmprojekt. Meddelelsen kommer, efter at TV2 Sporten fyrede Leth på grund af den omstridte erindringsbog.

Filminstruktøren Jørgen Leth trækker sig nu fra sine officielle poster og stopper filmprojekt.

Meddelelsen kom efter flere dages intens medieopmærksomhed efter udgivelsen af hans erindringsbog "Det uperfekte Menneske".

Folk forarget

Den danske kunstner, der bor det meste af året på Haiti, har været Udenrigsministeriets honorære konsul på Haiti, og medlem af Kulturministeriets kommende Kanonudvalg for Dansk Eliteidræt.

Jørgen Leth siger, at han naturligvis ikke kan være politisk repræsentant for det officielle Danmark, når han som provokatør har forarget så mange mennesker.

- Jeg er oprigtig ked af den voldsomme furore, mine udmeldinger i forbindelse med udgivelsen af min bog har forårsaget. Jeg burde have vidst, at de i for vidt et omfang ville blive opfattet for konkret i forhold til, at bogen også er et kunstnerisk værk og ikke blot en traditionel erindringsbog, tilføjer han.

Skader TV2's omdømme

Tidligere fredag meddelte TV2 Sporten, at den har fyret Jørgen Leth som cykelekspert. Stationen mener, at reaktionerne på hans erindringsbog skader TV2's omdømme.

Den kontroversielle kunsner har i en årrække kommenteret Tour de France og andre store cykelbegivenheder for kanalen.

På TV2's hjemmeside konstaterer sportschef Morten Stig Christensen, at "den voldsomme vrede og afstandtagen, som Jørgen Leths holdninger og handlinger, beskrevet i bogen "Det uperfekte menneske," har foranlediget, skader TV2 Sportens omdømme.

- TV 2 Sporten accepterer og respekterer Jørgen Leths kunstneriske frihed, men det er også vores ret og pligt at beskytte de værdier, der gennemsyrer TV2 Sporten og vores produkter, anfører Morten Stig Christensen.

Kontroversielle citater

I bogen skildrer Jørgen Leth dels sine seksuelle udfoldelser med en 17-årig haitiansk pige, som er datter af Jørgen Leths husholderske, dels erkender han at have smuglet 46 kilo hash hjem til Danmark.

Særligt et citat fra selvbiografien har påkaldt sig opmærksomhed, og det er beskrivelsen af, hvordan han tiltager sig retten til at have sex med husholderskens datter.

- Jeg tager kokkens datter, når jeg vil. Det er min ret. Jeg kan have hende, som jeg vil. Hun klæder sig af her i "the master bedroom", mens hendes mor er ved at gøre klar til aftensmad eller er i gang med at stryge mine skjorter ude i gården. Jeg mærker efter, om hendes kusse er våd. Der er den, hun er klar, og jeg kan tage hende uden forspil. Hun venter altid på, hvad jeg har lyst til. Hun indtager en stilling på knæ på sengen, skriver Jørgen Leth i "Det uperfekte menneske".

Facebook
Twitter